Molgan

Moi! Jag är Molgan, din låtsaskompis i internetdjungeln.

Se svensk TV i Finland

Om du är som jag så blir du irriterad på att det inte går att se alla filmer och serier från t.ex. SVT Play om man är utomlands, utanför Sverige. En del av programmen går att se från hela världen, helt gratis, men andra är blockerade till innanför Sveriges gränser. Det finns dock alternativ för att kunna se svensk TV i Finland, vilka jag kommer att gå igenom här.

DNA
Till att börja med så har DNA ett paket som heter DNA Norra -kanavapaketti, vilket innehåller nio svenska kanaler (Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT1, SVT2, SVT24, TV3, TV4, TV6). Det kostar dock 9,95 € per månad och innehåller inga andra kanaler. Ett annat alternativ är att ta ett Mix-paket, som låter dig handplocka de kanaler du vill, så att du kan ta ett par stycken svenska kanaler och ett par utländska, så som BBC, CNN, Al Jazeera, MTV, Discovery eller Eurosport. Problemet är att det stora kanalutbudet endast erbjuds för kabel-TV-kunder, inte antenn- eller bredbands-TV.

Elisa
Det andra alternativet är helt ok om man redan har ett Elisa Kanalkort (3,50 €/månad), till vilket man kan lägga till SveaTV. Det är ett kanalpaket som låter dig se SVT1, SVT2, TV3, TV4 Västerbotten, Barnkanalen och SVT24. Paketet kostar ytterligare 14,90 €/mån, så det totala månadspriset landar på hela 18,4 €/mån. Det är ganska saftigt (cirka 220 € om året).

Telia
Det tredje alternativet är Telia Mix, som låter dig välja 6 kanaler från 30 möjliga, vilket inkluderar de svenska kanalerna SVT1, SVT2, TV3, TV4, TV6, Barnkanalen och SVT24. Det innebär alltså att du måste använda hela Mix-paketet bara för att få de svenska kanalerna – och det kostar 9,90 €/mån. Lyckligtvis finns det ett sista alternativ – och det är ett riktigt bra val.

VPN
En VPN-tjänst låter dig se svensk TV i Finland, finsk TV i Sverige, amerikansk TV i Australien eller vad du än kan föreställa dig. Tjänsten gör nämligen så att du ansluter till internet via en server i ett annat land (som du väljer) och får en lokal IP-adress från det landet. Kort sagt får du tillgång till allt du hade fått om du faktiskt var i det landet. Det bästa är att VPN-tjänster kan beställas från så lite som 2,75 €/mån och ger dig åtkomst till över 60 olika länder!

Valet är självklart för min del. ;)


Hur vet man om ens partner är otrogen?

Att bli förrådd och bedragen av någon man älskar är en av de värsta känslorna som finns, men det händer varje dag. Det är inte alla som sviker sin partner, men man kan enkelt konstatera att folk är otrogna; så är det bara. Det kan vara för att personen inte känner sig nöjd eller tillfredsställd i förhållandet, men ibland är det bara för att det uppstår ett tillfälle där det faktum att det är förbjudet och styggt bara gör det mer lockande.

Den där söta killen eller tjejen på jobbet som du har flirtat med vid kaffemaskinen dyker plötsligt upp när du är ute med dina vänner på krogen. Du är berusad och börjar tänka tankarna du inte borde. Ingen behöver väl få veta något? Det ena leder till det andra och plötsligt har det hänt: du var otrogen.

I andra fall är det mer avsiktligt. Det är ingen slump att otrohetssajten Victoria Milan, som riktar sig mot gifta och sambor som vill ha något extra vid sidan om, är en av de mest populära dejtingsidorna på nätet… Hur som helst så gör det ont att bli sviken. Vad gjorde jag för fel? Är jag inte lika attraktiv längre? Är jag för tråkig i sängen? Hur vet jag om min partner är otrogen?

1. Deras beteende mot dig förändras

Det kan gå en av två vägar. Antingen blir din partner betydligt snällare, gulligare och mer uppmärksam, för att dölja sin skuld. Ert sexliv kan till och med bli bättre, eftersom den otrogna partnern både är mer upphetsad av spänning och är mer benägen att tillfredsställa den andra.
Det andra alternativet är att din partner blir kallare, tystare och tar avstånd från dig. Om personen känner skam så är detta det vanligare beteendet. Det är svårt att se dig i ögonen, eftersom din partner vet att han eller hon har gjort fel och svikit dig. Alternativt blir din partner upprörd över minsta lilla och letar efter ursäkter att bråka – för att kunna fly till sin otrohetspartner.

2. Deras intressen förändras drastiskt

Helt plötsligt börjar din partner gilla en ny musikstil, en ny träningsform, en ny bokserie eller något annat som inte riktigt verkar passa. Det kan vara bara en ny upptäckt, men det kan också vara så att deras nya otrohetspartner är intresserad av just den saken.

3. Deras utseende är plötsligt mycket viktigare

Helt plötsligt är det jätteviktigt för din partner att komma i form, ansa oönskat kroppshår, fixa håret, klä sig snyggt och så vidare. Om det inte är så att din partner precis kommer ur en mindre depression, eller som del av ett nyårslöfte, så kan det vara för att han eller hon vill imponera på den andre…

4. Deras smartphone är plötsligt väldigt intressant

Från att mestadels ha ignorerat sina sociala nätverk spenderar din partner plötsligt enorma mängder tid på sin mobil. Du går in i rummet och ser din partner flina med ett blått sken i ansiktet, men när du blir sedd läggs luren ner omedelbart. Kanske din partner lämnar rummet för att ringa ett samtal då och då. Det viktiga i din utredning av saken är att inte blir för näsvis eller arg – fråga bara oskyldigt vem det var som ringde, eller vad det var som var så roligt på mobilen.

5. Din partner är plötsligt väldigt upptagen

Det kan vara en ny hobby, fler sena kvällar med övertid på jobbet eller kundmöten, fler utekvällar eller spelkvällar med sina vänner eller fler ”långa kvällspromenader” som absolut ska göras ensam. Allt detta kan mycket väl vara legitimt, särskilt i ett långt förhållande. Det är fullt normalt att vilja ha egen tid ibland och lite avstånd från sin livskamrat.

Slutsats

Det är det som är så svårt med frågan – hur vet man egentligen säkert att någon är eller har varit otrogen? Det är inte lätt. Det är inte värt att bli för misstänksam utifall att din partner faktiskt är oskyldig, det får bara dig att se galen och paranoid ut.


Man besteg berg med torktumlare på ryggen

Vadfalls? En man besteg ett berg med en torktumlare på ryggen? Nu har jag väl fått din uppmärksamhet?

Torktumlare på ryggen - redo för berget!
Torktumlare på ryggen - redo för berget!

Ben Nevis är ett välkänt berg i Skottland, som med sina 1325 meter över havet dessutom är det största (högsta) berget i Storbrittanien och en populär turistdestination. Över 100,000 personer bestiger berget varje år, vanligtvis via den ganska behagliga fårstigen som går från dalen Glen Nevis. Temperaturerna går sällan över 10°C, inte ens på sommaren och under det mesta av året ligger temperaturen kring nollan.

Ben Navis och de närliggande bergen är även den primära destinationen för isklättring i Skottland, men det dyker även upp andra märkliga bergsbestigare på vandringsleden från Glen Navis. Förra året (2017) var det en man som besteg berget i högklackade skor. Han nådde dock inte toppen, utan gav upp efter två tredjedelar, vilket är förståeligt inte bara för att han hade 5-tums klackar, utan även för att det var första gången han besteg ett berg.

En märkligare syn sågs dock i Augusti 2018, då folk på vandringsleden möttes av en man som var på väg upp… Med en torktumlare på ryggen. En kommentar skämtade att han bara ville försäkra att kläderna var torra på vägen tillbaka. Det är ju trots allt ganska fuktigt där uppe. En bra torktumlare väger vanligtvis 40-80 kg, men denna sägs väga cirka 25 kg, så han tog förmodligen ur motorn först.

Det är ändå väldigt imponerande, med tanke på att stigen från besökscentrumet är ungefär 16 kilometer lång och tar den genomsnittliga vandraren 7-8 timmar att genomföra en rundtur. Men varför besteg någon ett berg med en torktumlare på ryggen? Det visade sig att det var något som Gary Hooson gjorde för att dra in pengar till sin vän Donna Evans, vars man nyligen gick bort. Här finns deras insamling.

Det konstigaste är kanske att det inte var första gången en torktumlare besökte toppen av Ben Navis. En annan välgörenhetsinsamling utfördes av veteraner från brittiska armén 2009, då de bar upp en torktumlare och några andra vitvaror på berget. Om vitvarorna står kvar länge nog så lär de förvirra framtidens arkeologer rejält…

Ett hett tips om du är sugen på att sätta rekord är att bestiga Kebnekaise med en torktumlare på ryggen, det har nämligen aldrig gjorts förut. Det kanske är för att berget är ungefär 50% högre än Ben Navis, eller för att ingen ens har tänkt tanken? Tänk på att det inte finns några eluttag på toppen, så klä dig varmt och torrt från början.