Kaikki saavat anniskella neljään – paitsi ne, joilla ei ole varaa kahteen järkkäriin – ja nekin ehkä takaportin kautta

Alkoholilain uudistuksen pykälä vaatii myöhäiseen aukioloon kaksi järjestyksenvalvojaa. Ministeriöstä kerrotaan, että asiaan on olemassa takaportti.

Kuva: WavebreakMediaMicro / Fotolia

Ravintoloille lupailtiin pidempiä anniskeluaikoja uuden alkoholilainsäädännön myötä. Sosiaali- ja terveysministeriö tuli mietintänsä kanssa julkisuuteen ja lähetti sen lausuntokierrokselle ja alkoholianniskelun jatkuminen neljään on edelleen mukana papereissa, mutta sivujuonteeksi on keksitty, että yöllä puoli kahdesta neljään tarjoilevissa ravintoloissa täytyy olla paikalla vähintään kaksi järjestyksenvalvojaa.

Kahden järjestyksenvalvojan roikuttaminen mestoilla tarkoittaisi sitä, että paikat joilla ei riitä siihen resurssit joutuisivat sulkemaan ovensa aikaisemmin. Mikäli anniskelu jatkuu puoli kahden jälkeen, kahden järjestyksenvalvojan on oltava paikalla esityksen mukaan puoliyöstä sulkemiseen asti. Alkoholijuomien nauttimista voi uuden lain mukaan jatkaa kello viiteen, ja portsareita velvoitetaan olemaan paikalla vielä puoli tuntia nautiskeluajan jälkeen.

”MaRassa on jäsenenä lukuisia pieniä pubeja, joissa on vain joitain kymmeniä asiakaspaikkoja. Kahden järjestyksenvalvojan vaatiminen johtaa siihen, että toiminnasta tulee taloudellisesti kannattamatonta ja pubit joutuvat sulkemaan ovensa jo kello 1.30. Pienet ravintolat ovat usein perheyhtiöitä, joten on vaikea ymmärtää, miksi esityksessä halutaan vaikeuttaa niiden toimintaa”, sanoo ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessaan.

Ehdotuksesta löytyy kuitenkin ohituskaista, joka mahdollistaa pienempien ravintoloiden ovien auki pysymisen pidempään. STM:n johtaja Kari Paaso korosti Uudelle Suomelle takaportin mahdollisuutta. Kahden järjestysmiehen vaatimus muotoutuu Paason suussa vertailukohdaksi, "benchmarkiksi", eikä se ole "absoluuttinen vaatimus". Ministeriöstä ei osata tyhjentävästi kertoa, missä raja kulkee ja missä tapauksissa kahden järjestysvalvojan vaatiminen on selvästi tarpeetonta.

Pykälän kirjaaminen takaportteineen herättää ravintolakentässä ymmärrettävästi kysymyksiä. Esityksessä jää aluehallintoviraston tehtäväksi hyväksyä pienempi järkkärimäärä tai määrätä tarvittaessa yli kaksi järjestysmiestä paikalle. Anniskelu on siis vapautumassa, mutta luvassa on tulkinnanvaraa sen suhteen, minkä "luonteinen" paikka vaatii minkäkin verran valvontaa.

“Esimerkiksi alkoholijuomien anniskelu viihdeohjelman seuraamisen yhteydessä nautittavan aterian aikana ei yleensä edellytä lainkaan järjestyksenvalvontaa. Toisaalta taajamassa sijaitseva anniskelupaikka, jonka toiminta-ajatus keskittyisi yksinomaan alkoholijuomien anniskeluun kello neljään saakka, voisi aina edellyttää tehostettua järjestyksenvalvontaa”, esitetyksessä kirjoitetaan.

Uuden alkoholilain mukana pidentyneiden alkoholin anniskeluaikojen lisäksi vapautettaisiin ravintoloiden aukioloajat. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että paikat voivat itse päättää monelta avaavat ja sulkevat. Halutessaan paikka voi palvella asiakkaitaan läpi yön. Anniskeluaika kuitenkin stoppaa kello neljään ja kaljahanat pidetään suljettuina aamuyhdeksään asti. 

Anniskeluaikojen pidentäminen ja ravintoloiden aukioloaikojen vapauttaminen on osa suurta alkoholilain kokonaisuudistusta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi