Opiskelun ja työn yhdistäminen

  • ollitimonen

Opiskelun ja työn yhdistäminen saattaa tuntua haastavalta rastilta, mutta monelle opiskelijalle se voi myös olla ainoa mahdollisuus rahoittaa opintojen aikainen eläminen. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka opiskelun ja työn yhdistäminen onnistuu ja millaisia asioita opiskelijan tulee ottaa huomioon työskennellessään opintojen ohessa.

Työtulojen vaikutus tukiin

Jos teet töitä opintojen ohella, tulee sinun muistaa, että tuloillasi on vaikutusta opintotukikuukausien määrään. Sinun tulee myös huolehtia siitä, ettei vuositulorajasi ylity. Nostaessasi opintotukea sinulle määritellään kalenterivuotta koskeva vuosituloraja. Vuonna 2019 nostaessasi tukia kalenterivuonna vain yhtenä kuukautena, on vuositulorajasi 22 557 euroa kalenterivuodessa. Toisaalta, jos nostat tukea 12 kuukaudelta, on vuositulorajasi vain 8 004 euroa. Tarkemmat ohjeet työtulojen vaikutuksesta tukiin kannattaa aina varmistaa Kelasta, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään. Opintotuen lisäksi kannattaa aina varmistaa, onko tuloilla vaikutusta mahdollisiin asumisen tukiin.

Onko työn tekeminen opintojen ohella kannattavaa?

Monelle opiskelijalle työskentely opintojen ohella on ainoa keino elättää itsensä opintojen ohella - etenkin, jos opintolainan otolta halutaan tässä epävarmassa taloustilanteessa välttyä. Tällöin työn tekeminen opintojen ohella on kannattavaa, kunhan opiskelija pitää huolen siitä, etteivät tulorajat ylity, mikä johtaisi tukien menettämiseen.

Rahan lisäksi opiskelija ansaitsee työstä myös työkokemusta, jonka arvoa ei tule aliarvioida. Erityisen arvokasta työkokemus on, jos sitä kertyy juuri siltä alalta, jolle olet opiskelemassa. Tutkintotodistus ja työtodistukset takataskussa olet entistä lähempänä unelmiesi työpaikkaa valmistumisesi jälkeen. Parhaimmillaan opintojen ohella työskentely tarjoaakin loistavat avaimet tulevaisuuden työelämään.

Toisaalta opiskelijan ei välttämättä myöskään kannata ahnehtia työkeikkoja, sillä liiallinen työtaakka voi vaikuttaa opintomenestykseen ja jopa viivästyttää valmistumista, mikä ei välttämättä ole hyvä juttu myöskään taloudelliselta kannalta. Toisinaan opiskelija joutuukin tasapainoilemaan työn tekemisen ja opintojen edistymisen välillä ja seuraamaan tarkkaan myös omaa jaksamistaan. Aivan poikkeuksellista ei ole sekään, että opiskelija uupuu ja sairastuu suoranaiseen burn outiin opintojen ja työelämän ristipaineessa, varsinkin, kun opiskelijan yksityiselämänkin pitäisi vielä mahtua johonkin väliin opintojen ja työelämän puristuksessa. Ei olekaan mikään ihme, että moni opiskelija kokee tällaisen paketin hallitsemisen melkoisen haasteellisena, joskin myös antoisana.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus