"Kauhukuvia jää mieleen, on vaikea nukkua, mutta aion tehdä tätä aina" – Syyrian lelusalakuljettajan mukaan psyykkiset vauriot ovat pahempia kuin fyysiset

Syyriasta Suomeen muuttanut kuuden lapsen isä Rami Adham matkustaa sodan runtelemaan Aleppoon tuodakseen alueen lapsille toivoa.

Syyriassa on käyty yli viisi vuotta sisällissotaa. Kaupunkeja on tuhoutunut, sadatuhannet ovat menettäneet henkensä ja lukuisat lapset ovat jääneet vaille vanhempia ja koteja. Näinä synkkinä aikoina mikä tahansa apu on tervetullutta. Rami Adham tekee oman osansa ja enemmänkin apua tarvitsevien eteen.

Aleppon lelusalakuljettajana tunnettu 44-vuotias Adham on Syyriasta Suomeen vuonna 1989 muuttanut kuuden lapsen isä. Adham on matkustanut kotikaupunkiinsa Aleppoon jo 28 kertaa mukanaan leluja, lääkkeitä ja ruokaa. Keskeisellä sota-alueella asuu yhä lukuisia kansalaisia, jotka taistelevat pysyäkseen turvassa.

"Tällä hetkellä Syyrian lapset ovat kasvotusten kuoleman ja jatkuvan uhkailun kanssa. Lelut ovat tärkeitä heille. Kuuden lapsen isänä tiedän sen psyykkisen vaikutuksen. Se palauttaa pienen osan sitä lapsuutta, jonka on sodan takia menettänyt", kertoo Adham Citylle.

Kaikki sai alkunsa Adhamin seuratessa kotimaansa kohtaloa. Leluidea tuli mukaan kun Admanin kolmevuotias tytär vaati saada lahjoittaa lelunsa alueen lapsille. Matkustaessaan Syyrian ja Turkin rajan leirille, Adham huomasi lelujen kiinnostavan lapsia yhtä lailla kuin ruokakin. Lelut tuovat lapsille lohtua ja tunteen, että joku välittää heistä. Syyrian leireillä asuu tällä hetkellä noin 3 miljoonaa lasta, joista osa pääsee käymään koulua.

Adham on matkustanut Suomesta Syyriaan hyväntekeväisyyden merkeissä vuodesta 2012. Tällä hetkellä hän vierailee Syyriassa kahden kuukauden välein, mukanaan noin 80 kiloa tavaraa per kerta. Matkustaminen on vaarallista ja Adham on saanut siitä kokemuksensa. Matkat sisältävät luotien väistelyä, kuuden tunnin kävelymatkoja ja lähellä räjähtävien pommien iskuilta suojautumista. Alkuvuodesta Adham oli todistamassa räjähdystä, joka vaati uhrikseen yli sata henkeä.

"Aleppossa oli noin 200 ilmaiskua ja yhdessä mursin käteni, loukkasin pääni sekä selkäni. Kun kesän lopulla pääsin turvaan Turkkiin, siellä tapahtui myös räjähdys", sanoo Adham.

Kesäkuun lopussa Adham odotti paluulentoaan Helsinkiin, kun kolme itsemurhapommittajaa iski Istanbulin Ataturkin lentokentälle. Näistä huolimatta Adham ei peräänny. Hän riskeeraa henkensä Aleppon lasten hymyn vuoksi.

"En aio ikinä lopettaa", sanoo tehtävälleen omistautunut Adham.

"Psyykkiset vauriot ovat paljon pahempia kuin fyysiset. Kauhukuvia jää mieleen ja on vaikea nukkua, mutta aion tehdä tätä aina."

Facebookissa leviävä AJ+:n julkaisema video lelujakelijasta on kerännyt jo yli 24 miljoonaa katselukertaa, eikä ihme sillä hänen tarinansa ja tehtävänsä on mieletön. Videolla näkyy lapsien aito hymy, kun he vastaanottavat lelun.

"Tällä hetkellä leluille ei ole ollut tarvetta kahteen vuoteen. Minulla on jemmassa vielä 10 000 lelua. Nyt on enemmän rahalle tarvetta. Konkreettisella rahalla voimme rakentaa kouluja ja saamme ruokaa, vettä sekä peittoja talven varalle", Adham selventää tilannetta.

Varat kerätään Suomessa yksityisiltä henkilöiltä ja tarvikkeet ostetaan paikan päältä, sillä rahalle saa paikan päältä enemmän vastinetta, sekä ylimääräiseltä byrokratialta vältytään. Adham kertoo avun tarpeen olevan suuri edelleen.

"Toivoisin isoja yrityksiä tulemaan mukaan. Ihmettelenkin mikseivät he ole lähteneet tähän vielä? Avullamme olemme rakentamassa uutta parempaa Syyriaa, jonka tulevaisuus on sen lapsissa. Voimme saada yhdessä aikaan suuria muutoksia. Yritykset saavat siitä tunnustuksen, mutta ennen kaikkea kiitollisen kansan", sanoo toiveikas Adham.

Syyrian tilannetta voi seurata facebookissa Suomi Syyria Yhteisö ry:n sivulla, joka toimii linkkinä Suomen ja Syyrian välillä järjestämällä apua ja humaanitäärista tukea syyrialaisille.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi