Portugalin malli toimii todistetusti – huumepolitiikassa on aika kääntää katseet hoitoon, ei rangaistuksiin

Kaikkien huumeiden hallussapidon laillistaminen on vähentänyt huumeisiin liittyviä ongelmia Portugalissa merkittävästi.

Portugali teki jyrkän käännöksen omassa huumausainepolitiikassaan ja siksi katseet kääntyvät usein sinnepäin, kun etsitään vaihtoehtoja tiukkoihin keinoihin turvaavalle huumeiden vastaiselle sodalle. Kun maa päätti laillistaa kaikkien huumeiden hallussapidon 16 vuotta sitten, monet epäilivät uuden lainsäädännön johtavan ongelman pahenemiseen. 16 vuotta myöhemmin aikaa on kulunut tarpeeksi, jotta kokeilusta saadaan uskottavaa uutta tietoa.

Kokeilun alussa Portugali kärsi vakavasta heroiiniongelmasta, kun asukkaista peräti prosentti eli puolet enemmän kuin eurooppalaisessa keskivertomaassa käytti ainetta. Muutoksen myötä käyttäjiä ei enää pidätetty, vaan kaikki, joilla oli hallussaan alle kymmenen päivän annokset, päätettiin kohdata potilainen, ei rikollisina. Potilaina he saavat hoitoa, korvaavia lääkkeitä, tukea ja pääsevät vieroitukseen.

Uuden lainsäädännön myötä huumeongelma Portugalissa on painunut Euroopan alhaisimpiin, yliannostuskuolemat ovat vähentyneet radikaalisti, huumeisiin liittyviä kuolemia on ylipäätään vähemmän, ihmisiä vangitaan vähemmän ja hiv-tartunnat ovat vähentyneet. Upworthyn video summaa muutosta.

1 kommentti

Marttilan

29.2.2020 08:27

Portugalissa kyllä joka paikassa käytetään ja tarjotaan huumeita. En ole ihan varma onko se politiikka onnistunut. Hyvä jos näitä huumeidenkäyttäjiä ohjataan hoitoon ja aijeuttavat vähemmän häiriötä kuin ENNEN. Suomessakin pitäisi satsata hoitopaikkoihin. Eli porkkanaa ennen remmiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi