Muista tarkistaa auton renkaat

  • VesaKa

Auton renkaiden tarkistus unohtuu monelta auton omistajalta. Muutama perus tarkistus voi kuitenkin johtaa parempaan ohjattavuuteen sekä säästöihin polttoaineen kulutuksessa. Suurin osa renkaiden vaurioista ja kulumisesta johtuu vääristä ilmanpaineista. Renkaiden ilmanpaine tulisikin tarkistaa kerran kuukaudessa.
Oikea ilmanpaine renkaassa ei ainoastaan ehkäise renkaan puhkeamista, vaan siitä on myös muita hyötyjä. Ajoneuvon hallinnan ja hätäjarrutuksien kannalta on tärkeää, että rengaspaine on oikealla tasolla. Vaikka rengas ei näytä siltä, että sen rengaspaine olisi matala, niin silti heikentynyt ilmanpaine vaikuttaa auton ohjattavuuteen ja renkaan kulumiseen.
Ilmanpaine vaikuttaa myös auton renkaan vierintävastukseen. Alhainen ilmanpaine lisää renkaan vierintävastusta, joten auto tarvitsee enemmän energiaa liikkuakseen, energian eli polttoaineen kulutus kasvaa, joka tietää myös suurempaa lovea lompakossa. Euromaster rengastoimittajan antaman tiedon mukaan alhaiset ilmanpaineet voivat lisätä polttoaineenkulutusta jopa 20 prosenttia. Liika ilmanpaine renkaissa puolestaan johtaa siihen, että rengas ei ota tiehen koko pinta-alallaan, joka johtaa huonompaan ohjattavuuteen.
Väärät ilmanpaineet lisäävät renkaiden rasitusta, joka johtaa renkaiden liialliseen tai epätasaiseen kulumiseen. Tämä johtaa vääjäämättä auton ohjautumiseen sekä jarrutukseen. Väärillä ilmanpaineilla ajaminen myös kuluttaa renkaan nopeasti loppuun, joten uusien renkaiden ostaminen voi tulla eteen yllättävän nopeasti. Renkaiden kuluminen lisää tietenkin myös onnettomuuksien riskiä.
Kuinka tarkistaa rengaspaine?
Rengaspaineen tarkistamiseksi tarvitset ilmanpainemittarin, joita löytyy jokaisesta autotarvikeliikkeestä sekä huoltoasemalta erittäin edulliseen hintaan. Sinun ei tietenkään myös tarvitse ostaa mittaria, vaan voit tarkistaa renkaiden ilmanpaineen huoltoasemalla.
Ennen kuin lisäät renkaisiin ilmaa, niin tarkista autoosi sopiva renkaiden ilmanpaine auton käyttöohjekirjasta tai kuljettajan puoleisen oven sivusta. Yleensä ohjeissa ilmoitetaan kaksi painesuositusta. Ensimmäinen on normaalikuormalle, silloin, kun autossa istuu 1-2 matkustajaa. Toinen on puolestaan täydelle kuormalle, kun matkustajia on useampi, tai autolla kuljetetaan paljon tavaraa.
Rengaspaineen tarkistamiseksi sinun tulee ruuvata venttiilin korkki auki ja asettaa ilmanpainemittarin letku venttiiliin. Letku tulee painaa kunnolla kiinni venttiiliin, jotta se on varmasti tiivis, muuten lukema voi olla epätarkka ja ilmanpaine voi myös vähentyä. Renkaan ilmanpaineen näkee ilmanpainemittarin osoittamasta lukemasta, renkaiden ilmanpaine tulee olla sama jokaisessa renkaassa. Ilmanpaine tulee tarkistaa jokaisesta renkaasta. Ilmaa lisäät helpoiten huoltoaseman ilmapisteellä. Ilmapisteiden käyttö ei yleensä maksa yhtään mitään. Mikäli ilmaa on renkaassa liikaa, niin sitä on helppo vähentää painamalla venttiilissä olevaa piikkiä.
Tee yksinkertainen tarkistus
Renkaiden ilmanpaineen lisäksi sinun on hyvä tarkistaa renkaat myös kulumien sekä muiden vaurioiden varalta. Tarkista näkyykö renkaiden sivuissa halkeamia tai onko renkaissa esimerkiksi nauloja, ruuveja tai niittejä. Sopivan urasyvyyden tarkistat helposti kolikkotestillä. Aseta kahden euron kolikko pystyyn renkaan pääuraan. Tarkista urasyvyys jokaisesta renkaasta ja useammasta kohdasta, sillä joskus rengas voi kulua epätasaisesti. Jos kolikon hopeareuna tulee näkyviin, niin urasyvyys ei ole tällöin riittävä ja sinun täytynee hankkia uudet renkaat autoosi. Lain mukaan, kesärenkaassa tulee olla vähintään 1,6mm urasyvyys. Sadesäällä urasyvyyden turvasuositus on puolestaan 4 mm.
Lisää vinkkejä auton renkaista sekä auton huolloista kannattaa lukea Autonrenkaat.net verkkosivuilta.

Kirjoitettaessa soi Jaakko Teppo

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:29

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus