
Slush on teknologiseen kehitykseen keskittyvä kasvuyrittäjyystapahtuma, joka keräsi yli 20 000 osallistujaa ympäri maailman. Slushin pääteemana on tuoda yhteen kasvuyrityksiä ja sijoittajia. Tänä vuonna paikalla oli 2 500 kasvuyritystä ja 1 500 sijoittajaa.
Kyseessä on suuri tapahtuma, joka on nostattanut mielenkiintoa merkkihenkilöiden ja median keskuudessa. Tänä vuonna paikan päällä oli Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore, presidentti Ahtisaari, entinen F1-maailmanmestarikuljettaja Mika Häkkinen sekä monia muita tunnettuja ja arvostettuja henkilöitä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön vieraina olivat Ison-Britannian prinssi William ja Ruotsin prinssi Daniel.
Slush voi vaikuttaa ulkopuolisten silmin kuin kiivaan uskonlahkon kokoontumiselta. Slush on epäsuomalainen tapahtuma, koska tapahtumassa kerrotaan suuria tulevaisuuden visioita sekä monet esiintyjät ovat äärimmäisen innostuneita omista ideoistaan. Myönteinen hurmoshenki on tarttuvaa, joka sulattaa pahimmankin pönöttäjän ulkokuoren. Aivan kuin aurinkoinen ja iloinen Kalifornia olisi rantautunut hetkeksi harmaaseen Pasilaan. Teknologia-alalla pitkään olleet voivat nähdä tapahtuman myös hieman humoristisessa valossa, koska monet Silicon Valley -televisiosarjan vitsit ovat lähempänä totuutta kuin monet osaavat edes arvata. Kuka sanoi, että uuden luomisen ja yrittäjyyden pitäisi olla vakava asia?
Uusien asioiden keksiminen ja luominen vaatii luovuttaa ja monet osaavat tämän asian erittäin hyvin. Mutta tuotteen ja palvelun kaupallistaminen on haastavin prosessi, koska käyttäjien pitää ottaa uudet asiat omakseen. Sääntely voi estää uuden markkinaidean toteutumisen. Palvelu ja tuote voivat olla väärään aikaan markkinoilla - joko liian aikaisin tai liian myöhään. Palvelut ja tuotteet voivat olla liian monimutkaisesti muotoiltuja, mikä antaa markkinamahdollisuuden kilpailijoille. Hyvätkin ideat voivat jäädä ilman sijoittajia, koska sijoittajat eivät ole kaikkitietäviä.
Samaan aikaan suuret yritykset pohtivat sitä, että mitä teknologiaa ne tarvitsevat kestävän kilpailuedun saavuttamiseksi. Tätä tilannetta voidaan kutsua luovaksi kaaokseksi, minkä takia on täysin tavanomaista, että epäonnistumisia tulee paljon ja tämä on myös pelin henki. Suuria menestystarinoita syntyy myös, mutta niitä syntyy usein vain muutamia.
Miksi Slush koskettaa meitä kaikkia? Slush oli tänä vuonna erittäin kokonaisvaltainen. Yhteiskunnalliset päätöksentekijät näkivät, että miten uudet teknologiat muovaavat maailmaa ja mitä hyötyä uusista teknologioista voisi olla ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa; koulutuksen kehittämisessä; paremman talouskasvun edistämisessä; puhtaan ruoan ja veden tarjoamisessa; yksilöiden fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin tukemisessa; kiertotalouden kehittämisessä.
Suuryritysten johtajat taas näkivät sen, että miten uudet teknologiat tulevat muokkaamaan markkinaympäristöä; mitä mahdollisuuksia palvelut ja tuotteet antavat liiketoiminnan kehittämistä varten; miten asiakaskokemuksia voidaan parantaa hyödyntämällä digitaalisia palveluja; miten ne voisivat saavuttaa merkittävän kilpailuedun syleilemällä muutosta entistä voimakkaammin.
Slush kerää maailmalla suurta ylistystä ja siitä pitää olla ylpeä. Kaiken hurmoshengen keskellä pitäisi muistaa se, että Suomi on pudonnut kansainvälisissä digitalisaatiomittauksissa koko ajan alaspäin. Tämä kielteinen kierre voidaan katkaista ainoastaan siten, että muutetaan asenteita, koska kyseessä on lähinnä vain asennekysymys. Ollaan muutosmyönteisiä, koska tämä pitää Suomen maailman huipulla.