Opintotukiliitot

Hyvästi pyhä avioliitto! Naimisiin mennään taas rahasta. Opintorahasta.

Avioliitolle on monta motiivia, mutta tiesitkö, että yksi voi olla korkeampi opintotuki?
Avioliitolle on monta motiivia, mutta tiesitkö, että yksi voi olla korkeampi opintotuki?

Talvi 2010. Kävelen Unioninkatua Kaisaniemeen. Taskussa kilisevät jäänteet neljäs päivä maksetusta opintotuesta ja siihen kahvilan tiskin takana kerätyistä lisäpennosista, joiden katto on 660 euroa kuukaudessa.

Törmään vanhaan ystävään. Kuulumiset vaihdetaan ensimmäisessä vastaantulevassa kahvilassa. Noh, mitäs tässä, ilmoja pielly.

Kunnes kuin puun takaa ystäväni kertoo menevänsä kuukauden päästä naimisiin. Jipii! Onnea! Hetkinen. Mistä päähänpisto, entä kumppani? Ajattelen hetken: On mahdollista rakastua nopeasti! Onnen voi löytää päivässä!

Not, tsot, tsot. Ei ole kumppania. Ei love storya, ei siirappia. Vaan yksinkertainen syy, joka selittää tämän turhanpäiväisen jorinan kertaamisen. Nimettömäksi jäävä ystäväni kertoo sen teille.

"Kela maksaa meille yhteensä 416 euroa kuukaudessa lisää siitä, että me ollaan naimisissa."

Häh? Kumman sinä tekisit, jos joutuisit valitsemaan: menisit kadulle vai ystäväsi kanssa naimisiin?

Opintotuki K-17

Opintotuesta on keskusteltu kyllästymiseen asti, mutta kerrataan vielä olennaisimmat faktat.

Nokkela voisi päätellä, että täysi-ikäinen vastaisi omasta taloudestaan, mutta näin loogisesti ei lainsäädäntömme kuitenkaan toimi.

Opintotukilain mukaan opintotukea myönnetään peruskoulun jälkeisiin päätoimisiin opintoihin, jotka kestävät vähintään kaksi kuukautta. Laadilaadilaa. Paitsi jos saa lapsilisää.

Jos opiskelee lukiossa tai ammattikoulussa, vanhempien tulot vaikuttavat 20-vuotiaaksi. Siis: jos olet 19, asut yksin ja opiskelet verhoilijaksi Roihuvuoren ammattikoulussa, Kela kilauttaa verottajalle ja kysäisee, paljonko vanhempasi oikein tienaavat. Jos porukoiden yhteiseen pussiin kilisee yli 40 800 euroa vuodessa, alkaa tuen määrä pienentyä, ja kun 61 000 euron raja on rikki, ei rahaa tipu enää ollenkaan.

Nyt tulee se porsaanreikä: jos olet naimisissa (tai rekisteröidyssä parisuhteessa, who cares), vanhempiesi tuloja ei huomioida. Kaikki yllä lueteltu kumoutuu. Puolisosi tuloja taas ei huomioida, vaikka hän olisi miljonääri.

Niin. Ja lienee tarpeellista lisätä, että ystäväni oli häitä juhliessaan 19-vuotias, ja olen varma, ettei hänellä kuukautta aiemmin ollut vakituista kumppania.

Syytä hänen häilleen, joista myöhemmin tuli Facebook-kutsu, bileet, etkot ja jatkot, ei tarvinne sen ihmeemmin perustella.

Vanhempien hanat kiinni?

Ystäväni ei ole ainoa laatuaan. Seuraavana keväänä kysyn, kuinka auvoista on avio-onni. Hän alkaa luetella ilmiön laajuutta. Samassa koulussa on toinenkin avioon ampaissut pari – ja kolmas kaksikko suunnittelee samaa. He ovat heteromiehiä, mutta valmiita uhraamaan machoidentiteettinsä helpon rahan edessä.

Keväällä hän yrittää järjestää tätä juttua varten haastateltavan. Vastaukseksi saan muminaa ja epäröintiä, mutta lopulta hiljaisen suostumuksen.

Kun palaan asiaan elokuussa, on opintotuen vuoksi onnensa sinetöineillä toinen ääni kellossa. Kukaan ei halua kertoa touhuistaan toimittajalle, joka suunnitteli jo hääkuvaa tällingissä ja tamineissa. Ei, he pelkäävät, että Kela alkaisi syynätä pilkkua tarkemmin. Tai kenties, että ilmiö kasvaisi liian laajaksi. Tarkemmin sanottuna he eivät ehkä tiedä, mitä pelkäävät: he vain haluavat olla hys hys. Onneksi lakimme säädetään niin hitaasti, että parimme ehtivät parinkympin paremmalle puolelle ennen kuin heidän opintorahaansa ehditään ottamaan pois.

Minulla on heille ilouutinen. Kelan opintotukiasioista vastaava etuuspäällikkö Ilpo Lahtinen vakuuttaa, ettei Kela peri takaisin korkeamman tuen takia naimisiin menneiden opintorahoja.

"Emme todella halua selvittää, onko joku naimisissa väärin perustein."

Ilmiö kuulostaa Lahtisesta oudolta, eikä hän ole ennen tullut ajatelleeksi asiaa. Kysyn kuitenkin piruuttani: onko tässä järkeä?

"En minä tätä päätä, mutta on se nyt hassua, että täysi-ikäisen ihmisen vanhempien verotietoja tuijotetaan."

Miksi niin sitten tehdään?

"Valtion kassasta ei ole löytynyt rahaa tämän poistamiseksi."

Ei tietenkään.

"Että jos haluaa mennä naimisiin vain isomman opintorahan takia, siitä vaan."

Tehdään ajatusleikki. Mitä jos huomioon otettaisiin myös isovanhempien tulot? Saman tien kaikilta alle 25-vuotiailta?

Entä jos vanhemmat sanovat lapselleen, että nyt olet 18 vee ja rahahanat ulvovat stoppia?

Newsflash: tähän on hätäratkaisu. Laki lapsen elatuksesta mainitsee koulutusavustuksen maksamisen lapselle sen jälkeen, kun lapsi on täysi-ikäistynyt "mikäli se katsotaan kohtuulliseksi". Käytännön oikeustapauksissa lakia on tulkittu niin, että vanhempien oletetaan kustantavan kuluja lukion loppuun. Huom: koulutuskuluja, ei elinkustannuksia, jotka taas ovat opintorahan perusta.

Harva kuitenkaan haluaa viedä vanhempiaan oikeuteen. On helpompi mennä naimisiin. Olennaisin kysymys enää kuuluu: paljonko sitä rahaa saa?

Opintotukilaki, 11. pykälä: 19-vuotiaalle lukiolaiselle, joka asuu vanhempansa luona, mutta on avioliitossa 246 euroa. 19-vuotiaalle lukiolaiselle, joka asuu vanhempansa luona eikä ole avioliitossa 38 euroa.

Suomeksi, valtiomme maksaa naimakaupoista kuukausittain 208 euroa per lärvi. Sillä saa 69 halpaa oluttuoppia Kalliossa, 424 nuudelipakettia tai 166 purkkia raejuustoa.

Mutta mitä siitä seuraa?

Elatusvelvollisuus, josta pääsee irti vain puolen vuoden harkinta-ajalla. Avio-oikeus puolisonsa omaisuuteen. Velkavastuuta ei sentään.

Ja: aina voi tehdä avioehdon, vaikka menisikin naimisiin opintorahasta.

Naimakauppajuhlat

Kuka kekkasi ekana mennä naimisiin ja ketkä seurasivat perässä?

Samaan aikaan, kun seurasin ystäväni touhuja, älysin laajentaa ekskursiotani muihin helsinkiläisiin oppilaitoksiin haastateltavien toivossa. Helsinkiläisessä taidelukiossa porsaanreikä niin ikään tunnetaan. Pienellä vaivalla löytyy ystävän kaverin siskon kaveri (tiedättehän kaavan), jotka käyvät lukiota ja kuviossa mukana. Ilmiö on siis laajempi kuin luulemme.

Sitä on vaikea arvioida, mutta yritetään. Olen tutustunut kahden helsinkiläisen lukion piireihin. Niissä on yhteensä opiskelijoita noin 900.

Niistä korviini on kantautunut kuusi paria, jotka ovat naineet toisensa rahasta. Siis 1,3 prosenttia kaikista. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2010 111 800 lukiolaista. Tällä logiikalla Suomessa olisi 1453 saman tehnyttä, siis 726 paria.

Siirrytään kysymään yhdeltä heistä.

Milja, 18, ja Essi, 19, istuvat edessäni tuopit tanassa ja kertovat olevansa rekisteröidyssä parisuhteessa. Paikka on Rytmi, yksi Kallion hintavimpia: tuoppi yli viisi euroa. Viereisessä pöydässä hierotaan punaviinilasin reunoja, taustalla soi Gotan Project.

Tyttöjen kelpaa, sillä heidän tulotasonsa on noussut avion ansiosta.

"Me puhutellaan toisiamme vaimoina", kertoo Milja.

"Se on yleinen vitsi kaveripiirissä." Hän korjaa tuoliaan vaivautuneesti.

Tytöt voisivat olla pari. Ihan hyvin. He istuvat samalla puolella pöytää ja täydentävät toistensa lauseita.

Kun tuopit ovat puolivälissä, heiltä alkaa irrota juttua.

"Yksi pari meidän koulusta teki tämän jo vuosi sitten, ja me mietittiin, että miksi ei. Kuka tästä saisi tietää? Paitsi sinä."

Säännöt on sovittu. Kummankin kamat ovat omia, ja ero otetaan, kun 20 on täynnä. Avioehtoa he eivät ole tehneet. Ja lähin ystäväpiiri tietenkin tietää.

Voisiko käsitteen muotilesbo lanseerata uudelleen? Ovatko Milja ja Essi seuraavan sukupolven muotilesboja? Tyttöjä, jotka rekisteröivät suhteen valtion opintorahasta?

"Ei me jakseta määritellä seksuaalisuuttamme. Kertoo riittävästi, että ollaan valmiita rekisteröimään parisuhde ilman pelkoa lepakoksi leimautumisesta", vastaa Milja.

He viettivät keväthäitä maistraatissa. Todistajia oli kaksi, ystäviä lukiosta. Sen jälkeen ei ollut juhlia, mutta kännit vedettiin. Essi ei muista loppuillasta mitään, Milja kertoo hukanneensa avaimet ja heränneensä paikasta, jossa piti mennä aamulla katsomaan eteiseen tulleista posteista osoite selvittääkseen, missä on.

"Se oli hieno ilta. Tunsi uhmanneensa yhteiskuntaa, tunsi itsensä anarkistiksi", Essi kertoo.

Milja asuu vielä kotona, Essi kämppiksen kanssa Kalliossa. He käyvät samaa koulua, ja Essi sai ennen naimisiin menoa, vai pitäisikö sanoa naimakauppoja, ainoastaan asumislisää 200 euroa kuukaudessa.

Nyt, naimisissa ollessaan hän saa täyden määrän opintotukea lukiolaiseksi, 447 euroa kuukaudessa. Sekään ei vielä riitä kuin juuri kuittamaan vuokran. Lisää rahaa tulee vanhemmilta ja työstä baarissa. Lainaa hän ei viitsi lukiolaisena ottaa.

"Porukoilla ei ole tästä mitään hajua, eikä tule olemaankaan. Mutta ei ne mitään rikkaita ole – ei niillä olisi varaa maksaa mun elämistä Helsingissä", huokaa Essi.

