Husu Husseinin saama epäsuora tappouhkaus on harvinainen vain fyysisenä versiona – netti on pullollaan vastaavaa törkyä ja väkivaltaisia uhkauksia

Väkivaltaiset uhkaukset normalisoituvat nopeasti, jos niihin ei pystytä puuttumaan.

Kuva: Husu Hussein / Twitter

Helsingin kaupunginvaltuutettu ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija Abdirahim “Husu” Hussein sai postissa hirttoköyden ja sen mukana uhkaavan viestin. Hussein kertoo tapauksesta Twitterissä päivityksessään, jonka kuvassa näkyy hänelle Helsingin valtuustoon lähetetty paketti, jonka hän otti vastaan kokouksen aluksi eilen keskiviikkona.

“En halua antaa pelolle valtaa. Tulen toipumaan myös tästäkin uhkauksesta, ei tässä sinänsä mitään. Löydän tästä pientä lohtuakin, kun kirjettä ei lähetetty kotiini ja perheeni ei ollut se, joka olisi sen avannut”, Hussein kommentoi Ylelle.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Kari Aaltio kertoi Aamulehdelle viime syksynä kirjepostilla lähetettyjen tappouhkausten olevan Suomessa harvinaisia. Tekstiviesti-, meili- ja Whatsapp-uhkauksia tulee poliisin tietoon enemmän.

Uhkauksia ja muita vastenmielisiä lausuntoja ei ole vaikea löytää digitaalisesta maailmasta. Nopealla googlauksella selviää, kuinka tappouhkausten kohteeksi on viimeisen vuoden aikana joutunut muun muassa tubetähti, transräppäri, susitutkija, tunnettu kyläkauppias, palvelukeskuksen johtaja, pop-laulaja ja tavallinen eläkeläinen. Tubettaja Pinkku Pinsku eli Pinja Sanaksenaho kertoi saaneensa tappouhkauksia jo 11-vuotiaana muilta nuorilta.

On yleistä, että lähettäjän taustaan kuuluu vakavia mielenterveys- ja muita ongelmia. Toisaalta se ei selitä koko kuvaa, eikä uhkauksia voi lakaista maton alle vaarattomana ilmiönä. Väkivallalla uhkaaminen on myös politiikkaa, jolla pyritään sulkemaan pois vastakkaisia mielipiteitä ja sormien läpi katsominen johtaa pian väkivaltaisten viestien normalisoitumiseen.

MV-lehden kommenttipalsta oli isossa roolissa, kun väkivaltaisten nettiuhkausten kulttuuria luotiin Suomeen, sittemmin iso osa lehden seuraajista on rakentanut oman kuplansa venäläisen Facebook-vastineen VK:n sivuille.

Julkisemmilla foorumeilla, kuten uutisartikkeleiden kommenttipalstoilla, Facebookissa ja Twitterissä puolestaan käytetään usein kätketympiä ja epäsuorempia uhkauksia. Vihjailevat kielikuvat viittaavat usein esimerkiksi sisällissotaan, "saunan taakse viemiseen" ja metsästykseen. Haaveilu väkivaltaisesta vallankaappauksesta "jos tarve niin vaatii" tuntuu myös yleistyneen julkisessa puheessa.

Hussein on ollut viime aikoina otsikoissa jyrkistä kannanotoistaan liittyen perussuomalaisiin. Husseinin suoraviivaisten twiittien mukaan “Suomi on rasistinen maa” ja “kaikki persut ovat rasisteja”. Lausunnon rakentavuudesta voi olla monta mieltä, mutta sitä seurannut palaute alleviivaa ikävällä tavalla viestin sisältöä.

Rasististen uhkausten kohteeksi on joutunut myös toinen Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed. Häneltä on vielä valtuuston lokero tarkastamatta kesän jäljiltä, mutta viestiboksit käyvät kuumana.

Jos tappouhkausten ja muun lateleminen on verkossa yleistä, samoin ovat erilaiset salaliittoteoriat, joilla valtuutettuja kohtaan tehtyjä hyökkäyksiä perustellaan. Husseinin tapauksessa on kyseenalaistettu viestin aitous vetoamalla kirjeen kirjoitusasuun ja -virheisiin.

Kuka tahansa äärioikeiston vihakirjoittelua viime vuosina seurannut tietää, että oikeaoppinen kirjoitusasu olisi vastaavassa törkyviestissä yllättävämpi kuin virheellinen versio, joten ainakaan se ei todista Husseinin viestiä epäaidoksi. Netin vihaviestejä lukiessa herää valtava huoli paitsi yhteiskunnan vihamielisestä ilmapiiristä, myös koululaitoksen ja kirjoitustaidon tilasta maassamme.

Uhkaukset yleistyvät, kun niihin ei puututa. Ongelma on tiedossa ja nettipoliisit läsnä seuraamassa monia keskusteluja, mutta poliisi on valittanut resurssipulaa asioiden hoitamisessa.

Ainakaan perussuomalaisia ongelma ei tunnu kiinnostavan, sillä juuri tänään puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho lausui, kuinka poliiseja tarvitaan vain "oikeiden rikosten tutkintaan ja ehkäisyyn" eikä "somepuheita kyttääviä vihapuhepoliiseja". Perinteisten poliisien tarve on varmasti aito, mutta perussuomalaiset muistavat joka käänteessä erikseen toivoa, ettei resursseja laiteta vihapuheiden torjuntaan.

Pahimpien turvallisuusuhkien määrittely on vaikeaa ja sitä voi tietenkin kysyä kansalta. Euroopan parlamentin jäsen, perussuomalainen Laura Huhtasaari kertoi twiitissään, kuinka "poliisin työaika menee maahanmuuttokriittisten kuulusteluissa". Ja kysyi samalla kummallisilla vastausvaihtoehdoilla varustetun kysymyksen "Mikä on Suomen suurin turvallisuusuhka?" Tulokset näätte alta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi