Yli 30 vuotta sitten perustetun TEDin isähahmo on aina halunnut olla tyhmin ihminen huoneessa

TEDxOtaniemiED-tapahtuma synnyttää rinnalleen pienien satelliittitapahtumien verkoston.

TED-konferenssi on viisaiden ajatusten jakamiseen erikoistunut tapahtuma, jonka lavalle nousee toinen toistaan kiinnostavampia puhujia. Vuonna 1984 alkunsa saanut TED saa kirjaimensa sanoista Technology, Entertainment ja Design. Homman ytimessä ovat suuret ajatukset, jotka tiivistetään alle 18 minuutin viihdyttäviksi puheiksi.

TEDx on puolestaan tapahtuma, missä “x” TEDin perässä tarkoittaa itsenäistä ja paikallisesti järjestettyä, mutta kattojärjestön hyväksymää TED-tapahtumaa. Tapahtumia järjestetään ympäri maailmaa ja yksi sellainen nähdään 12. toukokuuta suomalaisten innovaatioiden pääkallopaikalla Espoon Otaniemessä. Otaniemen perästä löytyy vielä koulutusteemaan viittaava -ED, joten kokonaisuudessaan nimihirviöksi saadaan TEDxOtaniemiED.

Facebookin perusteella “Designing for love of Learning” -teemalla kulkevasta tapahtumasta on tulossa jättimenestys, sillä mukaan on ilmoittautunut jo yli 5000 ihmistä. Koska mukaan haluaisi reilusti enemmän väkeä kuin mahtuu, päättivät järjestäjät arpoa viimeiset liput. Arvonta kestää huomiseen torstaihin saakka. Otaniemen päätapahtumassa suomalaisen koulutuksen innovaatiohin omat näkökulmansa tuovat Laura Heinonen, Lauri Järvilehto, Petteri Kallio, Sari Kontra, Teemu Leinonen, Aape Pohjavirta, Irina Pravet, Inga Rikandi, Joona Pohjonen, Hannamiina Tanninen ja Lotta Uusitalo-Malmivaara.

Kattojärjestön lisenssisääntöjen mukaan yhteen tilaisuuteen voi osallistua vain 100 ihmistä, joten tuhansia ihmisiä kanavoidaan parhaillaan lukuisiin pieniin “satelliittitapahtumiin” eli eräänlaisiin oppimispiireihin, mihin päätapahtuma livestreamataan ja osallistujat pääsevät mukaan samaan keskusteluun. Satelliittitapahtumat listataan lähempänä tapahtumaa.

Lämmittelyn tulevaan Otaniemen tapahtumaan voi aloittaa tutustumalla lähemmin TED-konseptiin. Videoiden ohella loistava tapa tutustua aiheeseen on kuunnella TED Radio Hour -podcastia, joka kerää kiinnostavimpia TED-puhujia teemakohtaisiin lähetyksiin. Haastatteluista ja alkuperäisistä puheista koostuvissa ohjelmissa sukelletaan jättimäisiin teemoihin, kuten siihen, miksi valehtelemme tai miten aitous määritellään, miten rakastamme tai miksi pelkäämme. Tiiviisti, kiinnostavasti ja viihdyttävästi kerrotuista tarinoista erinomainen esimerkki on kulttimaineeseen nousseen kirjailija Malcolm Gladwellin kertomus, missä hän kääntää klassisen Daavid ja Goljat -tarinan ennakkosuosikki–altavastaaja-asetelman päälaelleen ja saa siitä vertauksen start-up-kulttuurin ja perinteisen teollisuuden välille. Laadukkaista podcasteistaan tunnetun NPR:n tuottama ohjelma onnistuu hienosti sitomaan yksittäisiä TED-avauksia toisiaan tukeviksi kokonaisuuksiksi.

TED-konferenssin perustaja Richard Saul Wurman sanoi hiljattain, että hän on koko elämänsä pyrkinyt olemaan tyhmin ihminen huoneessa. Tällä eriskummalliselta kuulostavalta elämänasenteella hän on päässyt imemään itseensä valtavan määrän tietoa eri alojen asiantuntijoita. Intellektuelliksi hedonistiksi kutsuttu 80-vuotias Furman on käyttänyt koko elämänsä ympäröimällä itsensä fiksummilla tyypeilla. Hän tuskin on hirveän tyhmä enää itsekään. Taktiikka on tuottanut maailmaan huippumenestyneen TED-konseptin lisäksi muun muassa 83 Wurmanin kirjoittamaa kirjaa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi