Tekoäly on jo täällä mutta missä? Tekoäly - Ihminen ja kone - Mika Aaltonen, yhteistyössä Antti Merilehto (Alma Talent, 2019)
Tekoäly, toiselta nimeltään keinoäly, on jo keskuudessamme. Kyseessä ei ole mikään kaukana tulevaisuudessa oleva teknologia. Monet eivät vaan huomaa sitä, että tekoäly on osa päivittäistä elämäämme.
Tekoäly on tuttu asia, jos olet ahkera YouTube-videoiden käyttäjä. Googlen tekoäly kerää tietoja siitä, että mitä videoita katselet. Katseluhistorian kautta tekoäly suosittelee sinulle seuraavia, uusia videoita katseltavaksi, jotka voisivat kiinnostaa sinua.
Samanlainen tekoäly toimii Amazonin verkkokaupassa, Spotifyn musiikkipalvelussa, Netflixin elokuvapalvelussa, Facebookissa, Instagramissa ja monissa muissa paikoissa.
Tekoälyn tarkoituksena on tehdä elämästäsi helpompaa, jotta löydät sinua kiinnostavia asioita mahdollisimman vaivattomalla tavalla. Tekoäly ei voi kuitenkaan tietää aivan kaikkea mikä sinua voisi kiinnostaa juuri ja nyt tulevaisuudessa, mutta tekoäly oppii koko ajan entistä enemmän mitä enemmän sitä ruokitaan datalla.
Tekoäly on hiipinyt myös tietokoneiden, älypuhelimien ja verkkokauppojen ulkopuolelle. Helsinki on listattu maailman toiseksi parhaaksi, älykkääksi kaupungiksi (eng. Smart City) heti Singaporen kaupunkivaltion jälkeen. Suurissa kaupungeissa tekoäly tunnistaa ja valvoo kansalaisia.
Sitten kirjan kimppuun. Tohtori Mika Aaltonen on kirjoittanut kirjan yhteistyössä tietokirjailija Antti Merilehdon kanssa, jonka nimi on Tekoäly - Ihminen ja kone (Alma Talent, 2019).
Aaltosen kirja vie lukijan tekoälyn maailmaan ja erityisesti siihen, että mikä tulee olemaan tekoälyn rooli maailmassa ja kansalaisten keskuudessa. Teos pyrkii vastaamaan kysymykseen, että miten tekoäly tulee muuttamaan ihmisten elämää, markkinoita, yhteiskuntaa ja globaalia maailmaa.
Kirja on ehdoton lukusuositus niille, jotka ovat ottamassa ensiaskeleitaan tekoälyn maailmaan ja haluavat saada käsityksen siitä, että kuinka suuri mullistus on kyseessä. Tekoälyn ottaa vasta ensiaskeleitaan, mutta suurin mullistus tulee tapahtumaan, kun huippunopeat 5G- ja 6G-tiedonsiirrot tulevat mahdollisiksi. Silloin alkaa tekoälyn kultakausi ja siihen kannattaa varautua.
Ostovallankumous-kirja pääsi Arto Hiltusen ja Matti Alahuhdan kirjojen viereen.
Ostovallankumous-kirja ilmestyi viisi vuotta sitten lokakuussa vuonna 2015. Kirja nousi tietokirjojen kärkeen ja teos on saanut paljon myönteistä palautetta. Eräs kokenut suomalainen yritysjohtaja kuvailee kirjaa täydelliseksi, koska teos kertoo käytännönläheisesti sen, että mistä uudesta taloudesta on kyse.
Ostovallankumous upeasti esillä Helsingin Akateemisessa Kirjakaupassa vuonna 2015.
Teos on kirjoitettu yhdessä myyntikirjailija Mika D. Rubanovitschin kanssa ja taustamme sopivat hyvin yhteen. Ruba on kokenut myyntivalmentaja, kun itse taas olen nuori markkinoinnin tutkija ja kirjoittaja. Siksi teokseen tuli sopivasti markkinoinnin ja myynnin näkökulmia aina suuresta kuvasta ruohonjuuritasolle.
Kokenut suomalainen toimitusjohtaja kuvailee Ostovallankumous-kirjaa täydelliseksi.
Ostovallankumous lähtee liikkeelle siitä, että miten internet, älylaitteet, digitalisaatio ja ostajien käyttäytyminen ovat muuttaneet markkinoita, bisnesmalleja, myyntiä ja ostamista. Kirjassa on paljon esimerkkejä siitä, että miten kuluttajabrändit voivat harjoittaa kaupankäyntiä verkossa ja kivijalassa. Kirjassa käsitellään keinoälyn vaikutusta kivijalkakauppaan, vaikka käytämme termiä kasvojentunnistusteknologia.
Kirjassa esitellään myös uusia toimintatapoja yritysmyynnin maailmaan, eli miten tehdään kauppoja hyödyntäen digitaalisen maailmaa.
Kirjassa on paljon esimerkkejä eri brändeistä ja teollisuuden aloista. Stockmann, Amazon, Zalando, OP, SOK, Nordea, InterContinental CItystars Cairo, Google, Alibaba, Facebook j monia muita brändiesimerkkejä.
Helsingin Akateeminen Kirjakauppa suositteli Ostovallankumous-kirjaa ykköskirjana.
Ostovallankumousta voidaan kuvailla nykyaikaisen kapitalismin ja markkinatalouden käsikirjaksi. On selvää, että vuoden 2015 jälkeen eri numerot ja prosentit ovat muuttuneet. Markkinoille on ilmestynyt uusia brändejä ja teknologisia ominaisuuksia, mutta Ostovallankumouksen teoreettinen ja käytännönläheinen rakenne on pysynyt samana, eli miten teet kauppaa uuden talouden keskellä.
Usein tapahtuu se, että liiketalouden kirjat vanhenevat hetkessä käsiin, mutta Ostovallankumous on nykyisen taloudellisen kriisin keskellä ajankohtaisempi kuin koskaan aikaisemmin. Vuonna 2015 Ostovallankumousta esiteltiin yritysten pelastussuunnitelmana ja sellainen se on vieläkin.
Uudet kulttuurilliset trendit, sukupolvien väliset erot ja teknologinen kehitys vaikuttavat aina siihen, että miten tulisi toteuttaa modernia myyntiä. Myynnin maailma on uudessa muutoksessa jälleen kerran, eli sitä on edetty kauas 1960-luvusta jolloin myyjän työkalupakissa olivat puhelinluettelo, puhelin, faksi, suorakirjeet, messut ja yllätyskäynnit asiakkaan oven taakse. Muutamat vanhan ajan työkalut ovat edelleen voimissaan, mutta paljon uutta on tullut tilalle.
Myynnin muuttuvasta maailmasta ei pidä saada sellaista käsitystä, että kaikki asiat ovat suuressa muutoksessa. Myynnin perusperiaatteet muuttuvat harvoin, eli ostajille tulee tarjota merkittävää arvoa. Arvoon voi sisältyä se, että ostaja säästää aikaa, rahaa, vaivaa, tai saa itselleen jonkin muun merkittävän edun. Tähän kysymykseen sisältyy paljon tieto- ja tunnepohjaisia asioita, jotka ovat usein vaikeasti mitattavissa.
Mitkä ovat sitten tämän vuoden trendit myynnin maailmassa? Tähän listaan on kerätty runsaasti erilaisia kohtia eri lähteistä:
- Kohdennetut videoviestit ostajille
- Eturivin myyjien valmentaminen
- Chatbottien suurempi käyttöönotto
- Sosiaalisen median ja pikaviestien käyttö mahdollisten ostajien suuntaan
- Myynnin automatisaatio ja entistä henkilökohtaisempia lähestymisiä
- Yritysmyynti kuluttajamaistuu, eli tuotteiden ja palveluiden ostamisen tulee olla entistä vaivattomampaa
- Myyntisuppilon keskivaiheen suurempi hyödyntäminen
- Entistä kohdennetuimpia viestejä yritys- ja päätöksentekijäkohtaisesti
- Markkinointi- ja myyntiprosessien yksinkertaistaminen
- Teknologialla suurempi rooli hiljaisten ostosignaalien tunnistamisessa
- Big data ja koneoppiminen mahdollistavat siirtymisen ohjattuun myyntimalliin
- Millenniaalien osuus päätöksenteossa kasvaa, eli kyseisen kohderyhmän saa parhaiten tavoitettua sosiaalisen median ja pikaviestien kautta
- Yritysten arvostelusivut vaikuttavat ostajiin entistä enemmän
- Suurempi arvo asiakaskokemukselle ja personoinnille
- Myyntijärjestelmien yhtenäistäminen, koska vaarana on sekasorto
- Myyjien henkilöbrändeillä ja sosiaalisen myynnin taidoilla on suurempi merkitys
- Monikanavaisuuden ymmärtäminen
- Markkinoinnin ja myynnin vuoropuhelun lisääminen
- Keinoälyn hyödyntäminen
- Asiayhteyden merkitys korostuu markkinointi- ja myyntiviesteissä
- Brändeillä pitää olla suurempi tarkoitus, eikä pelkästään tuotteiden ja palveluiden tarjoaminen
Lista on vaikuttava ja sitä voisi jatkaa vielä useilla eri kohdilla, mutta suunta on selvä, eli muutostrendissä kannattaa pysyä mukana. Muutostahti voi ahdistaa, ainakin paperilla, mutta muutokset tapahtuvat usein kaikissa paikoissa aika hitaasti ja epätäydellisesti. Loppukevennyksenä kannattaa katsoa alla oleva video, jossa musiikkimoguli Sergio pitää maanantaipalaveria työkavereiden kanssa. Ehkä tämä on lähempänä totuutta?
Keinoäly auttaa ostajia löytämään entistä helpommin tuotteita ja palveluja. Markkinoijille jää taas entistä enemmän aikaa asiakkaiden palvelemiseen.
Keinoäly on jo siis keskuudessamme. Monien lukijoiden taskussa on varmaan Applen iPhone, josta löytyy ääniohjauksella käyvä Siri, joka käy keinoälyllä. Snapchatista ja Instagramista löytyy lisäominaisuuksia joiden avulla omien kasvojen päälle voi asettaa erilaisia naamioita. Nämä lisäominaisuudet käyvät myös keinoälyllä, eli kyseessä on varsin tuttu asia monille.
Keinoälystä puhutaan paljon markkinointitehtävien korvaajana, mutta usein jää vähemmälle huomiolle se, että mitä hyötyä keinoäly tuo markkinoijille kasvun mahdollistajana. Keinoälyllä on pelkistetysti kaksi asiaa, jotka hyödyttävät markkinoijia ja mahdollisia ostajia.
Markkinoijille keinoäly tuo lisätehokkuutta markkinointitoimenpiteisiin ja lopputuloksena markkinoijille jää enemmän aikaa huolehtia ostajien palvelemisesta. Keinoäly ei kuitenkaan kykene korvaamaan sosiaalista älykkyyttä ja laajempaa ajattelukykyä joita vaaditaan kulttuurin, yhteiskunnan ja markkinakilpailun analysoinnissa.
Keinoäly tuo ostajille entistä suuremman määrän tuote- ja palveluvalikoiman suoraan heidän nenän eteen. Tämän takia myyjäorganisaatioilta tullaan odottamaan entistä enemmän laadukkaampia asiakaskokemuksia. Keinoälyttömässä maailmassa ostajat haarukoivat itselleen internetistä vain rajatun määrän tuotteita ja palveluja, eli lähinnä sellaisia vaihtoehtoja, jotka ovat jo entuudestaan tuttuja, eli tässä mielessä keinoäly muuttaa tilanteen.
Mitkä ovat keinoälyn entistä tarkemmat hyödyt?
- Keinoäly auttaa saamaan enemmän irti kotisivuista paremman muotoilun avulla.
- Markkinointiautomaation käyttö tehostuu.
- Klikkimarkkinoinnin tehokkuus voi parantua siten, että keinoäly löytää internetistä entistä parempia markkinointiviestintäväyliä mahdollisten ostajien luo.
- Tuo henkilökohtaisemman käyttökokemuksen palvelun käyttäjille (esim. Spotify luo omia soittolistoja, YouTube soittaa automaattisesti sopivaa musiikkia, Netflix ehdottaa uutta katseltavaa).
- Keinoäly voi toimia sisällöntuottajana (tulos- ja taselaskelmat, osavuosikatsaukset, palvelukuvaukset, pörssikatsaukset, urheilutulokset).
- Keinoäly voi toimia digitaalisena asiakaspalvelijana (chatbot).
- Keinoäly voi luoda henkilökohtaisesti räätälöityjä sähköpostikirjeitä.
- Keinoäly voi antaa ennakkovaroituksen asiakkaista, jotka voivat olla pian entisiä asiakkaita.
- Keinoäly voi helpottaa asiakkaiden profilointia
kuvantunnistuksen avulla keinoäly kykenee yhdistämään ostajan muut nettitiedot yhteen antaen entistä tarkemman kuvan ostajan profiilista.
Eli keinoäly auttaa markkinoijaa analysointityössä entistä tarkemmin, jonka avulla markkinoijat voivat entistä tarkemmin keskittyä ostajien tarpeiden tyydyttämiseen. Keinoälyn suurin mahdollisuus nykytilanteessa on se, että myyjäorganisaatiot kykenevät löytämään kokonaan uusia markkinoita. Tämän pitäisi auttaa brändejä kasvattamaan liikevaihtoa merkittävissä määrin, eli parhaimmassa tapauksessa lisäämään markkinoijien määriä. Uuden teknologian tarkoituksena on kuitenkin pääasiassa helpottaa ihmisten elämää, eli markkinoijille jää enemmän aikaa kaikista tärkeimpään - ihmisten kohtaamiseen.
Hollywood-näyttelijä, yrittäjä Arnold Schwarzeneggerin tähdittämässä Terminator-elokuvassa keinoälyn väärinkäyttö luo synkän tulevaisuuden. Miten käy markkinatalouden terminaattoreille, eli myyjille?
Myyntitykkien ja sarjaluukuttajien aika on ohi, mikäli uskomme kaikkia tuomiopäivän profeettoja, jotka sanovat, että keinoäly tulee kadottamaan melkein kaikki myyntityöt. Yhdysvalloissa keinoäly tulisi kadottamaan 20 prosenttia yritysmyyjistä, mutta 80 prosenttia tulisi jäämään. Aina on sanottu, että teknologia tuhoaa työpaikkoja ja näin se on tehnyt, mutta uudet teknologiat synnyttävät myös uusia työtehtäviä ja parhaimmillaan synnyttävät kokonaan uusia teollisuuksia. Monet yritysmyyjät voivat päätyä kokonaan uusien työtehtävien pariin.
Uusiin teknologioihin pitäisi lähtökohtaisesti suhtautua niin, että voiko se luoda uutta kasvua yrityksille liikevaihdon ja voiton suhteen; luoda uusia työpaikkoja; sujuvoittaa työntekoa; säästää työntekijöiden aikaa; lisätä toimintavarmuutta ja tehokkuutta; sekä monia muita asioita. Työntekijöiden vähentämisen ei pitäisi olla ensisijainen tavoite, vaan kasvun luominen.
Myyjien nykyinen työ tarkoittaa sitä, että toistetaan samoja rutiineja päivästä toiseen, mikä voi tehdä työstä välillä äärimmäisen tylsää, joka muistuttaa enemmän Päiväni murmelina -elokuvaa kuin mitään muuta. Markkinointiautomaatiot, chatbotit ja keinoäly mahdollistavat sen, että teknologia kykenee hoitamaan entistä enemmän identtisiä ja toistuvia tehtäviä. Virheiden määrä tulisi laskemaan samalla ja toimintavarmuus parantuisi.
Tässä tilanteessa myyjien työ pitäisi helpottua siten, että aikaa ja energiaa jää ostajien palvelemiseen. Tämän pitäisi tarkoittaa sitä, että asiakaskokemuksien pitäisi parantua. Keinoälyä voidaan käyttää myös siihen, että keinoäly kykenee tunnistamaan data-analyysin kautta uusia myyntikohteita - nykyiset asiakkaat haluavat tehdä uusintaostoja ja markkinoilta on löytynyt mahdollisia uusasiakkaita. Aiemmin myyjien on täytynyt tehdä nämä työt manuaalisesti, mikä on vaatinut paljon tutkimustyötä ja luovuuden harjoittamista. Keinoäly tulee tässä tilanteessa myyjien tueksi.
Ajatellaan tilannetta, että myyjäorganisaatio haluaa myydä entistä enemmän valtakunnallisesti tai kansainvälisesti. Keinoäly auttaa tässä tilanteessa löytämään mahdollisia ostajia, jotka muuten saattaisivat mennä kokonaan ohi. Keinoälyn edut eivät kuitenkaan jää pelkästään yritystasoille, vaan keinoälyn mahdollisuudet voivat auttaa luomaan uutta talouskasvua merkittävällä tavalla. Pelkästään siten, että vienti saadaan uuteen nousuun.
Keinoäly tuottaa jo merkittäviä tuloksia. Epsonin edustaja on kertonut, että aiemmin he saivat muutaman vastauksen markkinoilta, kun he antoivat 100 liidiä myyntiryhmälle. Keinoälyä käyttämällä vastausprosentti on noussut 51 prosenttiin, eli keinoälyä käyttämällä tulokset ovat nousseet 50 prosentin verran. Laadukkaiden liidien määrä on noussut peräti 75 prosenttia.
Keinoälyä voidaan kytkeä moneen eri asiaan:
- sujuvaan asiakaspalveluun chatbotin kautta
- tunnistaa milloin kannattaa lähettää sähköpostikirjeitä -
parhaimman mahdollisen tuloksen aikaansaamisessa
- auttaa tunnistamaan ostopotentiaalia nykyisissä asiakkaissa
- auttaa tunnistamaan pisteytyksen kautta mahdollisia ostajia
Uusien teknologioiden merkittävä asia on Gartnerin mukaan se, että 85 prosenttia asiakkaiden kanssa käydyistä vuorovaikutuksista tullaan toteuttamaan keinoälyn kautta vuoteen 2020 mennessä. Eli myyjien, ihmisten, osuus jäisi 15 prosenttiin.
Yleisesti ottaen myyjien työtä on erittäin vaikea korvata, koska myyjien työ vaatii monimutkaista viestintää ja päättelykykyä, eli keinoälyllä tulee ainakin nykyisessä kehitysvaiheessa rajat vastaan. Uusia myyntiteknologioita kannattaa hyödyntää ja myynnin rakenteet kannattaa asetella sen mukaan, jota käsittelin artikkelissani Mitä myyjien tulee tietää modernin myynnin trendeistä. Uusien teknologioiden pitää ensisijaisesti helpottaa työntekoa, karsia rutiinitehtäviä pois ja luoda uutta kasvua,