Kaupunki on täynnä hanhia – Pormestari Vapaavuori kysyy: "Onkohan tämä suojelu karannut vähän käsistä?"

Suurin haitta ovat hanhien jätökset. Riittävätkö ne perusteeksi suojelun purkamiseen?

Kuva: haiderose / Adobe Stock

Valkoposkihanhia on tällä hetkellä paljon pääkaupunkiseudulla. Ne ovat upeita pyrähtäessään lentoon valtavan parvensa kanssa Haltialan pellolta. Sama määrä hanhia paskomassa futiskenttää, jolla oli tarkoitus pelata, ei näytä yhtä kauniilta.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sai aikaan mittavan keskustelun kommentoidessaan Hesarin hanhiin liittyvää uutista. Hesarin jutun mukaan hanhilla on menossa Helsingissä “valtavat kokoontumisajot”. Jutun kuvissa valkoposkihanhet pönöttävät vieri vieressä valtaamallaan Hietaniemen uimarannalla.

Vapaavuoren kommentti Twitterissä oli omiaan kirvoittamaan keskustelua.

Hanhien kakka on totta kai ikävää, mutta eläin ei ole ihmiselle vaarallinen. Toisille hanhet paskoineen ovat esteettinen haitta, toiset pitävät arktisen linnun näkemisestä kaupunkiympäristössä.


Helsingin pormestarin ketjuun riensi myös kaksi miestä kaukaa pohjoisesta ottamaan kantaa Helsingin hanhikysymykseen. Lintubongarina kunnostautunut koomikko Iikka Kivi puolusti hanhien suojelua sanomalla muun muassa, että hanhet pitävät väliä ihmisiin, eivätkä välitä ohikulkijoista. Kiven mukaan ihmisen pitäisi sopeutua elämään hanhen kanssa, ei häätää sitä väkivalloin.

"Pohjoisen kuninkaaksi" itsensä kruunannut kansanedustaja Mikko Kärnä puolestaan vaikutti jo putsaavan metsästysaseidensa piippuja ilmoittaessaan kuinka "valkoposkihanhikantaa aletaan pian 100 %:n varmuudella vähentämään".

Ihmisen ja eläimen kohtaaminen kaupunkiluonnossa jakaa selvästi mielipiteitä. Toisten mielestä todellinen haittalaji on ihminen, jonka pitäisi ymmärtää antaa tilaa muillekin eläimille. Toisten mielestä puistot ja rannat ovat tarkoitettu nimenomaan ihmisten käytettäväksi, joten hanhikannan harventaminen olisi vähintäänkin aiheellista.

Hanhia on nyt paljon, koska pesintä alkoi aikaisin ja poikasia tuli enemmän kuin viime vuonna. Valkoposkihanhi on suojeltu laji, vaikka pääkaupunkiseudulla niistä on pikemminkin pyritty pääsemään eroon. Hesarin mukaan hanhia on pyritty karkottamaan muun muassa Espoossa koirien avulla ja poikkeusluvalla. Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin kaupungin tutkijoiden mukaan heinäkuun lopussa Helsingissä ja itäisessä Espoossa hanhia oli 5630.

Hanhien suojelusta varmaan käydään keskustelua jatkossakin, mutta nyt on aika nauttia isoista ja upeista parvista ja pohtia sitä pitkää matkaa, jonka linnut tekevät lentäessään etelään.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Valkoposkihanhia laskeutumassa Haltialan pelloille ilta-auringossa. Parvi oli todella suuri, näin maallikkona arvioituna muutaman tuhat lintua. Ääni oli melkoinen. En uskalla miettiäkään millaisia jälkiä tällainen määrä jättää ympäristöön. Tällä kuvalla vaihdan vähäksi aikaa teemaa lintuihin. #backlight #birdphotography #vantaanjoki #valkoposkihanhi #bird #birds #haltiala #sunset_madness #beautiful_world #naturephotography #luontoonfi #yleluonto #igfinland #suomi #total_finland #thebestoffinland #summer #natureart #nature #ig_nature #sonyalpharumors #sonya7iii #a7iii #sony100400gm #sonyalpha #bealpha #sonymea #sonyalphasclub

Käyttäjän @ ollilemponen jakama julkaisu

1 kommentti

Hunniquw

19.9.2019 22:13

Lihoiksi, määrä on karannut käsistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi