
Monet julkisuuden henkilöt kuten laulajat, näyttelijät, muusikot, muotisuunnittelijat, taiteilijat ja monet muut ovat olleet edelläkävijöitä digitaalisen viestinnän saralla. Digitaalinen viestintä ei kuitenkaan enää rajoitu julkisuuden henkilöihin, vaan monet myyjät ovat kiinnostuneita sosiaalisesta mediasta entistä enemmän. Tämä johtuu siitä, että monet perinteiset myyntivälineet ovat menettäneet tehoaan. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita se, että yrityspäättäjiä on entistä vaikeampi tavoittaa puhelimen kautta, joka tulee ilmi myös Laura Pääkkösen Social Selling - Henkilöbrändi, verkostot ja sosiaalinen media B2B-myynnissä -uutuusteoksessa.
Tämän takia monet yritysmyyjät ovatkin ryhtyneet aktiivisiksi sosiaalisessa mediassa, jonka kautta voidaan tavoittaa yrityspäättäjiä entistä tehokkaammin. LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram ja YouTube ovat myyjien suuressa suosiossa, joiden kautta voidaan tarjota kirjoituksia, valokuvia, grafiikoita, videoita ja podcasteja. Myyjät jakavat oman brändin tuottamia sisältöjä, mutta he luovat myös omia sisältöjä sekä osallistuvat aktiivisesti keskusteluihin antaen kommentteja henkilöille ja brändeille.
Teoksen yksi parhaimmista anneista on se, että sosiaalinen myynti tulee asettaa osaksi myyntiprosessia, joka lähtee liikkeelle läsnäolosta ja kuuntelusta; prospektoinnista; tutustumisesta ja läsnäolon rakentamisesta; tapaamisen sopimisesta; asiakastapaamisesta; tarjouksen teosta ja esittelystä; kaupan päättämisestä; lisämyynnistä; sekä lopuksi suosittelusta. Sosiaalinen myynti ei suinkaan rajoitu pelkästään digitaaliseen maailmaan, mutta tämä tietysti johtuu siitä, että millä alalla toimitaan ja mitä palveluja sekä tuotteita myydään.
Pääkkönen asettaa teoksessaan myyjille sen, että he pyrkisivät henkilöbrändin saavuttamisen jälkeen asiantuntijajohtajuutta omalla alallaan, eli ottavat ilmatilan haltuun erikoisosaamisellaan.
Sosiaalisen myynnin etuja myyjille ovat Pääkkösen mukaan:
- digitaalisen jalanjäljen vahvistaminen
- henkilöbrändin vahvistaminen
- myynnin kasvu ja uudet asiakkaat
- sosiaalisen verkoston kasvu
- oman osaamisen laajeneminen
- heikkojen signaalien tunnistaminen
- asiakasymmärryksen kasvattaminen
- uusien mahdollisuuksien löytäminen
- markkina-arvon kasvattaminen
- mediakiinnostuksen herättäminen
- kutsut tapahtumiin
Sosiaalisen myynnin etuja brändille ovat:
- yritysbrändin tunnettuuden vahvistaminen
- asiakasymmärryksen kasvattaminen
- asiakkaiden sitouttaminen
- brändisuurlähettiläiden esiinmarssi
- ansaittu media
- liikevaihdon kasvattaminen
Pääkkösen kirja on hyvä ja kattava perusteos kaikille niille, joille sosiaalisen median mahdollisuudet ovat tuntemattomia yksityishenkilöiden näkökulmasta. Itseäni jäi kaipaamaan se, että mitä riskejä sosiaaliseen myyntiin voi sisältyä yksityishenkilöiden ja brändien näkökulmasta, eli miten tulisi viestiä julkisesti, jotta ei aiheuteta tarpeettomia skandaaleja sekä miten tulisi viestiä kriisitilanteissa.
Teokseen voi tutustua tarkemmin klikkaamalla tätä linkki, eli jos klikkaat linkkiä. Olet osana sosiaalisen myynnin ostoprosessia.
Kirjoitettaessa soi David Bowie - Fame