He vievät valtion kassasta yhteensä vuodessa 3744 euroa.

"Ai miten niin raha ei tuo avio-onnea? Tuohan se. Kyllä mä olen paljon onnellisempi kuin 200 euroa köyhempänä. Se on kaksi ja puoli täyttä työpäivää ravintolassa vähemmän!"


Miljan ja Essin nimet on muutettu.


Opintotuki 2007–2011

2007
Opintotuki keskeisenä teemana eduskuntavaaleissa. Korotuksia luvataan, sillä niitä ei ole tehty 15 vuoteen. Asian ykkösäänitorvi kokoomus vaatii myös vanhempien tulorajojen poistamista täysi-ikäisiltä.

2008
Tammikuun alussa tulorajoja korotetaan. Opiskelija saa tienata 155 euroa enemmän tuellista kuukautta kohden ja 455 euroa enemmän tuetonta kuukautta kohden. Elokuun alusta opintoraha nousee 15 prosenttia, vajaat 40 euroa. Vuokrat kohoavat viiden prosentin vauhtia, opiskelijalounas nousee Helsingissä 13,6 prosenttia.

2009
Puolison tulojen vaikutus asumislisään lakkaa. Opetusministeri Henna Virkkunen haluaa opiskelijat valmistumaan nopeammin. Opetusministeriöön perustetaan työryhmä pyörittelemään asiaa.

2011
Ratkaisu löytyi? Opintoja on kerryttävä kuukaudessa 0,2 opintopistettä aiempaa enemmän, tai opintotuki peritään takaisin. Ei muutoksia tuen määrään. Milja ja Essi menevät naimisiin kavereidensa esimerkkiä seuraten saadakseen korkeamman opintorahan.

19 kommenttia

anopiksi

1.9.2011 15:17

Kaikki eivät kuitenkaan nai rahan takia. Poikani meni kesällä naimisiin, suht nuorena, tyttö vielä nuorempana, siksi koska rakastavat toisiaan ja ovat jo seurustelleet monta vuotta, ja haluavat sitoutua toisiinsa ihmisten ja Jumalan edessä. Kiva kuulla jos nuoret saavat nyt enemmän opintotukea. Toivottavasti etu kannustaa aitoja pareja naimisiin, mutta vähinntäänkin toivon että heitä ei jatkossa tulla rahallisesti rankaisemaan tästä askeleesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KaukoItaannjapesukone

1.9.2011 20:19

Menin v. 1994 naimisiin silloisen sivari-poikaystäväni kanssa. Sotilastukea kun ei saanut avoliitossa asuvat vaan pelkästään avioliitossa asuvat. Olimme naimisissa 13 kk ja eron otimme välittömästi sivarin päätyttyä. Eron jälkeen seurustelimme vielä yli 2 vuotta, kunnes erosimme muista kuin rahallisista syistä... :-)

Kävimme rahoilla 2 vkoa lomalla kauko-Idässä sekä ostimme tarpeellisia kotitalouslaitteita. En kadu. Naurattaa vaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tggggggg

1.9.2011 21:44

Nää jutut on just niitä upeita juttuja, jotka vie pohjan siltä kun jotku poliitikot selittää ettei avioliittoa voi sallia homoille avioliiton pyhyyden takia. Avioliitossa ei ole mitään pyhää enää. Se pyhyys paskoontui joskus kauan sitten siinä vaiheessa kun avioero tuli lailliseksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

l0ll3r0

2.9.2011 11:09

Itse en näe avioliittoa kuin ja vain ainoastaan valtiollisena instituutiona ja kyllä - menin naimisiin silloisen tyttöystäväni kanssa rahan takia. Ei todellakaan tuntunut pahalta kun voiton puolelle jäätiin +2000€ :p
Mutta täysin yllätyksenä tuli, että avioliiton jälkeen piti tehdä ositussopimus ennen kuin avioliitto olisi taloudellisesti täysin ohi, mitä seikkaa puolestaan ei kerrottu mistään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kerran_naimisissa

2.9.2011 14:57

Mekin nuoret rakastavaiset mentiin naimisiin jo v. 2003 juuri ja juuri täysi-ikäisinä, juuri tuon opintotuen vuoksi. Hyvä liitto oli, vaikka ei ehditty seurustella ennen sitä kuin muutama kuukausi. Meillä siis opintotukipykälä ratkaisevasti kiritti naimisiinmenoa, en tiedä oltaisiinko menty muuten ollenkaan. Myöhemmin otimme avioeron, koska silloisessa tilanteessa taas sillä tavalla sai enemmän tukia. Nyt suunnittelemme uutta naimisiinmenoa, tällä kertaa ihan omaksi iloksemme.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Minun_50_senttiani

5.9.2011 11:35

Monikaan ei tajua, että naimisiin meno näkyy väestörekisteritiedoissa läpi elämän. Sitten, kun halutaan mennä oikeista syistä naimisiin seisookin papereissa aina ex-vaimon/miehen nimi, ulkomaalaisen naidessa pitää myös esittää virallinen vahvistettu erotodistus ko. maan "maistraatissa" esteellisyys selvityksissä. Suurimmassa osassa maailmaa avioliitto on ISO, PYHÄ- asia, jota ei solmita vain, että saadaan valtiolta lisää rahaa. Kansainvälisyyden aikana olisi hyvä pitää mielessä, että tulevalle elämänkumppanillesi saattaa olla hyvin negatiivinen asia, jos olet jo ollut naimisissa ja minkä kuvan se antaa sinusta ihmisenä, jos menet naimisiin vain sen takia, että saat pari vuotta enemmän rahaa. Miehet varsinkin, miettikää oikeasti useampaa kertaa onko se sen arvoista mennä sivarin takia naimisiin, jotta senhetkinen nainen saa enemmän rahaa, ko. nainen ei välttämättä ole elämässäsi kauan, mutta on läpi elämän SE 1. vaimo.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Minakin-olen-50cent

5.9.2011 19:24

^Jos menisin tukirahasta naimisiin, eroaisin seurustelukumppanin tai ystävän kanssa ja myöhemmin löytäisin "sen ainoan oikean tosirakkauden" kertoisin hänelle menneestä ennemmin tai myöhemmin. Jos hän minua rakastaisi kyllä hän asian ymmärtäisi. Jos hän ei osaisi erottaa hyötyliiton ja rakkausliiton eroa, kuinka jälkimmäisessä itsestä tuntuisi että menee vasta 'oikeasti ekaa kertaa' naimisiin vaan keskittyisi menneisyyden tahraan paperilla - vaikea kuvitella kuinka päätyisin yksiin sellaisen ajatusmaailman omaavan ihmisen kanssa.

Tunnen menestyvän ihmisen joka on kaikin puolin sydämeltään hyvä. Hänelle ehdotettiin hyötyliittoa (greencardista) ja raukka järkyttyi täysin, hänelle avioliitto on pyhä askel joka otetaan vain yhden ihmisen kanssa ja pitkän harkinnan jälkeen. Minusta on mahtavaa että on vielä ihmisiä jotka ajattelevat näin, mutta itse en vain arvosta avioliittoinstituutiota samalla tavalla. Vaikka kuinka pidänkin hänestä ystävänä, en ikinä uskoisi päätyväni hänenlaisensa ihmisen kanssa suhteeseen.

Mut never say never.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Poliitikkojen-jarki-ei-kulje

6.9.2011 16:01

Täytyyhän Suomen opintotukilaissa olla jotain mätää että nuoret joutuvat turvautumaan tälläiseen ratkaisuun. Itse kituutin myös opintotuella lukioajan ja manasin toisaalta vanhempieni tuloja. Jos olisin tälläisestä tiennyt, olisin jopsa saattanut käyttää sitä itsekin hyväksi. Tien koulun ohella vielä täyspäiväisesti töitä ja olin aina ihan poikki. Loppujen lopuksi kun ylioppilaskirjoitukset lähestyivät, olin niin väsynyt etten jaksanut kunnolla edes niihin lukea. Raha olisi tuonut tilanteeseeni onnea kaikin puolin.

Ja muutenkin, miksi ihmeessä poliitikot päättävät opintotuesta aivan turhia asioista kun voisivat vihdoin ja viimein nostaa KUNNOLLA sitä saatavaa tukea. Valtio voisi tehdä kansanedustajille ja muille vastaaville palkanalennuksen hyvällä omallatunnolla ja antaa opiskelijoille kunnon tuet. Onko ihme että nuoret palavat loppuun ja masentuvat jo lukio/ammattikoulu aikana kun vapaa-aikaa ei välttämättä ole koulun ja työn lisäksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

parasiitit

7.9.2011 20:13

mitä ---tua?

Jos tekee lapsia, pitää jaksaa ja viitsiä elättää heitä kunnes pärjäävät omillaan. Niin tehtiin ennenkin ja ei silloin joka asiassa huudettu muita veronmaksajia apuun.

Ihme jengiä nämä nykyihmiset -kaikki pitäisi saada ja yhteiskunnan se maksaa. Odottakaapas kun itse menette töihin ja joudutte veroja maksamaan - ei nappaa enää jonkun brunsseja, festaripasseja ja reppureissuja Aasiassa niin maksellakaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Oikein

8.9.2011 07:26

Aivan oikein tehty. Kun kerran laki on hölmö ja erottelee naidut ja ei naidut suhteessa vanhempiin, kannattaa fiksujen ihmisten käväistä maistraatissa ja kuitata yhteensä 8000,- kahdessa vuodessa enemmän pelirahaa.

Syökööt härskiä tonnikalaa ne avioliiton pyhyyden nimeen vannovat ja maksakoot ensin veronsa ja sitten vielä lastensa opiskelun.

Jos tässä jokin taho on, jota moralisoida pitäisi, se ovat ne poliitikot ja virkamiehet, jotka ovat tuon lain saaneet aikaiseksi. Laki on täysin päätön.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

OIKEIN

9.9.2011 12:44

Hieno homma että, nuoret ovat löytäneet tämmöisen porsaanreiän!
Itse lukiossa en saanut tukea kelalta penniäkään vanhempieni tulojen takia ja vanhempani taas eivät minulle mitään rahaa antaneet (mikä on aivan oikein), joten jouduin käymään töissä ja lukion ohessa se oli hyvin rankkaa. Töihin mentiin heti kun koulusta pääsi ja töistä kotiin sitten n. klo. 1 yöllä ja taas aamulla klo. 8 kouluun, ei siinä juurikaan aikaa jäänyt mihinkään opiskeluun, mutta vuokra oli silti maksettava.
Jos tästä olisin silloin tiennyt, olisin varmasti hommannut itselleni tämmöisen "kumppanin" ja säästänyt samalla itseäni kuin myös varmasti nauttinut enemmän koko lukiosta :) Omalle lapselleni voisin aivan hyvin suositella tämmöistä, jos vaan hän saisi jonkun kaverinsa mukaan. Minusta kaikki mitä valtiolta on mahdollista saada otetaan!!
Kela kyylää niin tarkasti joka tienatun pennin ja tuntuu että siellä löytyy samanlaisia porsaanreikiä jotka vähentää tukia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ViereltaSeurannut

11.9.2011 17:41

Kaikkein suurin hölmöys tässä on KELAn jääkaappi - teorian soveltaminen eli opintotukeen vaikuttaa myös se, kuinka paljon sen vanhemman, jonka luona ko. opiskelija on VIIMEKSI ASUNUT, uuden puolison tulot. Eli parhaimmillaan tässä ollaan tilanteessa, jossa työttömän siivoojan lapselle ei makseta sentin latia, koska siivoojan puoliso tienaa hyvin. Tuo puoliso ei tietenkään ole missään nimessä elatusvelvollinen toisten ihmisten täysi - ikäisiin "lapsiin".

Lisäksi puolisolla voi olla useampia omia lapsia, joiden opintotuet on myös minimoitu kyseisten tulojen vuoksi. Tämähän loistava säästötoimi ei nimittäin myöskään huomioi sitä, kuinka monta henkeä tuolla vanhempien tulolla täytyy elättää. Elätettäviä voi olla vaikka 8, ja jokaiselle pitää se nelisatanen KELAn mukaan löytyä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ViereltaSeurannut

11.9.2011 17:42

Kaikkein suurin hölmöys tässä on KELAn jääkaappi - teorian soveltaminen eli opintotukeen vaikuttaa myös se, kuinka paljon sen vanhemman, jonka luona ko. opiskelija on VIIMEKSI ASUNUT, uuden puolison tulot. Eli parhaimmillaan tässä ollaan tilanteessa, jossa työttömän siivoojan lapselle ei makseta sentin latia, koska siivoojan puoliso tienaa hyvin. Tuo puoliso ei tietenkään ole missään nimessä elatusvelvollinen toisten ihmisten täysi - ikäisiin "lapsiin".

Lisäksi puolisolla voi olla useampia omia lapsia, joiden opintotuet on myös minimoitu kyseisten tulojen vuoksi. Tämähän loistava säästötoimi ei nimittäin myöskään huomioi sitä, kuinka monta henkeä tuolla vanhempien tulolla täytyy elättää. Elätettäviä voi olla vaikka 8, ja jokaiselle pitää se nelisatanen KELAn mukaan löytyä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

11euroakuussa

11.9.2011 21:25

Kaikkein suurin ongelma opintotuessa on se, että 5 opintopisteen kuukausivaatimus koskee ammattikouluja siinä missä yliopistojakin.

Ammattikoulussa ko. pisteet saa raahautumalla paikalle, yliopistossa saat sen viisi op. kuussa, jos et käy töissä ja todella opiskelet (käyt luennoilla, luet tentteihin, kirjoitat esseitä) n. 40 tuntia viikossa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jugular

12.9.2011 09:19

Kyllä viisi noppaa kuussa tippuu yliopistosta kuin yliopistosta kuukaudessa, jos vähän jaksaa kättään heilauttaa ja varsinkin jos jaksaa edes raahautua paikalle. Yksi kirjatentti voi helposti olla 10op ja sillä on turvattu jo kahden kuukauden nuudelit.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jatonnikalatpaalle

12.9.2011 16:41

Sun kannattaa jugu oikeestikin pyrkiä yliopistoon; saisit luennoilla uusimpia tutkimustuloksia kaltaisistasi ongelmayksilöistä. Mut hei, tsemppiä vaan sun läheisille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lizzr

7.10.2011 18:25

Kyllähän nuo ovat ihan oikeita avioliittoja. Ei ole edes kovin outoa jos menee rahan takia naimisiin, sellaista on aina tehty. Oikeastaan naimisiin saa mennä mistä tahansa syystä, jos haluaa. Ei voida vaatia että kaikkien liittojen on oltava suuren rakkauden vuoksi solmittuja, kun ihmisillä on eri käsityksiä jo siitäkin mitä se suuri rakkaus tarkoittaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Samppakaljaa

30.10.2011 18:27

Elatusvelvollisen kohdalla tuo erityisasema on ihan perusteltu, mutta miten ihmeessä naimisissa oleminen muuttaa rahan tarvetta? Tässä toinen kirjoitus aiheesta:
http://valmismaa.blogspot.com/2011/10/jarjestelman-kierteet-1.html

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi