Lattialla ja levällään

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on yrittäjyys.

Kaikki tarvittavat kontaktit ovat aivan muutaman ihmisen päässä  2

Tiedätkö mitä ystäväsi, kaverisi, duunikaverisi, yrittäjäkaverisi tai asiakkaasi yrittää saada aikaiseksi elämän eri osa-alueilla?

Jos lähdetään liikkeelle siitä, että meillä itsellä on selvillä se mitä me haluaisimme saada aikaiseksi, muuttaa elämässämme, olisiko hyödyllistä tietää mitä muut tavoittelevat. Jokainen meistä tuntee todella monta ihmistä, jotka ovat jossain todella hyviä tai ainakin tekevät jotain työkseen. Jos tietäisimme mitä kukin vastaan tuleva ihminen tavoittelee ja millaista apua olisi vailla ja mitä hän osaa, olisi erittäin helppoa parittaa apua ja avun tarvitsijoita.

Mietin omia bisneksiäni. Olen aivan onneton ottamaan puhelinta käteen ja soittelemaan summamutikassa tuntemattomille ihmisille, mutta olen mielelläni tekemisissä minulle tuttujen kanssa. Olen aina päässyt eteenpäin kertomalla siitä, mitä haluaisin saada aikaiseksi ja kysymällä osaisiko kaveri auttaa tai sattuisiko tuntemaan jotain joka voisi ehkä tietää jonkun joka voisi auttaa.

Menestyksessä yksi suurimpia tekijöitä on se, kenet satumme tuntemaan ja kenen kanssa meillä on mahdollista päästä puheisiin. Onneksi emme ole tuomittuja vain nykyisiin kontakteihimme vaan voimme luoda jatkuvasti uusia. Mikäli meillä on jotain relevanttia annettavaa, olemme reiluja, reippaita mukavia ja kiinnostuneita siitä mitä muut haluavat saada aikaiseksi, pääsemme melko varmasti luomaan tuttavuutta meille toistaiseksi tuntemattomien ihmisten kanssa.

Auttamalla toisia, tulemme usein myös itse autetuiksi. Jos olemme arvokkaita muille ja olemme jossain todella hyviä, sana kiirii varmuudella. Aivan samoin kuin, jos olemme erityisen motivoituneita tekemään jotain, apu löytyy varmasti. En tarkoita nyt sitä, että yritämme väkisin neuvoa toisia tai tuputtaa apuamme. Jos sattuisimme tietämään mitä muut haluavat olisi helppoa aivan kuin ohimennen auttaa. Kun vastaan sattuu vaikka sopiva linkki, kontakti tai kirja, voisimme sen lähes vaivatta lähettää sille, joka siitä hyötyisi.

Taidankin ottaa syksyn teemaksi selvittää mitä itse kukin haluaisi saada aikaiseksi, millaisten ongelmien parissa painii ja miettiä miten voisin heitä auttaa tai tuntisinko ketään joka voisi opastaa eteenpäin. Tiedä vaikka samalla löytäisin pari uutta polkua kohti omia tavoittelemiani asioita.

Matias


Menestyksen salaisuus valkeni minulle ja minä jaan sen nyt sinulle  1

Tällä viikolla mielessäni kiteytyi menestyksen salaisuus. Yksinkertaisessa ja selkeässä muodossa otsikkotasolla ne piirteet, joita meillä tulee olla, mikäli mielimme taloudellisesti menestyä. Nämä viisi ominaisuutta ovat yhteneväisiä niin työssään poikkeuksellisesti menestyville, yrittäjille kuin sijoittajillekin. Hyvää on se, että tie paratiisiin on mahdollista jokaisen oppia, kyse ei ole mistään synnyin- tai alkuonnesta vaan siitä, miten me itse ajattelemme ja toimimme.

Alkuperäinen ajatukseni on kotimaisesta kielestä poikkeava ja onkin terävämpi sellaisena. Käännetään se kuitenkin kotosuomelle ajatusta avattaessa.

1. Educated, Experienced, Ready, Prepared to Take Advantage of The Opportunity When The Opportunity Presents Itself
Saadakseen kiinni eteen aukeavasta mahdollisuudesta, on meillä oltava riittävästi aiheeseen liittyvää tietoa, ymmärrystä ja kokemusta. Poikkeuksellista mahdollisuutta ei edes tunnista, ellei ole riittävällä tavalla virittynyt oikealle taajuudelle.

2. Who You Know And Who Knows You
Menestyksen yksi ehdottomasti tärkeimmistä tekijöistä ovat ihmissuhteet. Yksi ei pysty eikä kannata tehdä mitään arvokasta. Mitä enemmän oikeita ihmisiä satumme tuntemaan, sitä enemmän kiinnostavia mahdollisuuksia meidän eteemme tulee ja sitä enemmän meillä on mahdollista kysyä neuvoa ja apua meitä kohtaavissa haasteissa. Vaikka meillä olisi kuinka mahtava idea, me emme sitä rahaksi saa muutettua, mikäli emme pääse oikeiden ihmisten luokse siitä keskustelemaan. Samalla tavoin meidät tunnettaessa oman alamme lyömättöminä ammattilaisina, eteemme tulee kuin sattumalta toinen toistaan parempia mahdollisuuksia. Kaikkein parhaat diilit jaetaan huomattavasti ennen kuin ne tulevat laajan joukon saataville. Mitä vähemmän jalostusastetta ideassa on siinä vaiheessa kun pääsemme itse siihen käsiksi, sitä suurempi tuottopotentiaali siinä on. Pääsemällä tuottojen lähteille, meillä on mahdollisuus saada aikaiseksi satumaisia tuloksia. Yrittäjä on kiinni ruohonjuuritasolla, pörssiin listautettaessa saman yrityksen osakkeita ostaa suuri yleisö. Tällöin kaikkein merkittävin arvonkehitys on useimmiten jo tapahtunut.

3. Be Action Oriented
Gramma toimintaa on arvokkaampaa kuin tonni kelailua. Maailman mahtavinkaan idea ei muutu todeksi ilman toimintaa. Mahdollisuuden avautuessa on oltava valmis toimimaan nopeasti. Kun peli alkaa, on pelattava.

4. Knows How to Use Leverage
Vipuvoimat ovat kaiken suuren avain. Tämä on itsessään suuri otsikko. Osaamalla käyttää vipuvoimia, lähes mikä tahansa on mahdollista. Useimmille tutuin vipuvoima on velkarahan käyttö. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa, eikä ehkäpä edes merkityksellisin vipuvoima. Muita valtavan paljon väkevämpiä ovat esimerkiksi toisten ihmisten ideat, aika, valmiit systeemit, kontaktiverkostot, jakelukanavat tai pääoma. Kyse on siitä miten idea saadaan nopeasti mahdollisimman suureksi.

Useimmille yhden sijoitusasunnon hankinta käteisellä on haastavaa. Lainarahalla se kuitenkin onnistuu. Jostain syystä kuitenkin hyvin harvassa on heitä, joilla on satoja tai tuhansia asuntoja. Tämä johtuu siitä, että oman toiminnan äärirajat ovat tulleet vastaan. Näitä venytetään uusilla vipuvoimilla, nopeammilla ja paremmilla ideoilla sekä toisten pääomilla ja ajalla. Perusperheellisen tulevaisuus muuttuu dramaattisesti neljästä sijoitusasunnosta. Kourallinen asuntoja on kuitenkin vain ujo kurkistus siihen suuntaan missä todelliset seikkailut odottavat.

5. Be Open Minded And Ready to Expand Your Own Reality
Meidän todellisuutemme syntyy meidän ajatuksissamme. Se mitä me pidämme totena, on meille totta. Suurimmat rajoitteemme ovat meidän omat ajatuksemme siitä mikä on mahdollista meille ja mikä ei ole. Merkittävä loikka eteenpäin syntyy kun altistumme todellisuuttamme rusikoiville ajatuksille, keskustellessamme sellaisten kanssa, joiden suunnitelmat eivät millään määrin rajoitu meidän mahdollisuuksiksemme kuvittelemalle hiekkalaatikolle. Toisinajattelijat antavat meille ideansiemeniä ja esimakua mikä kaikki voisi olla mahdollista.

Kehitys tapahtuu hylkäämällä vanhat totuudet ja altistumalla uusille ideoille. Meillä on tapana väittää vastaan meitä paremmin tietäville, koska me katsomme maailmaa meidän kokemuskenttämme kautta. Sellainen, joka on nähnyt mitä ulkopuolella on, voi siitä helposti puhua ja siihen uskoa, vaikka se ei meidän maailmassaan oikealta tuntuisikaan. Useimmiten meillä on tapana vastustaa eniten juuri sitä mikä meille olisi parasta. Viisainta onkin kuunnella kiltisti kun joku esittää meille ideaa jostain sellaisesta, joka tuntuu loukkaavan meidän mieltämme. On parempi kysyä paljon kysymyksiä ja yrittää ymmärtää kuin tuomita, varsinkin kun on hyvin todennäköistä, että omat ryynit eivät riitä heti alkuun tekemään peräeroa sen välille onko ajatus hyvä vai pähkähullu itsemurha.

Menestyjät ovat valmiita laajentamaan omaa ajatteluaan erittäin nopeasti. Yhteistä kritisoinnin sijaan on toteaminen, että okei, jos toi on hyvä juttu, miten se olisi mahdollista kaupallistaa? Miten tätä voidaan hyödyntää ja muuttaa kasvaviksi kassavirroiksi? Meidän tehtävämme on sanoa kyllä ja miettiä rakentavasti sen sijaan, että tuomitsemme kaiken vähänkään vieraan suoralta kädeltä.

Menestyksen taustalla on luonnollisesti vielä paljon muitakin jokaiselle yksilöllisiä ominaisuuksia, mutta useimpien menestystarinoiden taustalla olevien ihmisten voittoon vienyt kehikko on edellä kuvattujen pilarien varaan rakennettu. Mikäli meillä on palava halu saada jotain aikaiseksi, olemme valmiita tutkimaan, opiskelemaan ja harjoittelemaan aivan järjettömällä tavalla sekä meillä on laaja kontaktiverkosto, ovat mahdollisuutemme erinomaiset kun eteemme tulee mahdollisuus. Pitää vain rohkeasti tarttua siihen ja tuoda mukaan nopeasti itseämme parempia ihmisiä.

Jos sattuisi käymään niin, että en enää koskaan mitään kirjoittaisi, tee minulle palvelus, ja lue tämä teksti monta kertaa. Tutki sen syvintä sanomaa, jaa se kaikille tuntemillesi ihmisille ja avarra mielesi mahdollisuuksille.

Rakkaudella,

Matias


Pomolla on bemari, purkkari ja paritalo  1

Ihmisen rahoille suurin riski on ihminen ihan itse.
Tämä on kutakuinkin kahden vuosikymmenen rahaan ja varallisuuteen liittyvän pohdintani ainoa merkityksellinen oivallus.

Minulle rahan suhde elämään aukesi ajateltaessa metaforaa juoksumatosta. Kulut liikuttavat mattoa niin, että paikallaan pysyäkseen on hiljalleen käveltävä eteenpäin, eli ponnisteltava ansaitakseen rahaa. Jos ei kävele päätyy taaksepäin ja pian kellahtaa kumoon. Päästäkseen eteenpäin on käveltävä todella kovaa.

Elämän edetessä jokaisesta meistä tulee jonkin sortin oman elämän toimitusjohtajia. Pomollahan pitää luonnollisesti olla Bemarit, purkkarit ja paritalot. Näiden myötä juoksumatto alkaa mennä melko kovaa vauhtia väärään suuntaan.

Jostain syystä toisten täytyy juosta tuhottoman kovaa matolla, kun toiset kävelevät hiljakseen tai seisoskelevat ihan paikallaan ja silti vaikuttavat menevän eteenpäin. Minulle suuri oivalluksen kohta oli se, kun ymmärsin että kulut kiihdyttävät hihnaa ja investoinnit tulevaisuuteen hidastavat sitä. Kun rahan saa tekemään työtä silloinkin kun me itse emme työskentele, alkaa hihna hidastumaan ei hengästytä yhtään niin paljoa enää.

Tapoja saada raha ja muut ihmiset tekemään työtä puolestamme on monia.
Minulle havahtumisen hetki tuli kuitenkin aikaan asuntojen kohdalla. Ne tuntuivat olevan perustarpeeseen nojaava elinkeino, johon oli mahdollista saada oman rahan kaveriksi vielä hieman pankinjohtajan myöntämää lainaa.

Perusajatus, johon sijoitukseni perustin oli yksinkertainen, suorastaan kivikautinen. Minulla on tässä kaksi luolaa, jos annat minulle vähän jänöä, voit asua toisessa ensi yön. Jos tuot minulle kolme kertaa viikossa kalaa, voit pitää majaa siellä niin pitkään kun haluat.

Ensin tulee investoinnin vaihe. Taloa rakentaessakin aina pitää ensin kaivaa monttu, josta rakennetaan sitten ylöspäin. Useimmiten elämässä tärkeät ja todella hyvät asiat vaativat ensin pienen lähtöpanostuksen ennen nautinto. Hyvä kunto tulee siitä, kun treenaa, syö hyvin ja lepää sopivasti. Samalla tavalla raha alkaa poikia, kun sitä laittaa ensin hieman sivuun, lykkää luksusta tovin ja antaa varallisuuden kasvaa toisten rahalla ja vaivalla lannoitettuna. Sitten on aika nauttia hedelmistä. Ei kyse ole kieltäytymisestä vaan siitä, että pienellä viiveellä voi saada aivan tolkuttomasti enemmän. Siinä missä toinen voi haaveilla Skoda Octaviasta siirtymistä viitos bemariin ylennysten tullen, on fiksusti merkkinsä pelaavalla mahdollisuus halutessaan vaihtaa vaikka johonkin hieman bemaria päräyttävempäänkin, eikä juoksumatto vielä edes huuda kivusta ja kiukusta.

Moni on rahojen kanssa aivan pihalla. Osataan kyllä parsia kolmessa ämpärissä sairaalaan tuotu kaveri takaisin elävien kirjoihin ja asentaa sille uusi sydän, mutta raha-asiat ovat saattohoidossa. Riippumatta siitä, tuleeko sitä rahaa talouteen kolme tonnia vai viisitoista tonnia kuukaudessa, ei sitä varallisuutta tahdo siltikään kertyä oman asunnon lisäksi muualle. Jotenkin sitä tällaisissa tilanteissa tulee mieleen kysymys, että jos sitä ollaan noinkin fiksuja ja koulutettuja, niin miten siinä taloudellisesti nyt noin hassusti on päässyt käymään.

Tie paremmille poluille on yksinkertainen. Ensin on nöyrryttävä siihen, että vaikka ollaan kuinka suuria päälliköitä, ollaan todellisuudessa persaukisia renkejä. Jos juoksu matolla lakkaisi, nenä osuisi maahan varsin pian. Parhaat ideat ja ajatukset ovat tuoneet tähän pisteeseen. Omilla ideoilla ulos pääsyn todennäköisyys on suunnilleen sama kuin Jopolla pääsy kuuhun. Tarvitaan parempia, tulessa testattuja ideoita ja periaatteita, joiden avulla päästään uudelle tasolle.

Meidän on tutustuttava vieraisiin ajatuksiin ja hyväksyttävä, että vanhan elämämme mielipiteet eivät vie eteenpäin. Uskallaudutaan rohkeasti peloista ja epäilyistä huolimatta vieraille ja oudoltakin tuntuville vesille. Kohdataan omaa todellisuutta loukkaavia ideoita. Jätetään asia hautumaan ja katsellaan sitä sitten myöhemmin uudesta kulmasta. Otetaan pieniä, mutta päättäväisiä ja toistuvia askelia kohti uutta todellisuutta. Näin jokainen suuntaa muuttanut on tehnyt.

Tärkeää on ymmärtää, että raha on vain idea. Saadakseen sitä enemmän, on oltava parempia ajatuksia ja niiden toteutusta. Ei asioissa sen kummemmasta kyse ole. Elääkseen kestävällä pohjalla on vain pitkällä aikavälillä pidettävä huolta siitä, että laariin tulee jatkuvasti enemmän rahaa kuin mitä sieltä sitä karkaa. Suuri elämää järisyttävä muutos tapahtuu siinä vaiheessa, kun juoksumaton hihna ensin pysähtyy ja tämän jälkeen nytkähtää toiseen suuntaan. Jokaista ottamaamme askeleen vauhtia lisää hihna, joka kulkee kanssamme samaan suuntaan.

Rakkautta päivääsi!
Matias