Parempaan kyberturvallisuuteen voi itse vaikuttaa – tarkkana saa ja pitää olla

Ohjelmoija ja lastenkirjailija Linda Liukas tutkii yhteistyössä F-Securen kanssa nettimaailman vaaroja Youtube-dokumenttisarjassa.

Kyberhyökkäyksen vaara on varsinkin yritysmaailmassa otettava tarkoin huomioon, mutta myös yksilön tasolla.
Kyberhyökkäyksen vaara on varsinkin yritysmaailmassa otettava tarkoin huomioon, mutta myös yksilön tasolla. Kuva: Sergey Nivens/Fotolia.com

Kyberhyökkäykset saattavat koskettaa enemmän yrityksiä, yhteisöjä, julkisuuden henkilöitä ja jopa kokonaisia valtioita, mutta ne voivat olla riskinä myös meidän jokaisen elämässä. Usein ongelmana on, että kyberturvallisuutta ei edelleenkään oteta tarpeeksi vakavasti, esittää Linda Liukas "Adventures in Cyberland" dokumenttisarjassa. Turvallisuusneuvoja Sean Sullivan F-Securelta kertoo, että aihe ei ole tarpeeksi aineellinen, että siitä osattaisiin huolestua.

Hakkerit pelaavat usein ihmisten luottamuksella. Verkkourkinnalla ja käyttäjien manipuloinnilla on tarkoitus harhauttaa ihminen luovuttamaan pääsy salaisiin tietoihin. Yleinen esimerkki verkkourkinnasta voisi olla vaikkapa pankin yhteydenotoksi naamioitu meili, jossa yritetään saada selville käyttäjän pankkitunnukset.

Liukkaan ja F-Securen yhteistyödokumentin toisessa jaksossa F-Securen turvallisuuskonsultit yrittävät hakkeroida Liukkaan. Turvallisuuskonsultit lähestyivät Liukasta muun muassa sähköposteilla, joissa oli urkintalinkkejä tai saastuneita tiedostoja. Koska Liukas oli noin viikon kestäneen yrityksen ajan tietoinen tilanteesta ja “erityisen epäileväinen”, ei F-Secure onnistunut yrityksessään. Liukas kuitenkin myöntää, että mikäli tilanne jatkuisi pidempään, hän olisi varmasti lipsahtanut. Jos siis IT-alalla työskentelevä Liukaskin sen myöntää, että hakkeroija saattaisi onnistua viheliäisissä yrityksissään, on netissä surffaillessa oltava varuillaan.

Mitä paremman kyberturallisuuden eteen voi sitten tehdä? Chicagolainen IT-konsultointi-yritys CrossRealms listaa sivuillaan 10 askelta auvoisampaan turvallisuuden tunteeseen.

1. Käytä virustorjuntaohjelmistoa
2. Käytä palomuuria
3. Pidä käyttöjärjestelmäsi ajan tasalla
4. Kytke ulkoisten laitteiden autorun-ominaisuus pois päältä
5. Vältä julkista WiFiä
6. Surffaile varovasti - estä pop up-ikkunat
7. Käytä VPN:ää
8. Suojaa tietosi kryptaamalla - Simppeli Google-haku näyttää, miten!
9. Varmuuskopioi säännöllisesti
10. Opeta muita toimimaan turvallisesti

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi