• Pikkuapuri

Juha Sipilä: Kolme kertaa lujempaa pitää tehdä töitä, että saa puolet palkasta!

Arvoisa Juha Sipilä ja muu hallitus. Tässä tilannekatsaus pienen mikroyrittäjän tilanteesta verrattuna muutaman vuoden takaiseen.

Nyt kaikki on kolminkertaisen työn takana, jotta saa itselleen puolet siitä palkasta, mitä vielä muutama vuosi sitten.

Tämä on dominopeliä: Kun suurin vetää nyöriä tiukemmalle, pienimmät kaatuvat heti.

Pienyrittäjä kaatuu ennen kaikkea kassavaikeuksiin. Jos isommat eivät maksa laskujaan, pieni kaatuu muutamassa kuukaudessa.

Toinen suuri kaatumatauti on henkinen: Miksi vitussa minä enää taistelisin, kun kukaan muu ei aja tehokkaasti asiaani? Kauhea työ, että saa saman, mitä työtä tekemätön tukineen???

Hämmentävintä on se, ettei mikroyrittäjätasolla ole mitään joustomahdollisuuksia pakollisissa maksuissa, vaan toimimme samoin säännöin mitä KONE tai muu jätti?

Toivoisimme, että joku, joka oikeasti lisäksesi tuntee ja tietää yrittäjyydestä jotakin, korjaisi nyt pikaisesti pakollisia järjestelmiä Suomessa niin, ettei kohta puolet lähes 200 000:sta pienyrittäjästä katoa?

Olemme toimineet kohta yhdeksän vuotta internetyrittäjinä menestyksekkäästi, vaan nyt alkaa järjellinen yrittäminen olemaan fifty-sixty. Ei vaan kohta enää jaksa. Tai jaksaa, Virossa?

On jo järkevämpää luopua virallisesta yrittäjätiestä ja siirtyä ns. kevytyrittäjäksi, esim. ukko.fi -tmv. palvelun kautta. Tai liittyä Osuuskunnan jäseneksi ja laskuttaa Ukon kaltaisten palveluiden kautta.

Emme ymmärrä, miten Suomen kaltainen hyvinvointivaltio kykenee kylmästi tappamaan perusinnokkaiden työtavan, yrittämisen?
Miksei moneen kertaan ehdotettuja, kokemusperäisiä asioita saada korjatuksi? Miksi se onnistuu esim. Virossa? Pitääkö siirtyä sinne?

KATSO!

Tässä on kahden yrittäjäomistajan yksinkertaistettu perusbudjetti yhdeltä kuukaudelta.

Siitä näkee, että vaikka kaikki mahdollinen on puristettu minimiinsä, kahden yrittäjän pitää myydä 7000€ + alv, jotta yritys voi maksaa omistajilleen 1500€:n bruttopalkan.
Ja kassaan ei jää mitään.

YEL-maksutkin on rutistettu 15 000€ vuosituloon, joka yrittäjän sairastuttua, saatika vammauduttua, ei anna kuin "opiskelijan kuukausitulot".

Kuukausia perässä laahaava ALV-kone on suuri kaataja, joka pitäisi heti saada reaaliaikaiseksi. Laskusta ALV heti valtiolle!

Pienyrittäjän vakuutusmaksut ovat aivan hirveät, sekä TyEL että YEL. Ja tämän sairauden suorittaa samalla, kun tietää, ettei itse koskaan saa kuin parhaassa tapauksessa "nälkäeläkkeen"!

Ennakkoverot perustuvat mämmistä tehtyyn kristallipalloon: Jos yrittäjällä on ollut hyvä vuosi, lisätään siihen odotusarvoa ja raippastaan ennakkoon pala selkänahasta, vaikka kulumassa oleva vuosi voi olla vain 50% edellisestä????

Yksikertainen, kahden yrittäjän kuukausibudjetti
Yksikertainen, kahden yrittäjän kuukausibudjetti

Tehkää siis kiireesti parannuksia. Nyt osa lopettaa, väsyy, siirtyy yrittäjäystävällisempään maahan jne.

Ei Suomikaan ole enää pelkästään teollinen yhteiskunta, teollisen yhteiskunnan sääntöineen. Suomi voi pian olla työpaikaton maa, kuten Demosin raportissa maalaillaan, mutta jossa sovelletaan edelleen 1950-luvun työelämän säädöksiä.

Antakaa yrittämiselle edes edellytykset, ellette mahdollisuuksia osaa rakentaa!

Jakakaa yrittäjät, jos olette samaa mieltä!
Lähetän tämän Sipilän avustajalle ja Ville Niinistölle, jolle olen entuudestaan artikkeleita lähetellyt.

Jari Liitola, kahden mikroyrityksen väsyttämä

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus