Helsingin klassikkoravintolat

  • MatteoRainisio

Kesällä kaupunki herää eloon ja kukoistukseensa pitkien iltojen ja lukuisten ulkoilmassa järjestettävien tapahtumien myötä. Moni suomalainen myös innostuu käymään ulkona syömässä entistä aktiivisemmin, ja nautiskelemaan kaupungin useista terasseista, eikä mikään ihme — Helsingin kasvava ja monipuolistuva ravintolakulttuuri onkin viimeisten kuluneiden vuosien aikana puhjennut todelliseen kukkaan ja uusia kokeilemisen arvoisia paikkoja putkahtelee kuin sieniä sateella. Vakaan suosionsa ovat kuitenkin pitäneet myös monet perinteiset klassikkopaikat, jotka ovat vuosien aikana ansainneet paikkansa helsinkiläisten sydämissä.

Kerrotaan, että Suomessa on ollut ravintolamaisia anniskelupaikkoja jo keskiajalta lähtien, mutta niin sanottu moderni ravintolakulttuuri saapui Helsinkiin 1800-luvulla, ja alkoi varsinaisesti kukoistaa saman vuosisadan loppupuolella. Helsinki oli niihin aikoihin suosittu kylpyläkaupunki ja ulkomailta saapuvat kylpijät toivat mukanaan kansainvälisiä vaikutteita. Osa Helsingin vanhimmista edelleen toimivista ravintoloista onkin avannut ovensa juuri noihin aikoihin.

Yksi näistä kylpyläkansan suosimista paikoista oli vuonna 1838 kylpylän yhteyteen valmistunut ravintola Kaivohuone, joka tunnetaan siitä, että se on aina kestittänyt aikansa seurapiirejä. Edelleen rakennukseen sisälle astuessaan voi aistia ja kuvitella menneiden aikojen tunnelman: hienosti pukeutuneet tarjoilijat kaatamassa samppanjaa rikkaille aristokraateille, jotka pöydissään pelasivat baccaratia. Vuodet ovat vierineet, mutta samppanja virtaa edelleen Kaivohuoneella erityisesti kuumina kesäöinä.

Vuonna 1867 puolestaan avattiin Esplanadin puistossa sijaitseva ravintola Kappeli. Siitä muotoutui pian Helsingin suosituin kohtaamispaikka, jota suosivat 1800-luvun lopulla erityisesti aikakauden merkittävimmät kulttuurihenkilöt: taiteilijat, runoilijat, kirjailijat ja säveltäjät. Tiettävästi Kappelissa ovat viihtyneet ainakin itse Eino Leino, Jean Sibelius ja L. Onerva, joiden nimikkomenut löytyvät ravintolan listalta tänäkin päivänä. Samainen Kappeli tunnetaan edelleen yhtenä Helsingin perinteisimmistä ja kauneimmista kohtaamispaikoista. Upea vanha rakennus paraatipaikallaan on eittämättä yksi kaupungin maamerkeistä ja kesäaikaan löydät täältä myös yhden Helsingin parhaista terasseista.

Siinä missä hieno ja kansainvälinen kylpijäkansa suosi Kaivohuonetta ja taiteilijat Kappelia, oli Ravintola Kaisaniemi puolestaan ylioppilaiden suosima kohtaamispaikka. Vuonna 1827 perustetun ravintolan nykyinen rakennus valmistui vuonna 1839 ja sen tiedetään olevan Suomen vanhin yhtäjaksoisesti ovensa auki pitänyt ravintola. Yksi Ravintola Kaisaniemen historiallisesti merkittävimmistä kanta-asiakkaista oli itse marsalkka Mannerheim, jonka nimeä kantava kabinetti löytyy ravintolasta nykyäänkin. Vielä tänäkin päivänä samainen ravintola seisoo paikallaan ja se on suosittu erilaisten tilaisuuksien järjestämispaikka.

Monet helsinkiläiset kokevat yhdeksi kaupungin ravintolahistorian merkittävimmistä paikoista Töölössä sijaitsevan ravintola Eliten. Tämä kulttuuri- ja taitelijakansan suosima ravintola avasi ovensa vuonna 1932 ja sen menulta löytyy yhä edelleen perinteiset helsinkiläisten klassikkoannokset: näyttelijä Tauno Palon suosima kermasipulipihvi ja paistetut perunat, sekä perinteinen lohikeitto, paistetut muikut, läskisoosi ja Vovan Vorschmack. Näitä makuja maistellessa voi liitää ajassa taaksepäin ja kuvitella istuvansa Tauno Palon naapuripöydässä. Kesäisin ravintola Elitessä on myös vehreä terassi ja klassikkoannoksensa voi nautiskella ulkoilmassa.

Source: Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Pysyvän paikan helsinkiläisten sydämissä on ansainnut myös vuonna 1934 perustettu ravintola Sea Horse, joka asiakkaidensa kesken tuttavallisemmin tunnetaan myös nimellä Sikala. Tämä Kapteeninkadulla sijaitseva klassikkopaikka tunnetaan perinteitä vaalivasta ruuastaan ja sisustuksestaan. Myös Sea Horse tunnettiin kulttuurihenkilöiden paikkana, mutta usein kuulee myös sanottavan, että siellä on vuosien saatossa viihtynyt kaikenlainen kansa aina merimiehistä rock-tähtiin. Perinteisiä ja suosittuja annoksia Sea Horsen listalla ovat muun muassa maailmanlaajuisesti mainetta niittänyt sipulipihvi, perinteiset lihapyörykät, wieninleike ja pyttipannu. Kalan ystäville paikka tarjoilee puolestaan perinteikkäät silakkapihvit, kuhaa sekä monien syvästi rakastamat rapeaksi paistetut silakat perunamuussilla.

Jos Helsingin ravintolahistoria kiinnostaa, kannattaa suorittaa kierros edellä mainituissa klassikkopaikoissa. Samalla voi oppia paljon koko Helsingin kaupungin ja oikeastaan koko maan historiasta, sillä useissa näistä paikoista ovat viihtyneet historian merkittävät henkilöt ja jopa päätöksentekijät. Jos historian tunneilla istuminen ei aikoinaan ollut se mieluisin aktiviteetti, saattaa tämä tapa tutustua historiaan olla monelle mieluisampi — eikä ainakaan pääse nälkä yllättämään.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:28

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus