• KimV

Ota loppusyksyn sato talteen ja hyödynnä netin designkaupat lahjahankinnoissa

Hei taas kaikille! Syksy on ollut juuri niin upea, kuin toivoinkin. Oli mukavan lämmintä ja voidaankin melkein jopa puhua varsinaisesta intiaanikesästäkin. Sehän siis vastoin yleistä luuloa tarkoittaa lämmintä jaksoa, joka tulee syksyn jo alettua. Ei kuumaa kesää, kuten moni luulee. Nyt tosin on intiaanikesäkin ohi ja kelit ovat viilenemään päin. Itse kyllä pidän kovasti hieman viileämmistä keleistä. Mieluummin sitä pukee sitten vaikka hieman enemmän vaatetta päälle ja tarpeen mukaan sitten riisuu, jos meinaa tulla kuuma.

Nyt on pakastin herkkuja tulvillaan
Kävin marjassa ja sienessä moneen kertaan ja kyllä nyt kelpaa. Talven varalle on runsaasti puolukoita ja mustikoita. Pakastin myös sieniä ja arkkupakastimesta löytyykin kanttarelleja ja suppilovahveroita. Sekasienet ryöppäsin ja laitoin suolaliuokseen ja niitäkin on useampi purkillinen. Kaikki sienet ovat suurta herkkua ja metsäsieniä ei kyllä päihitä mikään. Tapanani onkin ollut aina joulupöytää tehdä erilaisia sieniruokia. Itsetehty sienisalaatti on ollut aina joulupöydästä ensimmäisenä syöty loppuun.

Loppusyksyn sato myös talteen

Hilloa lahjaksi!
Hilloa lahjaksi!

Moni ei tiedä, että marjoja riittää pitkälle syksyyn. Kävin itse vielä muutama viikko sitten keräämässä syksyn satoa talteen. Varsinkin pihlajanmarjoja ja karpaloita voi vielä poimia, kunnes lumi peittää maan. Pihlajanmarjat oikeastaan paranevat, kun niitä pakkanen hieman puraisee, koska se vähentää niiden happamuutta. Ennen pakkasia sen sijaan kannattaa kerätä talteen käenkaalit eli ketunleivät, jotka pirteällä maullaan sopivat kalaruokiin sitruunan tilalle. Myös katajanmarjoja kannattaa kerätä talteen vielä myöhään syksyllä.

Kohta on lahjaostosten aika
Moni ottaa turhaa stressiä lahjaostoksista. Ei niistä sentään stressata kannata. Osa lahjoista kannattaa tosin ostaa hyvissä ajoin ennakkoon, niin ei tarvitse sitten panikoida, kun alkaa joulu jo toden teolla lähestymään. Itselläni on tapana ostella lahjoja pitkin syksyä ja usein valtaosa lahjoista onkin jo hankittu ennen joulukuun alkua. Myöskin netistä tulee toisinaan tilailtua vaikka mitä. Se onkin mukavaa selata verkkokaupan esim. designkaupat.fi valikoimaa ja laittaa tuote tilaukseen poistumatta kotoa. Varsinkin kaikki kauniit pienet koriste-esineet lahjaksi tulee designkaupoista ostettua. Kannattaa muistaa, että jos tilailee ulkomaita myöten, niin toimituksessa sitten menee aikaa. Itse ole muutaman kerran tilannut Ruotsista. Hyvä sivusto on prisjakt.se, jossa löytää Ruotsin edukkaimmat tarjoukset. Netissä kannattaa aina hieman vertailla ja sitten vasta ostaa.

Kudo ihana lahja!
Kudo ihana lahja!

Voit myös tehdä lahjat itse
Itse voi myös tehdä vaikka mitä. Usein mieluisa lahja onkin itse kudotut sukat tai pehmeät tumput. Myös kaulahuivi on aina tarpeellinen talven kylmällä, joten itse kudotun kaulahuivin saaja ilahtuu varmasti. Myös ruokaa voi antaa lahjaksi. Poimin loppukesästä punaherukoita ja tein niistä mehua. Vadelmista tein hilloa ja takapihan raparperit päätyivät survokseksi. Siinä onkin oiva lahja, kun vaikka itse tekee purkkiin tai pulloon kauniin etiketin ja kietaisee siihen rusetin ympärille. Silloin pääsevät muutkin nauttimaan kätesi jäljistä ja raikkaista kesän mauista.

Kirjoitettaessa soi iskelmäradio

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.