Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on väkivaltaisuus.

Varhaiset vaaran merkit  8

Tiedätkö kenen kanssa menet kimppaan? Kuva: Mat Brown.
Tiedätkö kenen kanssa menet kimppaan? Kuva: Mat Brown.

Yhtäkkiä kumppani pimahti, tuli päihdeongelmaiseksi tai lihoi 30 kiloa. Yhtään en voinut arvata kenen kanssa menin naimisiin, valittaa yllättävän moni.

Parisuhdeneuvoja Marty Nemkon mukaan ihmisten pitäisi huomata varhaiset vaaran merkit parisuhteessaan.

Jos kumppani laihduttaa häämekkoa varten reippaasti, piilottelee päihteitä vaatekomeron perukoilla tai joutuu tosissaan ponnistelemaan, ettei löisi sinua riidan aikana, ovat nämä kaikki merkkejä siitä, että jatkossa voi tulla ongelmia.

Alkavan päihdeongelman peittely on seurusteluaikana normaalia. Harva haluaa ehdoin tahdoin kimppaan alkoholistin tai nistin kanssa. Jos kumppanisi katoaa tiuhaan juhlimaan tai ”jonnekin”, hän tuskin on kotona viihtyvää sorttia jatkossakaan.

Kumppanilla voi olla myös muita addiktioita, kuten peliriippuvuus, ostosmania, liiallinen liikunta tms. Jos kumppanillasi on tapana karata casinolle, treenata enemmän kuin ammattiurheilija tai piilotella Blahnikin kenkiä, ole varuillasi.

Jotkut kiihtyvät helposti pienimmistäkin ristiriidoista. Suhteen alkuvaiheessa useimmat hillitsevät itseään voimakkaasti antaakseen hyvän kuvan itsestään. Jos huomaat, että kumppanillasi on tapana raivostua herkästi, tai hän huutaa usein, tulee yhteinen elämä jatkossa olemaan aika myrskyisää.

Miten riitelette? Jos teillä on tapana riidellä rakentavasti, eli pysyä asiallisina ja muistaa, että rakastatte toisianne ja pyritte hakemaan ennemmin kompromissia kuin voittoa riidassa, on suhteella tulevaisuus. Jos riitely jo seurusteluaikana on tolkutonta, repivää ja loukkaavaa, parisuhde tuskin on pitkäikäinen. Tai sitten rakastat draamaa ja haluat kärsiä loppuikäsi.

Pieninkin fyysisen tai henkisen väkivallan merkki ennustaa paljon pahempaa menoa jatkossa. Kumppani joka tönäisee sinua seurusteluvaiheessa, antaa todennäköisesti itselleen luvan huomattavasti karkeampaan käytökseen sitten kun olette naimisissa.

Jos painon kanssa kamppaileva nuori henkilö onnistuukin pysymään normaalipainossa seurusteluaikana, voi hyvinkin käydä niin, että heti häiden jälkeen alkaa pizza maistua. Tutkimusten mukaan onnellisesti naimisissa olevat lihovat usein eniten. Kun siipan rakkaus on varmaa, ei tarvitse ponnistella hoikkuuden eteen. Jos kumppanin hoikkuus on sinulle tärkeää, katso hänen lapsuudenkuviaan ja vanhempiaan, ja mieti kuinka todennäköisesti hänellä on pysyvästi terveelliset elämäntavat.

Onko suhteenne tasapainossa tykkäämisen, huolehtimisen ja kiinnostuksen suhteen? Onko kumppanisi kiinnostunut mielipiteistäsi, tunteistasi ja tekemisistäsi, vai oletko sinä ainoa rakkautta osoittava osapuoli? Jos toinen on aina väsynyt töiden jälkeen ja haluaa olla rauhassa tai kavereiden kanssa, avioliitto tuskin tuo parannusta asiaan.

Haluatteko yhtä paljon seksiä? Tämä kysymys on vaikea. Suomessa seksitutkija Osmo Kontula on varoittanut alkuhuuman petollisuudesta. Naiset kärsivät keksimäärin miehiä useammin haluttomuudesta. Suhteen alussa naiset ovat usein paljon innokkaampia harrastamaan seksiä kuin myöhemmin suhteen vakiintuessa. Tähän on monta syytä. Yksi syy on ihastumisen mukanaan tuoma seksuaalinen halu. Suhteen arkipäiväistyessä se usein hiipuu. Jos seksi on todella tärkeä asia sinulle, kannattaa miettiä sitoutumista kumppaniin, joka haluaa ehkä kerran kuussa. Voi myös olla, ettei välillänne ole aitoa fyysistä vetovoimaa, vaikka kaikin muin tavoin kumppani olisikin ihana.

Miten suhtaudutte kodin siisteyteen ja yhteisistä asioista huolehtimiseen? Jos kumppanisi ei tiedä miten imuri toimii, tai ajattelee, ettei hänen tarvitse koskaan tankata yhteistä autoanne, oletko varma, että kestät tätä systeemiä jopa vuosikymmeniä?

Oletteko samaa mieltä työnteosta ja perheen rahoituksesta? Kumppanisi voi salaa suunnitella lopettavansa työnteon heti häiden jälkeen. Haluatko että vaimosi jää kotiin tai miehesi irtisanoutuu töistään? Aviopuoliso on elatusvelvollinen, joten tästä asiasta kannattaa sopia etukäteen.


Väkivaltageeni  5

Toistuvasti muita turpaan vetävillä on päässä jotakin vikaa. Syitä väkivaltaiseen käytökseen on etsitty perimästä, ympäristöstä ja näiden yhdistelmästä.

Nyt Suomeen ehdotetaan (tutkijat ja oikeusministeriö ehdottavat) vaarallisten vankien seulomista psykopatia-testin lisäksi MAOA-geenikartoituksella. Oikeuspsykiatrian proffa Matti Virkkusen kv-ryhmän 7-vuotinen seuranta antoi psykopatia-asteikon ja MAOA-geenikartoituksen yhdistelmästä hyviä tuloksia (ennusteiden parantamiseksi). Rikosten uusimisriskin arvioiminen on tähän asti ollut vaikeaa, sillä narsistinen persoonallisuus tai psykopatian tuntomerkit eivät ole kovin tarkasti ennustaneet tulevaa väkivaltaisuutta.

Jos on alkoholisti, psykopaattinen ja tietyn MAOA-geenimuodon kantaja, ei hyvältä näytä.

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TBV-511RGM3-1&_user=10&_coverDate=09%2F17%2F2010&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=2a8891d079e3deaf0db85cb274c4bde7&searchtype=a

Mielestäni erittäin mielenkiintoinen ehdotus. Mikä ettei, jos tällainen testi antaa lisää luotettavaa tietoa toistuvasti väkivaltaisten henkilöiden kartoitukseen.

Herää kysymyksiä. Miten testin tuloksia tulkitaan, onko testi täysin luotettava, mitä seuraamuksia suunnitellaan? Voidaanko henkilö päättää pitää lopun elämäänsä vankimielisairaalassa geenitestin tuloksen takia? Vaikka testi onnistuisi hyllyttämään toistuvasti pahaa tekevät yhteisöstä, joutuisiko esimerkiksi 30 prosenttia kyseisistä rikollisista turhaan eristyksiin varmuuden vuoksi?

Vielä 80-luvulla kirjoiteltiin yleisesti, että vanhempien avioero on suuri riski lapselle. Avioerolapsesta tulee päihteiden käyttäjä, rikollinen ja mielenterveysongelmainen, eikä hän tule pärjäämään opinnoissa, töissä tai perhe-elämässä. Tilastot kertoivat tämän totuuden. Jotkut avioerolapset tulivat kaltoin kohdelluksi koulussa ja työelämässä tämän ”faktan”, eli ennakkoluulon takia. Ts. siitä tuli itseään toteuttava ennuste.

Nykyään avioerolapsi-leima enintään naurattaisi useimpia.

Entä heittelehtivät verensokerit? USA:ssa oikeus on vapauttanut tapposyytteestä diabeetikon, joka ei voinut hillitä raivoaan verensokerin laskiessa. Nakkikioskitappelut eivät synny sattumalta. Jonossa on miehiä, jotka yrittävät hakea ensiapua ongelmiinsa:

http://savotta.helsinki.fi/halvi/tiedotus/lehti.nsf/e1e392ad852e72f5c225680000404fa8/18add7be04ab640bc22575c8001e42b7?OpenDocument

Tai naisten pms-oireet? Pitäisikö tehdä geenitesti, joka kartoittaisi, ketkä naiset pimahtavat joka kuukausi ihan kokonaan? Hormonihullujen naisten puolisot voisivat harkita etukäteen, haluavatko naimisiin huonon geenin kantajan kanssa.

Olisi hyvä tehdä myös stressitestit ennen kuulutuksia. Jotkut kestävät stressaavia tilanteita erittäin hyvin, kun toisilla ei ole minkäänlaista toleranssia pienille vastoinkäymisille.

Väkivaltaisuuden taustalta on tutkimuksissa löytynyt myös kortisolin, serotoniinin, dopamiinin ja kilpirauhashormoni T3:n poikkeamia. Pahimmat hakkaajat tuotetaan perinnöllistä taipumusta vahvistamalla, eli ikävien geenien ja huonon ympäristön yhdistelmällä. Kaltoinkohdellut lapset ja nuoret kostavat kokemansa muille.

MAOA-kartoitus vankilassa tulee apuun aika myöhään.