
Kuluttaja- ja yritysmyynnin raja-aidat lähestyvät toinen toisiaan. Kuluttajabrändit ovat enemminkin tunnettuja viihdearvoistaan, kun yritysmyynti perustuu usein hillittyyn tapaan toimia. Yritysmyyntiin keskittyneet yritykset ottavat samaan aikaan mallia kuluttajabrändeiltä siitä, että miten markkinointia ja myyntiä pitäisi harjoittaa. Kirjoituksesta on tarkoituksella jätetty pois perinteiset markkinointi- ja myyntikanavat, koska kirjoituksessa keskitytään uusiin teknologioihin.
Yrityksien markkinointi- ja myyntirakenteet ovat aina tapauskohtaisia, vaikka brändit kilpailisivat samalla alalla. Brändien kokoluokalla on myös merkitystä sen suhteen, että mitä välineitä niiden pitäisi käyttää. Alle on kuitenkin lueteltu se, että miten digitaalinen markkinointi ja myynti pitäisi rakentaa.
- kotisivut, blogi ja sähköpostikirjeet (WordPress, Weebly, MailChimp)
- sosiaalisen median tilit (Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, Twitter, Pinterest, Vimeo ja listaa voidaan jatkaa loputtomiin)
- viestittelyt (Facebook Messenger, WhatsApp, Skype, Yammer ja monet muut)
- markkinointiautomaatio (HubSpot, Pardot, Marketo, Oracle Eloqua, MailChimp)
myynnin chat (LiveChat, Zoho SalesIQ, Freshdesk, LiveAgent, Chatra ja monia muita)
verkkokaupparatkaisut
- liidien CRM-hallintatyökalut (Pipedrive, HubSpot, amoCRM, Leadfeeder, dapulse, Autopilot ja monia muita)
myynnin ja markkinoinnin keinoälyohjelmisto (SalesForce, Base CRM, LeadCrunch, Conversica, InsideSales.com, Appier, Afiniti, Growbots, People.ai ja Cogito)
Rakenteen lisäksi pitäisi hahmotella se, että mikä on yrityksen sisäinen työnjako, eli mitä osaajia tarvitaan siihen, että tämä kyseinen koneisto saadaan toimimaan. Koneiston voi saada toimimaan muutamilla osaajilla, mutta ihannetilanteessa tilanne olisi seuraava:
- kenttämyyjä (kohtaa asiakkaat kasvokkain)
- chat-asiakaspalvelija (digitaaliset asiakkuudet)
- CRM-asiantuntija (pitää myyjät tietoisina ostajatasoista)
- kirjoittaja (kotisivut, blogi, sähköpostikirjeet ja sosiaalinen media)
- valokuvaaja
- videokuvaaja (joka osaa myös editoida)
- graafinen suunnittelija
- markkinointiautomaation asiantuntija (liidien profilointi ja verkkoläsnäolon tehostaminen)
- IT-koodaaja (kotisivujen ja ohjelmistojen muokkaamista varten sekä ohjelmistojen käyttöasiantuntija)
Yhdeksällä osaajalla voidaan päästä markkinoinnin ja myynnin suhteen erittäin pitkälle. Siksi pitäisi puhua markkinointi- ja myyntiryhmistä yhtenä, eikä erillisinä toimijoina. Osaajien määrä muuttuu kuitenkin jokaisen yrityksen kohdalla. Osaajia voi olla vähemmän tai enemmän.
Modernin markkinoinnin ja myynnin onnistuminen edellyttää sitä, että sisäinen viestintä on moitteetonta, joka tarkoittaa samalla sitä, että yrityskulttuurin pitäisi edustaa arvoiltaan samanhenkisyyttä, jotta vältytään tarpeettomilta väärinkäsityksiltä.
Yrityshistorian näkökulmasta katsottuna muutos ei ole kovinkaan dramaattinen, koska kulutajabrändit ovat toimineet tällä tavoin pitkään. Uusien teknologioiden nousu muuttaa toki kaikkien tapaa toimia, mutta kyseessä näyttää olevan suurempi muutos kuitenkin yritysmyyjille kuin kuluttajabrändeille. Kaikkien kannattaa kuitenkin seurata uusia trendejä ja olla kehityksen eturintamassa mukana.