Kaljakellunnan vapaudesta unohtui vastuu – jokamiehenoikeudet ovat surkea selitys vuodesta toiseen jatkuvalle ympäristön pilaamiselle

Tapahtuman epävirallisuus tarkoittaa käytännössä järjestyksenvalvonnan, roskisten ja bajamajojen puuttumista.

Kuva: Inka Rnen / Facebook

Virallisen selityksen mukaan Kaljakellunta on mitä epävirallisin tapahtuma. Se on Vantaanjoessa kellumisesta kiinnostuneiden vuosittainen kokoontumisajo, jolla ei ole järjestäjää. Ja jonka seurauksista ei kukaan kanna vastuuta.

Lauantaina kelluteltu Kaljakellunta keräsi taas ison kasan osallistujia ja jätti jälkeensä valtavan määrän roskaa. Tämän vuoden sotkusta tieto levisi Vantaanjoessa sunnuntaiaamuna suppailleen Inka Ritvasen päivityksestä ja siitä tehdyssä Ilta-Sanomien uutisessa.

 

Epäviralliselta tapahtumalta löytyy kuitenkin viralliset nettisivut. Siellä vuosittainen roskaaminen tunnistetaan, mutta ainakaan sivun ylläpitäjillä ei ole tarvetta suitsia roskaamista lainkaan.

“Kaljakelluntaa on kritisoitu paljon sen aiheuttaman sotkun takia, jonka siivoamisesta on viimevuosina koitunut Helsingin ja Vantaan kunnille yli €40,000 lasku vuosittain. Kaljakelluntaa on kuitenkin käytännössä mahdoton kieltää lailla, sillä järjestämätön julkinen kokoontuminen on täysin laillista. Myöskään pääsyä jokeen ei voida evätä, sillä Suomessa vallitsee jokamiehenoikeus, sekä paikalliset asukkaat käyttävät jokea uimapaikkana”, Kaljakellunnan sivuilla kirjoitetaan.

Sanallakaan ei vaivauduta ohjeistamaan tai edes mainitsemaan, että jokainen voisi kantaa vastuuta omista roskistaan. Sen sijaan tapahtuman kieltämisen mahdottomuutta korostetaan. Valitettavasti tästä syntyy kuva ympäristöstään välittämättömien keskenkasvuisten touhulta, jossa ei tajuta vapauden tuovan myös vastuuta.

Kuten Kaljakellunnan sivuilla mainitaan, kyse on jokamiehenoikeudesta eikä ketään voi kieltää menemästä julkiseen puistoon tai jokeen. Kenellekään järjenkäyttöä suosivalle ei kuitenkaan pitäisi olla epäselvää, että jokamiehenoikeudet ovat jotain ihan muuta kuin lupa pilata ympäristöä. Kaljakellunta nojaa jokamiehenoikeuteen, mutta samalla halveksuu sitä.

Jokamiehenoikeus ei ole oikeus jättää isoa muovilauttaa kellumaan Vantaanjokeen vain, koska et jaksa humalasi takia roudata sitä pois.

Jos Kaljakellunnan osallistujat haluavat saada tuntumaa jokamiehenoikeuksien henkeen, heidän kannattaa vierailla esimerkiksi luontoon.fi-sivustolla, jossa kerrotaan muun muassa, kuinka jokamiehenoikeudet ei anna oikeutta roskata ympäristöä.

Raivoisat kommentoijat eri puolilla nettiä vaativat Kaljakelluntaa kiellettäväksi, vaikka osallistujien järjenkäytöllä ja vastuunkannollakin pääsisi pitkälle. Kaljakellunnan osallistujat näyttävät itse nojaavan sääntö-Suomeen: mikään sääntö ei voi estää tapahtumaa, joten kenenkään ei tarvitse kantaa tapahtumasta vastuuta.

Samalla kun tapahtuman yhteydessä korostetaan sen epävirallista luonnetta, alkaa kaupalliset toimijat löytämään kekkerit.

“Ei venettä? Ei huolta! Kumivenekauppa tulee paikanpäälle myymään kumiveneitä”, verkkosivulla kerrotaan.

“Kelluntaeväät Donkey Grill & Cateringilta”

Viralliset jatkot järjestettiin Malmin Crazy Horse -ravintolassa. Epävirallinen ja ilman järjestäjiä toimiva tapahtuma muistaa viestinnässään sekä FB- että nettisivuillaan nostaa esiin kaupallisia kumppaneitaan.

On tietysti ikävää tuomita tuhansien ihmisten tapahtumaa siitä, että osa porukasta roskaa luontoa. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan ole järjestäjiä ketä syyttää, joten syy valuu kaikille tapahtumaan osallistujille. Ehkä kollektiivisista syytöksistä kasvaa yhteinen vastuu, jonka avulla perseilyä saadaan jatkossa rajoitettua.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi