
Myyjät olivat markkinoiden valtiaita vielä muutama vuosikymmen sitten, koska kysyntä ylitti tarjonnan. Myyjät olivat myös tiedon hallitsijoita, joka asetti myyjät ylivertaiseen asemaan ostajiin verrattuna. Myyjien valtakauden aikana oli mahdollista luoda säännöt sille, että miten ostajien tuli toimia. Myyjien valta-asemaa oli mahdollista käyttää myös väärin, eli ohjata ostajia tekemään epäedullisia ostopäätöksiä. Myyjät katsoivat ostajia ylhäältä alas. Siksi ei ole mikään ihme, että myyjien arvostus on Suomessa pohjatasolla. Luottamus myyjiä kohtaan on edelleen heikko.
Suomi alkoi todenteolla avautumaan Euroopan unionin jäsenyyden kautta, eli Suomeen rantautui runsaasti uutta tarjontaa, joka mursi vanhoja markkina-asetelmia. Internetin nousu avasi ostajille laajemmat kotimaiset ja kansainväliset markkinat. Internetin kautta oli mahdollista myös vertailla vallitsevaa tarjontaa, eli ostajat valistuivat.
Tässä vaiheessa tarjonta ylitti kysynnän, eli markkinoiden niukkuus hävisi ja tarjonnan määrä räjähti. Suomeen syntyi todellista kilpailua. Suomen kohdalla siirtyminen kansainvälisen kilpailun keskuuteen oli erittäin voimakasta. Suomi on vieläkin siirtymävaiheessa, mutta kehitystä on tapahtunut myönteiseen suuntaan.
Suomen talous oli suhteellisen sulkeutunut vielä ennen EU-jäsenyyttä, eli ostajat olivat altavastaajina. Ostajat eivät olleet näin huonossa asemassa muualla lännessä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tarjonta oli laajaa ja kilpailu suhteellisen kovaa, joka tarkoitti sitä, että myyjien tuli aidosti palvella asiakkaita, koska ostajilla oli mahdollisuus vaihtaa maisemaa.
Myyjien arvostus ei ole kovin korkealle edes Yhdysvalloissa. Vakuutusmyyjä pääsee juuri ja juuri sadan parhaimman joukkoon, kun listataan parhaiten arvostettuja ammatteja. Terveysalan ammatit loistavat usein kärjessä. Monien suomalaisten kokemus Yhdysvalloista on se, että myyjän ammattia kuitenkin arvostetaan eri tavoin kuin Suomessa.
Miten tämä on sitten vaikuttanut myyntiin? Aggressiivinen myyntitapa on kuollut. Voidaan aiheellisesti kysyä, että onko se edes koskaan toiminut. Digitalisaatio on luonut ilmiön, jossa myyjät voivat pommittaa ostajaa monista eri suunnista. Ostajat laskevat huijausviestit myynnin piikkiin. Riesaksi ovat tulleet soittobotit, jotka eivät aina täytä eettisen toiminnan merkkejä. Myynnin suosion nostaminen suosta on suhteellisen vaikeaa, koska vapaat markkinat mahdollistavat kaikenlaisten toimijoiden toiminnan.
Palataan kuitenkin takaisin siihen, että miksi olemme siirtyneet humanismimyynnin aikakauteen. Tarjonta on ylittänyt kysynnän, eikä ole mitään merkkejä siitä myyjien valta-asema palautuisi. Eikä voida edes puhua siitä, että ostajat ja myyjät olisivat tasavertaisia. Toivottavasti ostajat osaavat käyttää asemaansa oikein, jotta eivät ala kyykyttämään myyjiä, vaan osaavat olla myötätuntoisia.
Ajatellaan hypoteettinen esimerkki siitä, että ostajalla on valittavana kaksi eri myyntiorganisaatiota. Brändien tarjonta on täysin samalla tasolla. Näinhän ei kuitenkaan koskaan ole, mutta kerron tämän esimerkin siksi, että asia voidaan ymmärtää helposti. Minkä brändin ostaja valitsee, kun brändit ovat täysin samanlaisia? Erityisesti yritysmyynnin kohdalla ostaja saattaa valita brändin, jossa myyjä on niin sanotusti hyvä tyyppi, joka kykenee auttamaan ostajaa asiantuntevalla ja vilpittömällä tavalla, eli ostaja viihtyy myyjän seurassa. Heistä voi tulla hyviä tuttavia ja parhaimmassa tapauksessa parhaimpia kavereita.
Markkinatilanteen muuttuminen vaikuttaa myös siihen, että ostajille ei ole välttämättä kiire ostaa juurikaan mitään, koska valinnanvaraa on niin paljon. Kuitenkin samaan aikaan myyntijohtajat puskevat perusmyyjiä tekemään pikamyyntiä entistä kovemmin. Tämä yhtälö ei toimi, koska se lisää säröjä ostajien ja myyjien välille.
Ostajan ja myyjän välillä olevan luottamuksen rakentamiseen kuluu aikaa. Haluan kuitenkin erottaa toimeliaan ja pakottavan myyntitoiminnan toisistaan, eli myyjän kannattaa pitää säännöllistä yhteyttä ostajan suuntaan. Hyvä myyjä osaa kuunnella ostajaa ja esittää vaihtoehtoja esitettyjen toiveiden mukaan.
Brändin näkyvyys oikeissa kanavissa auttaa myös siihen, että brändi ei unohdu. Päinvastoin, uudet tarinat voivat vain kasvattaa halua lähteä yhteistyöhön.
Humanismi valtaa alaa markkinoilla ja muutenkin yhteiskunnassa. Saa ottaa rennosti ja pitää hauskaa. Sydämen sivistys kunniaan. Parhaimmat ovat tienneet tämän aina.