Ilta-alennuksia, ravintolaruoan kotiinkuljetusta, hävikkileipäolutta, hyväntekeväisyyttä ja vinkkejä hävikin hyödyntämiseen – Hävikkifestarit esittelevät keinot pienempään hävikkiin

Tule, inspiroidu, maista ja tutustu, niin pärjäät entistä paremmin hävikkisi kanssa.

Yhteistyössä Vaasan Oy.

Parhaillaan meneillään oleva Hävikkiviikko kiinnittää huomiota valtavaan määrään hävikkiä, jota yhteiskuntamme tuottaa. Hävikkiviikko huipentuu viikonloppuna Helsingin Teurastamolla järjestettävillä Hävikkifestareilla, jotka keräävät yhteen suomalaisia hävikki-innovaattoreita ja -asiantuntijoita jakamaan ajatuksiaan ja ideoitaan kaupan, tuottajien ja kuluttajien kanssa.

Jos taistelua hävikkiä vastaan tarkasteltaisiin pari vuotta aikaisemmin, saattaisi taistelu näyttää hävityltä ja hävikki välttämättömältä pahalta. Viime aikoina hävikistä kiinnostuneet toimijat ovat kuitenkin lisääntyneet, sana on lähtenyt liikkeelle ja asioita alkanut tapahtumaan.

Meillä on tätä nykyä Wasted-hävikkiolutta (jonka valmistukseen voit tutustua täällä), hävikkiin erikoistuneita ravintoloita ja ravintoloiden hävikkiä hyödyntäviä tilauspalveluja. Satokausiajattelu, eli vuoden kiertoon osuvien raaka-aineiden hyödyntäminen, on nostanut päätään ja pienentää osaltaan hävikin ongelmia.

Myös isot kauppaketjut ovat huolissaan ja valmiina toimiin. Esimerkiksi S-Ryhmän kaupoissa kampanjoidaan punaisten hintalappujen avulla. Yleensä punaisilla hintalapuilla merkatut tuotteet ovat 30 prosentin alennuksessa, mutta ilta-alen ansiosta niitä myydään 60 prosentin alella. Tämä tarjoaa kuluttajille mahdollisuutta poimia hyllystä harvinaisiakin herkkuja edulliseen hintaan.

“Ilta-alella kannustamme asiakkaitamme ostamaan alennettuja elintarvikkeita. Laajentuneet aukioloajat pienensivät hävikkiämme jo viime vuonna ja nyt ilta-alen myötä olemme lisänneet kierroksia. Olemme toisena osuuskauppana ottaneet käyttöön alennuskäytännön ja asiakkaiden palaute ilta-alesta on ollut erittäin positiivista”, kertoo kuopiolaisen S-Ryhmän osuuskaupan PeeÄssän toimialajohtaja Juha Riikola.

Kaikki ei voi kuitenkaan mennä kaupaksi, edes 60 prosentin alennuksella. Ilta-alennukset ovat vähentäneet biojätteeseen menevien tuotteiden määrää osuuskauppa PeeÄssässä yli 30 prosentilla. Jäljelle jäävälle osuudelle pyritään myös keksimään hyötykäyttöä.

“Pyrimme lahjoittamaan myymättömän hävikin ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen kumppaniemme avulla. Tuotteita lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen lähes kaikista myymälöistä. Kumppaneita on paikalliset ruoka-apu tahot, kuten kirkot. Suurin yhteistyökumppani on Kuopion alueella toimiva ViaDia. Hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta apu kohdistuu tasapuolisesti niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Jos se ei ole mahdollista, menee hävikki hyötykäyttöön energiantuotantoon Jätekukon biokaasulaitokseen”, Riikola kertoo.

Wasted-oluen valmistuksessa hyödynnetään Vaasan Ruispaloja.
Wasted-oluen valmistuksessa hyödynnetään Vaasan Ruispaloja.

Herkullinen kattaus

Jokainen voi käydä taisteluun hävikkiä vastaan myös omin keinoin ja Hävikkifestarit ovat oikea paikka hakea siihen inspiraatiota.

Vaasan Oy on mukana festareilla jakamassa vinkkejä hävikin hyödyntämiseen. Tarjolla on Ruispaloista taiottuja ruistikkuja ja ruispizzaa. Viereisellä From Waste to Taste -projektin pisteellä maistellaan Ruispaloja raaka-aineenaan hyödyntävää hävikkileipäolutta.

Itämeren hyväksi myytävä Kellohallin hävikkiateria on valmistettu kokonaan hävikistä. Laurean restonomiopiskelijoiden rakentama kymmenen euron annos koostuu Prismojen myymättä jääneistä, mutta syömäkelpoisista raaka-aineista.

Viimeiseen muruseen -kokkausdemot puolestaan antavat hävikkiruokavinkkejä tähtikokki Alex Nurmen johdolla. Mitä tänään syötäisiin? -ohjelmasta tuttu Nurmi loihtii festareilla kotitalouksien tyypillisistä tähteistä maistuvia välipaloja ja antaa vinkkejä tähteiden tuunaamiseen kotona.

Myös ruokabloggarit ovat mestoilla jakamassa näytöskeittiöissä omia hävikkivinkkejään. Makujen päiväkirja -blogi tutustuttaa leivän uuteen elämään, Siskot kokkaa pohtii, mitä on hyvät jämät, Haarukkavatkain ottaa kohteekseen väsähtäneen salaatin ja muut kasviskohteet ja Tiskivuoren emäntä tarjoaa vinkkejä, miten happamasta tulee makeaa.

Hävikkifestarit - Ruokahävikki- ja kiertotalousfestarit Teurastamolla 16. syyskuuta klo 11-17.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi