Eikö Suomen historiasta löydy kuin yksi liputtamisen arvoinen nainen? – Kalevala Koru haluaa tehdä asiaan muutoksen

Kalevalan Korun uusi "tasa-arvoinen kalenteri" nostaa juhlan kohteeksi merkittäviä suomalaisia naisia.

Alma edustaa Kalevala Korun Naarasleijona-korun kasvona.
Alma edustaa Kalevala Korun Naarasleijona-korun kasvona.

Eikö Suomen historiasta tosiaan löydy niin merkittäviä naisia, että heille riittäisi omia liputuspäiviä? Maaliskuussa vietettävä Minna Canthin päivä on toistaiseksi ainoa naiselle omistettu liputuspäivä suomalaisessa kalenterissa.

Kalevala Koru haluaa tehdä tähän muutoksen, tai ainakin herättää keskustelua aiheesta. Yritys julkaisi juuri oman “Naarasleijonien kalenterin” vuodelle 2019.

“Kansalliset merkkipäivät on Suomessa liitetty vahvasti miesten saavutuksiin: liputamme miehille monena päivänä vuodessa, kun merkittäviä naisia on liputuspäiviksi yhteiseen kalenteriimme nostettu vain yksi – Minna Canth tasa-arvon juhlistajana. Tasa-arvoisen kalenterin julkaisulla haluamme nostaa esiin Suomen historiankirjoituksen unohtamia naisia, joilla on ollut merkittävä rooli niin kulttuurimme kuin hyvinvointiyhteiskuntamme rakentumisessa”, Kalevala Korun brändi- ja designjohtaja Maria Uunila sanoo.

Tasa-arvoinen kalenteri on jatkoa marraskuussa lanseeratulle naarasleijonakorulle ja -kampanjalle, jonka kautta haluttiin tuoda tasa-arvoinen vaihtoehto suomalaisuuden symboliksi.

“Tiesitkö, että Fredrika Runeberg oli ensimmäisiä suomalaisia historiallisen romaanin kirjoittajia, sekä maamme merkittävimpiäM varhaisia naiskirjailijoita? Muistamme hänet kuitenkin miehelleen leipomastaan tortusta. Entä tiesitkö, että suomalaisen kirjastolaitoksen luoja oli muuan Helle Kannila?" kysyy Maria Uunila.

Näihin ja useisiin muihin Suomen historian merkittäviin naisiin pääsee tutustumaan tasa-arvoisen kalenterin myötä. Kalenterin toivotaan herättävän ajatuksia ja oivalluksia.

“Kalenterimme tuskin on tyhjentävä tai yksiselitteinen”, Uunila lisää. “Keskustelua saa aiheesta syntyä.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi