
Kauppalehden artikkeli Piilaaksossa suomalaisuus nousi anti-identiteetiksi - “Kun Suomessa esittää idean, ensimmäinen reaktio on aina on kielteinen” on ahkerasti jaettu kirjoitus sosiaalisessa mediassa. Kirjoitus perustuu tuoreeseen väitöstutkimukseen. Suomen heikkouksina pidetään kielteistä asenneilmapiiriä, liiallista sääntelyä, monimuotoisuuden puutetta, auttamisen vähäisyyttä, nuivaa suhtautumista uusiin ideoihin ja epäonnistumisiin.
Suomalaiset Piilaakson yrittäjät arvostavat yrittäjämyönteisyyttä, avointa ja energistä ilmapiiriä, annetaan hyvän kiertää -asennetta, sekä aitoa iloa muiden onnistumisista. Suomea ei pidetä kovin dynaamisena paikkana harjoittaa toimintaa. Ei ole siis suinkaan mikään sattuma, että Google, Apple, Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter, Tesla ja monet muut tunnetut brändit ovat syntyneet Yhdysvaltain Kaliforniassa.
Unohtamatta Kalifornian muita teollisuuden aloja kuten viihde- ja kulttuuriteollisuutta, jotka ovat maailman suurimpia. Kalifornian myönteisellä kulttuurilla on merkittävä osuus siihen, että osavaltio vetää puoleensa osaajia, yrityksiä ja sijoittajia, sekä muita toimijoita. Kalifornia on noussut maailman kuudenneksi suurimmaksi taloudeksi vetovoimallaan.
Piilaksoon henkeen pääsee tutustumaan myös Euroopassa, koska Isossa-Britanniassa sijaitsee Euroopan oma Piilaakso, eli Silicon Fen, mikä on kehittynyt Cambridgen yliopistojen ympärille vuosikymmenten aikana. Alue harjoittaa tiivistä yhteistyötä muiden teknologiaklustereiden kanssa ja Silicon Valley on yksi niistä. Alueella sijaitsee samanlainen myönteinen henki kuin Kaliforniassa.
Suomen elinkeinoelämällä on paljon opittavaa Kaliforniasta ja monet niistä liittyvät asioihin, jotka eivät maksa mitään, vaan kyse on lähinnä kulttuurin muokkaamisesta. Suomella on valtava määrä kilpailluetuja joita taas Kalifornialla ei ole olemassa, eli näiden yhdistelmästä saisi muodostettua merkittävän edun.
Suomessa Kalifornian merkittäviä innovaatioita pääsee tarkastelemaan Helsingin Designmuseon California: Designing Freedom -näyttelyn kautta, jonka viimeisiä näyttelypäiviä eletään parhaimmilaan, eli kiirettä pitää, jos haluaa tutustua kalifornialaisiin tuotteisiin ja kulttuuriin. Avaramielisyydellä, rohkeudella, myönteisyydellä, yhteistyöllä, kannustamisella, monimuotoisuudella ja auttamisella Kalifornia on päässyt erittäin pitkälle.