Yrityslainat siirtyvät nettiin, miksi?

  • Talousneuvos

Yksityislainat edellä, yrityslainat perässä.
Vuoden 2000 alussa nettiin ilmestyi pienlainat yksityishenkilöille.
Muistan kun joku jo silloin sanoi: Pian myös yritykset hakevat lainansa netistä.
Silloin tuolle naurettiin ja sanottiin että kyllä yksityiset voi hakea lainaa netistä, mutta kyllä yritykset neuvottelevat omat lainansa pankissa.
No nyt on vuosi 2017 ja yrityslainat ovat siirtyneet verkkoon melkoisella ryminällä.
VertaaYrityslainat.fi on vertaillut erilaisia yrityslainaratkaisuja ja esitteleekin palvelussaan kaikki Suomen suosituimmat yrityslainapalvelut.
Yllättävintä näissä netin yrityslainoissa on se, että mukana on palveluita joissa yritys saa itse päättää hakemansa yrityslainan koron. Alin valittava korko on 4 %, joka on siis nimelliskorko johon tulee vielä muita kuluja, jotka hieman nostavat lainan todellista vuosikorkoa. Kaiken kaikkiaan yrityslainaa löytyy laidasta laitaan. On palveluita joista saa lainan nopeastikin, mutta korko on näissä melko suuri. Alkaako yrityslainojen tarjonta pian muistuttamaan yksityislainatarjontaa? Aika näyttää...

Yrityslainan tarjonta verkossa kasvaa, milloin pankit reagoivat tähän?
Erilaisia yrityslainapalveluita on verkossa jo lähemmäs 20 kappaletta ja uskon että vuoteen 2018 mennessä tämä tulee vielä kasvamaan merkittävästi.
Tämä nopea tarjonnan kasvaminen kertoo siitä, että netin yrityslainat ovat varmasti saaneet hyvän vastaanoton yritysten keskuudessa.
Silmääni on kuitenkin pistänyt se, että perinteiset pankit eivät juurikaan näy netin yrityslainatarjonnassa.
Ovatko perinteiset pankit haluttomia siirtymään nettiin, vai ovatko he vain liian "kankeita" vastaamaan nykyaikaiseen nopeaan kilpailutilanteen muuttumiseen?
Nopeasti ajattelisi että perinteiset pankit voisivat ottaa nopeasti myös verkon yrityslainapuolen haltuunsa, mutta ainakaan toistaiseksi näin ei ole käynyt.

Haetaanko yrityslaina netistä siksi että se on helppoa?
Tämä tulee pakostakin mieleen kun asiaa hieman ajattelee.
Yrityslainan hakeminen netistä on vaivatonta ja nopeaa, mutta onko se myös kallista?
Vertailevatko yrittäjät netin lainoja tavallisten pankkien lainoihin, vai haetaanko yrityslaina vain sieltä mistä sen helpoiten saa?
Juttelin tästä aiheesta erään tuttavayrittäjän kanssa, joka oli hakenut yrityslainan verkosta.
Hän sanoi syyksi sen, että pelkäsi mahdollista kieltävää vastausta, jonka hän olisi voinut saada. Tuttavani sanoi että kielteinen päätös on helpompi ottaa vastaan sähköpostitse, kuin kasvotusten pankissa.
Toinen syy oli se että hän halusi säästää aikaa hakemalla yrityslainan netistä, sen sijaan että olisi mennyt tunniksi tai kahdeksi pankkiin neuvottelemaan.
Tämä yllätti minut melko lailla, mutta ymmärrän kyllä asian.
Ehkä asia on niin että vaikka netin yrityslainat olisivatkin hieman kalliimpia kuin pankkien tarjonta, niiden hakeminen on merkittävästi helpompaa ja se tekee niistä niin suosittuja kuin ne nyt ovat.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus