Jouko the Street Barber ja Tapani Vainikainen valittiin vuoden vapaaehtoiseksi – yhteiskunta tarvitsee sekä pitkäkestoista vapaaehtoistyötä että nopeaa pop up -toimintaa

Vainikainen toimii vertaisohjaajana Vantaan liikuntapalveluissa ja Jouko the Street Barber leikkaa ilmaiseksi hiuksia.

Kansalaisareena on palkinnut viidettä kertaa vuoden vapaaehtoistyöntekijät Helsingissä. Palkinto jakautui tänä vuonna kahdelle voittajalle, kun sekä asunnottomien hiuksia veloituksetta leikkaavalle Jouko the Street Barberille sekä Vantaan liikuntapalveluissa vapaaehtoisena vertaisohjaajana toimivalle Tapani Vainikaiselle.

Jouko Näivä, tutummalta nimeltään ”Jouko the street Barber”, leikkaa kadulla veloituksetta asunnottomien, syrjäytyneiden ja vähävaraisten hiuksia ja partoja. Jouko on toiminut vapaaehtoisena reilun vuoden. Jouko on tehnyt hyväntekeväisyystyötä esim. Vankimessuilla, asunnottomien yössä ja Hurstille hynää -tukikonsertissa sekä leikannut hiuksia lasten mielenterveystyön hyväksi ja ollut mukana järjestämässä asunnottomien joulua 2017.

Tapani Vainikainen on toiminut Vantaan liikuntapalveluissa vapaaehtoisena vertaisohjaajana vuodesta 2013 asti. Hän on ollut käynnistämässä mm. Korson terveysaseman seniorikuntosalia sekä AMK Laureassa pidettäviä seniorikuntosaliryhmiä. Näiden ryhmien lisäksi Vainikainen ohjaa kävely- sekä boccia-/mölkkyryhmiä ja kuntosaliryhmää Koivukylän vanhustenkeskuksessa, ja toimii myös liikunnanohjaajan työparina Jumbon kauppakeskuskävelyssä.

Miehet antoivat toisilleen lämpimät ja kaverilliset onnitteluhalaukset.

“Jännittää tällaiset tilaisuudet, mutta jatketaan yhdessä hyvää työtä”, Näivä sanoi.

Vainikainen on myös vapaaehtoinen täydellä sydämellä ja muistutti nöyrästi, että vapaaehtoistoiminta on yhteistyötä.

Vuoden vapaaehtoinen -palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa kahden vastaanottajan kesken, koska raadin mukaan:

“Nyky-yhteiskunnassa tarvitaan yhtä lailla pitkäkestoisesti jatkuvaa vapaaehtoistoimintaa kuin nopeaan reagoimiseen perustuvaa pop up -vapaaehtoistoimintaa. Erilaisia vapaaehtoistoiminnan muotoja ei voi arvottaa. Jokaisella ihmisellä on oltava vapaus valita itselleen sopiva tapa toimia vapaaehtoisena.”

Raati piti ansiokkaana sitä, että Näivä kohtaa ihmiset yksilöinä näiden taustasta riippumatta. Hänen toimintansa on ihmisarvoa kunnioittavaa, ja hän koskettaa niitä, jotka usein kierretään kaukaa. Raati pitää Näivän vapaaehtoistyötä loistavana esimerkkinä koko ajan yleistyvästä matalan kynnyksen vapaaehtoistoiminnasta, jossa ympärillä oleviin epäkohtiin puututaan nopeasti ja keikkaluonteisesti.

Vainikaisen pitkäaikaisessa ja säännöllisessä vapaaehtoistyössä raati piti ansiokkaana ikäihmisten yksinäisyyden vähentämistä ja hyvinvoinnin edistämistä niin liikunnan keinoin kuin olemalla muilla tavoin avuksi. Kouluttamalla uusia ohjaajia Vainikainen edesauttaa työn jatkumista. Erityisesti raatia sykähdytti Vainikaisen motto ”saada joka päivä joku ihminen iloiseksi sanoillaan tai teoillaan, vaikka oma päivä ei onnistuneelta tuntuisikaan”

Lue myös: Jouko the Street Barber: “En pelkää ihmisiä, kaikki on samanarvoisia”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi