
Markkinoijien ja myyjien ajattelutavoissa on paljon yhteistä, mutta myös erottavia tekijöitä. Myyjät ovat usein, mutta eivät suinkaan aina, lyhytjänteisiä, koska mitä nopeammin kauppaa saadaan aikaiseksi, sitä parempi. Sen sijaan markkinoijat ovat pitkäjänteisiä sen suhteen, että tunnettuuden rakentaminen on kuin pitkäkestoinen kestävyysjuoksu, jonka takia kaupat tulevat ajallaan. Siksi kysymys: täytyykö jokaisen markkinointiviestin tuoda kauppaa? Saattaa jakaa markkinoijia ja myyjiä hyvinkin voimakkaalla tavalla.
Jokainen markkinointiviesti ei voi tuoda räjähdysmäisesti kauppaa, koska muuten meidän kaikkien lompakot tyhjentyisivät, kun vilkaisemme sosiaalisen median päivityksiä. Sosiaalisessa mediassa myydään koko ajan kaikkea ja on luonnollista, että ostajat harkisevat tarkasti, että mitä he päättävät ostaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että viestiminen on turhaa, koska tunnettuus auttaa siinä, että brändi pysyy ostajien mielessä. Näkymättömät ja tuntemattomat eivät nimittäin pysy tai eivät ole sitä koskaan edes olleet.
Laadukkaisiin sisältöihin kannattaa kuitenkin panostaa, koska niitä voidaan kuluttaa vielä useiden vuosien jälkeen, eli huolimatonta jälkeä ei kannata julkaista eetteriin. Toinen kysymys mikä nousee samalla esille on se, että pitääkö brändin edustajien jakaa ainoastaan työhön liittyä päivityksiä sosiaalisessa mediassa? Tähän kysymykseen ei ole olemassa oikeaa eikä väärää vastausta.
1) Viestijä voi pidättäytyä vain siihen, että keskittyy välittämään tietoa omasta brändistä, mutta tämä valittu linja voi johtaa siihen, että viestijästä voi syntyä hieman yksitoikkoinen, ellei jopa tylsä, eli hajuton ja mauton mielikuva, koska hänellä ei näytä olevan muuta elämää. Kyseessä on kuitenkin riskitön tapa viestiä, jonka avulla voi esiintyä neutraalina asiantuntijahahmona, joka ei ärsytä mahdollisia ostajia muilla aiheilla. Neutraalin viestinnän riskinä on kuitenkin se, ettei se herätä välttämättä kovin suurta kiinnostusta mahdollisissa ostajissa ja viestijä voi näyttäytyä ulkopuolisille lähinnä vain Kauppa Oy:n peitetilinä.
2) Viestijä jakaa brändiviestejä, mutta tuo myös oman persoonan esille jakaen myös muita sisältöjä esimerkiksi muista kiinnostuksen kohteista ja osallistuu aktiivisesti eri keskusteluaiheisiin. Epämuodollisen viestinnän riskinä voi olla se, että kaupattava kohde voi hieman hämärtyä. Aktiivinen osallistuminen eri keskusteluaiheisiin voi karkottaa mahdollisia ostajia, mutta se voi olla myös myyntiä edistävä tekijä ja tuoda värikkyyttä sekä persoonallisuutta viestijään. Epämuodolliseen viestintään voi liittyä myös somekohu-vaara, mutta taitava viestijä osaa välttää kyseiset sudenkuopat. Epämuodollinen viestijä voi saavuttaa suuren huomioarvon, mutta tämä pitää osata muuttaa kaupoiksi, joko mahdollisimman pian tai myöhemmin tulevaisuudessa.
Jokainen markkinointiviesti ei voi tuoda siis kauppaa, ei ainakaan välittömästi. Tämän takia brändiviestijöille ei kannata luoda tarpeetonta myyntipainetta, koska tämä voi johtaa lähinnä vain siihen, että yritetään “väkisin myydä” digitaalisten viestien ja sisältöjen avulla, sekä ryhdytään tuottamaan laaduttomia sisältöjä. Yksi tärkeimmistä asioista on kuitenkin luonnollisuus, jonka avulla voi rakentaa luottamusta. Näkyvillä kannattaa olla, jotta ostajat tietävät, että olet olemassa ja mitä kauppaat.
Kirjoitettaessa soi The Clash - Rock the Casbah