Blogi

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2009.

Jokereiden pannukakku  3

Jokereiden pannukakku.

Olipas loistava kirjoitus Jatkoajan kolumnistilta. Kopioin sen tähän suoraan, koska jos laitan linkin niin eihän sitä kukaan jaksa klikata.

"Jokerit ruususen unilla

Helsingin Jokerit oli 1990-luvun suurjoukkue neljällä Suomen mestaruudellaan. Keväällä 2009 seura hävisi pudotuspeleissä jo kuudennen kerran Oulun Kärpille 2000-luvulla. Tänä päivänä Jokerit on elähtänyt ja paikalleen jämähtänyt organisaatio. Seura elää ruususen unta täysin ulkona nykykiekkoilun kehityksestä. Helsingin Jokerit on SM-liigan huonoiten johdettu seura.

Curt Lundmark johdatti Jokerit Suomen Mestaruuteen keväällä 1997. Joukkue voitti ylivoimaisesti mestaruuden häviämättä otteluakaan playoffeissa. Omistaja Harry Harkimolle kuviot olivat kuitenkin käymässä liian pieniksi. Oli saatava oma halli ja isommat puitteet. Enemmän rahaa, enemmän laadukkaita pelaajia, enemmän kaikkea mahdollista. Näistä hetkistä alkoi ruususen uni, jota Ilmalassa nukutaan edelleen.

Hartwall-Areenan aika (1997- ) on ollut Jokerikannattajille yhtä tuskaa. Joukkue sai yhden pikavoiton vuonna 2002 Raimo Summasen johdolla, mutta minkäänlaista punaista lankaa sinne tänne poukkoilevassa seurassa ei ole ollut. Pelaajia ja etenkin valmentajia tulee ja menee herra Harkimon mielen mukaan. Lundmarkin jälkeen joukkueessa on ollut 12 vuodessa 11 päävalmentajaa. Harkimon aikakaudella Jokereissa ainoastaan Hannu Aravirta on ollut päävalmentajana enemmän kuin kaksi kautta putkeen (1993-1996).

Mainittakoon, että mestaruuden voittaneessa JYPissä Matti Alatalo teki pohjatyötä Risto Dufvalle viisi vuotta. Kari Jalonen valmensi Kärppiä neljä vuotta, ja Pekka Virta valmentaa KalPaa kolmatta vuottaan, vaikka joukkue kahlasi vielä vuosi sitten pohjamutia. Jokereissa ei pitkäjänteisyys ole niin justiinsa. Harkimo keksi vuonna 2005 heittää aitioon jopa Matti Virmasen – niin ja Curt Lindströmin pariksi. Miksiköhän ei poika tullut stadiin?

Jokerien ongelma on jatkuva seilailu sinne tänne. Mitä suuret urheilujohtajat Harry Harkimo ja Matti Virmanen milloinkin keksivät, niin sitä sitten touhutaan. Ongelma on mitä suurin ns. urheilujohtamisessa. valmentajat ovat olleet toinen toistaan huonompia viimeisen neljän vuoden aikana. Sitten, kun virhe jälleen kerran tajutaan kesken kauden, lyödään valmentajalle kengän kuva persuksiin. Pelaajia ei useinkaan tunnuta scoutatun, kun tusinaulkomaalaisiakin on nähty Areenalla kymmenen vuoden aikana enemmän kuin sosiaalitoimiston luukulla. Yksinkertaisesti joukkuetta ei osata rakentaa. Joukkueet eivät ole valmentajiensa näköisiä. Eivät itseasiassa usein minkään näköisiä.

Jokereilla ei ole tänä päivänä minkäänlaista identiteettiä. Ei mitään omaa tyyliä, ei löydy sitä kuuluisaa brändiä. Jokereilla ei ole mitään omaa. Kaikki vähäkin on varastettu naapurista tai jostain muualta. Tämä näkyy myös tyhjissä ja kolkoissa katsomoissa. Yhdellä sivulla ovat harvat lipun lunastaneet, toisella sivulla yritysasiakkaat syövät hodaria ja keskustelevat pelin edetessä vaikka säästä. Päädyssä muutamat uskolliset fanit jaksavat huutaa. Viime kaudella useat uskolliset fanitkin jäivät kotiin kyllästyttyään 2-1 ja 1-0-kotivoittoihin.

Tunnelma Areenassa on SM-liigan huonoin. Sitä eivät pelasta ne muutamat hyvin kannustavat uskolliset fanit. 90-luvun huumassa kaikki halusivat Jokerien matseihin kansanedustajia myöten. Ottelut olivat suuria tapahtumia, jossa oman kaupungin pojat taistelivat Jokereille. Nykyään Jokerien pelit eivät kiinnosta ketään – etenkään, kun vuosiin joukkueessa ei niitä oman kaupungin poikia paljoa olla nähty.

Jokakeväinen junioripuhekin kuultiin jo tältä vuodelta, kun Harkimo kiirehti heti pudotuspelitappion perään julistamaan, että ensi vuonna meillä pelaa taas juniorit. Ulkomaalaisiakaan ei enää kuulemma oteta. Niin, ja valmentajankin pitää olla suomalainen. Junioreiden sisääajosta tämä suuri urheilumoguli puhui myös vuosi sitten.

Samaa mantraa hoki koko kesän ja syksyn apuvalmentaja Ismo Lehkonen. ”Junioreita” runkosarjan loppuvaiheessa edustivat Ossi Saarinen (3.kausi liigassa) ja Mikko Kalteva (5.kausi.) On uskomatonta, että Harkimon valheet menevät faneille ja yhteistyökumppaneille läpi vuodesta toiseen. Harkimon puheisiin voidaan palata taas ensi kaudella, jos joukkue alkaa alisuorittaa. Silloin alkavat ovet taas käydä Ilmalassa kuin Stockmannin hulluilla päivillä.

Kaukana ovat ne ajat vuosikymmen takaperin, kun Jokereit oli kadehdittu seura läpi valtakunnan. Nyt Jokereista on tullut suuri vitsi Suomalaiseen jääkiekkokenttään. Siinä, kun Kärpät, JYP ja KalPa ovat 2000-luvulla kehittäneet itsestään menestyviä organisaatioita, Jokerit on nukkunut omaa ruususen untaan vuosikaudet. Kärpät pudotti Jokerit pudotuspeleissä tällä vuosituhannella jo kuudennen kerran. Voitto symboloi myös vahvasti organisaatioita. Kärpät on kehittynyt jatkuvasti niin seurana kuin joukkueena, mutta mitä on tehnyt Harkimo? Poukkoillut mielensä mukaan ja koittanut varastaa muilta niin paljon kuin ehtii, kehittämättä omaa seuraansa millään tavoin.

Kaiken lisäksi Harkimo kehtaa ehdottaa, että liigasta olisi vähennettävä joukkueita. Jos mitataan resursseja suhteessa menestykseen, tulisi Jokerit poistaa liigasta. Harkimo ei ole vieläkään tajunnut, että pitkäjänteisyys olisi avain onneen. Olisi palkattava laadukas (huom!!) kotimainen valmentaja vähintään kolmeksi vuodeksi. Harry ei myöskään ymmärrä, ettei omia junioreita Jori Lehterän tapaan voi hukata pitkin maakuntia. Heidän varaansa rakennetaan jatkuvuutta. Kyllä huvitti katsella tälläkin kaudella Jori Lehterää, joka oli heikossa Tapparassa yksin parempi kuin Hancock ja Hauhtonen Jokereissa yhteensä.

Jokereissa ei ole ollut minkäänlaista jatkuvuutta sitten 90-luvun. On itseasiassa silkkaa tyhmyttä, että Harkimo ja Virmanen ovat unohtaneet, mikä mahdollisti edellisen vuosikymmenen mestaruudet. Silloin joukkueen runko säilyi samana lähes koko 90-luvun. Samalla reseptillä on tällä vuosikymmenellä menestynyt Kärpät, ja perässä hiihtävät JYP ja KalPa. Olisiko aika herätä todellisuuteen myös siellä maailman navassa, Helsingin Ilmalassa?

Jokerien ylimielisyys on kääntynyt sitä itseään vastaan. Joukkue ja organisaatio on eltaantunut kuin kamelin pissa kuumalla aavikolla. Amatöörimäinen puuhastelu ei riitä SM-liigassa nähtyä korkeammalle. Harkimo ja Virmanen ovat jatkuvasti syyttämässä Jokerien ja liigan ongelmista kaikkia muita paitsi itseään. Jos näin on myös jatkossa, saavat maakunnissa ihmiset nauraa jatkossakin Jokereille kaikessa rauhassa.

Tommi Seppälä"

Täytyy yhtyä ylläolevaan kirjoitukseen 100%. Raskasta siitä tekee sen että olen koko ikäni ollut jokerifani. Lienenkö alitajuisesti masokisti, sillä urheilussa Jokereiden, Oakland Raidersin ja Suomen maajoukkueen kannattaminen ei ole maailman helpointa hommaa...

edit: Loppukevennyksenä Tamin haastattelu karsintasarjan ratkettua pukuhuoneessa.
http://www.youtube.com/watch?v=vx-plJdKofE&NR=1