Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on menestyjä.

Menestyjän merkki  5

Naisten väitetään suosivan miehiä, joilla on korkea itseluottamus. Seurauksena mahtavasta itsevarmuudesta on menestys: hyvä ura, isot tulot ja suosiota.

Väite hyvän itseluottamuksen tuottamasta menestyksestä on talouspsykologian suurin cliché, väittää Tomas Chamorro-Premuzic Harvard Business Review -blogissaan. Chamorro-Premuzic on business-psykologian professori University College Londonissa. Hän on opettanut mm. London School of Economicsissa, ja häntä pidetään yhtenä rekrytointimaailman parhaina asiantuntijoina.

Chamorro-Premuzic väittää, että menestyksen takaa parhaiten matala itseluottamus. Todella matala itseluottamus ei tietenkään auta. Silloin ihminen ajautuu liialliseen stressiin ja surkeuteen, mutta sopivan kehno itsetunto auttaa asettamaan realistiset tavoitteet ja tekemään töitä niiden eteen.

Matalampi itseluottamus auttaa kiinnittämään huomiota negatiiviseen palautteeseen, ja tuo tervettä itsekritiikkiä. Samaan aikaan omahyväiset ihmiset kelluvat omassa erinomaisuudessaan, eivätkä huomaa muuta kuin positiivista palautetta.

Chamorro-Premuzicin mukaan suurin osa ihmisistä elää muutenkin positiivisen itseharhan vallassa. Saavutukset ovat hänen mukaansa vain 10-prosenttisesti itse suoritusta, mutta jopa 90-prosenttisesti valmistautumista. Ja epävarmempi varautuu paremmin kuin itsevarma. Mitä enemmän tiedostat heikkoutesi, sitä paremmin pystyt valmentautumaan.

Proffan mukaan pessimismi yhdistettynä kunnianhimoon tuottaa usein loistavia suorituksia. Ollaksesi paras missään, on sinun oltava itsesi kovin kriitikko, mikä on lähes mahdotonta, jos lähtökohtana on korkea itsetyytyväisyys.

Chamorro-Premuzicin mukaan parhaat aikaansaajat ovat yleensä heikon itsetunnon omaavia, mutta he harjoittelevat kovaa ja jatkuvasti, kunnes saavuttavat hyvän kompetenssin. Menestys on paras lääke epävarmuuteen!

Vähän heikomman itseluottamuksen omaava on usein muita valmiimpi tekemään paljon työtä tavoitteidensa eteen. Hän ei luulottele pääsevänsä helpolla mistään. Moni haluaisi olla poikkeuksellisen erinomainen omalla alallaan, mutta harva on valmis ponnistelemaan tämän ylivertaisuuden eteen.

Hieman heikommalla itseluottamuksella varustettu henkilö ei tule yhtä helposti ylimieliseksi paskiaiseksi, eikä elättele harhaluuloja omasta erinomaisuudestaan. Esimerkiksi yli 60 prosenttia yhdysvaltalaisista inhoaa työtään, suurimpana syynä mainittiin narsistinen pomo. Tällaisen omahyväisen ja aina muita syyttelevän johtajan alaiset eivät ole valmiita antamaan työssään parastaan. Vähemmän itsetyytyväinen työntekijä tai esimies saa koko työpaikan toimimaan paremmin, koska hän on valmis myöntämään virheet omikseen ja ottamaan opiksi jatkossa.

Hieman heikko itseluottamus on siis Tomas Chamorro-Premuzicin mukaan ennemminkin hieno asia. Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, että naiset ovat miehiä paljon itsekriittisempiä. Proffan oppien mukaan kannattaa vaan ryhtyä hommiin ja hankkia kompetenssia. Jos oma ura ei sytytä, kannattaa satsata sellaiseen mieheen, joka ei luule omistavansa koko maailmaa. Hänen kanssaan on mukavampi elää. Hän on miellyttävä, keskusteleva ja työteliäs. Chamorro-Premuzicin mukaan hänellä on myös parhaat eväät menestykseen. Arrogantti heppu päätyy ehkä sohvalle makaamaan ja syyttelemään muita idiooteiksi.


Suhteessa menestyjä  8

Ihmissuhteissaan menestyvillä ja sosiaalisesti hyvinvoivilla ihmisillä on tutkimusten mukaan yleensä tietynlainen luonne: ulospäinsuuntautunut, miellyttävä, tunnollinen, emotionaalisesti tasapainoinen ja avoin.

Yhdysvalloissa julkaistu tutkimus todistaa persoonallisuuden muutosten myös vaikuttavan sosiaaliseen hyvinvointiin samansuuntaisesti (http://spp.sagepub.com/content/3/6/698.abstract).

Ulospäinsuuntautuneet ja avoimet ovat muiden ihmisten suosiossa. Ekstrovertti on seurallinen ja avoin jakaa asioita itsestään, joten on luonnollista, että ihmisystävällinen ja helpommin ymmärrettävä henkilö tuntuu muista kivalta ja mutkattomalta.

Suomessa on joidenkin arvioiden mukaan ehkä maailman eniten introvertteja. Muistaakseni ei niin seurallisten ihmisten osuuden on väitetty olevan jopa 40 prosenttia kansasta. Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen on moneen kertaan kiistänyt ekstroverttien ylivertaisuuden. Hänen mukaansa introverteilla on usein jopa paremmat sosiaaliset taidot ja taipumusta empatiaan, mm. http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510383520.

Joskus etsitään vastakohdasta elämän täydentäjää. Puhelias saattaa ottaa ”kuuntelevan” parin, eli pölpöttäjä saa silloin itse olla äänessä. Ujoa ja hiljaista voi kiehtoa rohkea ja puhelias kumppani. Ehkä arka ihminen ihailee reippaita ihmisiä, tai hän laskelmoi voivansa jatkaa omalla tyylillään, kun saa jonkun hoitamaan perheen sosiaaliset suhteet ulospäin. Mykkää miestä pidettiin ennen viisaana. Kaupunkiolosuhteissa tällainen ei oikein toimi.

Rakkautta tutkineen professori Kaarina Määtän mukaan samankaltaiset sopivat hyvin yhteen. Kaksi introverttia voi siis menestyä ihmissuhteessaan ja tuntea sosiaalista hyvinvointia, vaikka ihan keskenään.