Olut-Jeesus Garrett Oliver

Kermapersekin voi juoda ruoan kanssa olutta, väittää Garrett Oliver.

Garret Oliver lensi levittämään oluen ilosanomaa.
Garret Oliver lensi levittämään oluen ilosanomaa.

Punaisen lihan kanssa punaviiniä, kalan kanssa valkoista. Ööli sopii korkeintaan kalapöytään. Näin meille on aina opetettu. Kun viinien tuntemusta on pidetty sivistyneen maailmankansalaisen merkkinä, ovat bissemiehet olleet pikemminkin nurkkapöytien hiljaisia jermuja. Ruoan kanssa keppanan tilaaminen saa vieläkin useamman sommelierin sieraimet värisemään arvostelevasti.

Väärin, väärin, väärin. Tätä mieltä on ainakin olutguru Garrett Oliver, joka on saapunut Suomeen levittämään maltaista ilosanomaa.

"Oluen tuntemus kuuluu yleissivistykseen samalla tavalla kuin viinienkin, ja oikein valittu olut komplimentoi useimpia ruokia paremmin kuin viini."

Muulloinkin siis kuin pääsiäislounaalla karitsan kera.

Todistaakseen väittämänsä panimomestari Oliver on valmis ottamaan kovan luokan haasteen vastaan. Ystävällismielisen kilpailun vastapelurina on useamman kerran Vuoden sommelieriksi valittu Ulla Häkkinen Jyväskylän Pöllöwaarista. Kaksintaistelun näyttämönä ravintola Grotesk, tuomareina nelisenkymmentä ruoka-alan ammattilaista.

Alkupalana tarjottu pinaattikeitto siianmätien kera saa parikseen lleidalaisen cavan sekä vielä julkaisemattoman Sorachi Ace -humalaisen oluen. Seuraavalla alkupalalla, paistettua parsaa vuohenjuustovaahdolla, nautitaan kevyttä albariñoa sekä rommin ja tupakan makuista Brooklyn Local 1 golden alea.

"Viini tuo paremmin esille kontrastin, olut harmonian", Garrett selittää.

Pääruokana tarjotaan marmorifileetä sipulipyreen kanssa. Olutmiehen valinta on vanhan liiton trappistien 18-asteisen villihunajalta ja appelsiininkuorilta tuoksuva Local 2 –strong ale. Pöllöwaarin sommelier taas iskee pöytään sonomalaisen zinfandelin.

Juustojen seuraksi kaljahifistimme vyöryttää esille vuoden ikäisen ja 10,8 prosentin vahvuisen Monster Alen. Sommelier ei hätkähdä, vaan esittelee puolestaan öljyisän aprikoosisen Château Bouscassé Vendémiairen vuodelta 2006. Yleisö hymisee tyytyväisyydestä.

Aterian kruunaa suklaamarkiisi aprikoosivaahdolla. Tunnelma on hartaan odottavainen kun Mr. Oliver kantaa pöytään Black Ops -olutta, joka on saanut nimensä siitä salamyhkäisyydestä, jolla tämä Imperial Stout alun perin kehitettiin. Prosentteja on miehekkäät 11,7. Maussa vaniljaa ja kookospähkinöitä. Kehään Black Opsin kanssa astelee Villa Girardi Recioto della Valpolicella vuodelta 2007. Kyseessä on siis todellinen raskaansarjan ottelu.

Illan voittajaksi selviää lopulta täpärästi Garrett Oliverin valitsema olutkattaus. Tiedä sitten johtuuko se suomalaisten kohteliaisuudesta ulkomaista vierasta kohtaan. Joka tapauksessa merkittävä keskustelunavaus oluen arvosta illallisjuomana. Ja tuleehan olut halvemmaksi kuin ylihintaisten viinien tilailu ravintolassa.


Garrett kuka?

Garrett Oliver on edesmenneen Michael Jacksonin (ei se muusikko) jälkeen ehkä maailman tunnetuin börstaevankelista. Kulttimainetta niittäneen newyorkilaisen Brooklyn-panimon panimomestari on kirjoittanut aiheesta useita kirjoja, joista tunnetuin on The Brewmaster’s Table: Discovering the Pleasures of Real Beer with Real Food. Hän on lisäksi toiminut Great American Beer Festivalin tuomarina 11 vuoden ajan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi