Maria Nordin väittää käyttämiensä menetelmien auttavan epilepsiaan, pähkinäallergiaan ja jopa syöpään – “Mitä pelkäätte?” hän kysyy kriitikoilta

Puoskarilaki kasvattaisi markkinoijan vastuuta ja suojaisi esimerkiksi lapsia joutumasta huuhaan uhriksi.

Kuvakaappaus vanhasta yksityisviestistä. Keskustelu liittyy DNRS-menetelmään, ei Nordinin nykyisin harjoittamaan Free to Heal -menetelmään.
Kuvakaappaus vanhasta yksityisviestistä. Keskustelu liittyy DNRS-menetelmään, ei Nordinin nykyisin harjoittamaan Free to Heal -menetelmään.

Maria Nordin ihmettelee, miksi ihmiset ovat suuttuneet hänelle ja mitä he pelkäävät?

Jos asiaan liittyy pelkoa, se voi olla pelkoa siitä, että joku menettää henkensä Nordinin katteettomien lupausten seurauksena. Esimerkiksi pähkinäallergia, johon Nordin tarjoaa lääkkeeksi mielenlujuutta, voi tosimaailmassa johtaa vaaralliseen anafylaktiseen shokkiin.

Miksi ihmiset sitten ovat suuttuneet? Ihmisten altistaminen mahdolliseen hengenvaaraan saattaa suututtaa jo itsessään, mutta epätoivoisia ihmisiä oman etunsa vuoksi rahastamalla hengenvaaraan altistaminen saa monet raivoihinsa.
 


Suuttumusta aiheuttaa myös turhautuminen siihen, ettei Nordinin puoskarointiin pystytä puuttumaan, vaikka asiasta on jauhettu jo vuosia. Ylen tiedeblogissa debunkattiin asiallisesti Nordinin huuhaa jo kaksi vuotta sitten. 

Mistä on kyse? Vastuutonta markkinointia

Kyse ei ole siitä, etteikö vastaavia menetelmiä käyttäisi muutkin tai ettei niitä tutkittaisi jossain ihan tositarkoituksessa. Placebo- eli lumelääkitykselläkin on tutkitusti ihan aitoja hyötyjä.

Kyse on siitä vastuuttomasta tavasta, jolla Nordin lupaa menetelmänsä parantavan pahimpiakin sairauksia ja miten hän käyttää yksittäisiä ja todentamattomia kertomuksia todisteina sen toimivuudesta. Ja lyö päälle hintalapun: verkkokurssi erikoishintaan 179 euroa (norm. 189 eur).

Tai vielä halvemmalla, sillä Facebookissa vastaan tulee sponsoroitu Nordinin postaus, jossa kurssi irtoaa puoleen hintaan. Mainosten kohdennus tavoittaa Nordinin sivuilta taustatietoa etsineen toimittajankin.

Nordin vaikuttaa uskovan menetelmäänsä sataprosenttisesti ja suosittelee sitä empimättä esimerkiksi lapsille.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jossa mielellä on keskeinen rooli, mutta Nordinin lupaukset menevät niin pitkälle, että niissä käytännössä luvataan parannusta pähkinäallergiaan, näkövammaisuuteen, epilepsiaan tai jopa syöpään.

Tukes vaati Nordinilta pari viikkoa sitten selvitystä verkkokurssistaan. Vaikka todisteet viittaavat muuhun, Nordin selvittää omassa blogissaan ettei hän anna hoito-ohjeita tai väitä olevansa lääkäri.

Nordin vaikuttaa olevan tietoinen lain rajoista ja osaa taitavasti kääntää kaikki häneen kohdistuvat syytökset väärinkäsityksiksi tai liiotteluksi, joka on selitettävissä parhain päin. Hän viittaa virallisiin lähteisiin, joissa samat menetelmät ovat käytössä, vaikka tutkimus olisi vasta alkuasteella. Kurssimateriaaleissa painotetaan, ettei hän kanna mitään vastuuta, vaan asiakas vastaa omasta terveydestään.


Kuvakaappaus yksityisviestistä vuodelta 2017. Keskustelu liittyy DNRS-menetelmään, ei Nordinin nykyisin harjoittamaan Free to Heal -menetelmään.
Kuvakaappaus yksityisviestistä vuodelta 2017. Keskustelu liittyy DNRS-menetelmään, ei Nordinin nykyisin harjoittamaan Free to Heal -menetelmään.

Mihin tämä perustuu? 

Nordinin ajattelua lähellä on DNRS-menetelmä (Dynamic Neural Retraining System), jonka tarkoituksena on eräänlaisen aivotreenin avulla korjata aivojen limbisen järjestelmän aiheuttamia traumoja. Aiemmin Nordin edusti DNRS:ää, mutta on sittemmin irtisanoutunut siitä.

Menetelmä on lääkkeetön ja lainannut oppeja muun muassa mindfullnessista, psykoterapiasta ja NLP:stä (neurolinquistic programming). Idea on, että stressi on ihmisessä solutasolla ja aiheuttaa sitä kautta fyysisiä oireita. Näitä stressisolmuja voi teorian mukaan avata tietoisilla tekniikoilla ja siten vaikuttaa fyysiseen hyvinvointiin.

Nykyinen Nordinin metodi on erilaisia terveysajatuksia yhdistelevä Free to Heal -kurssi, jonka perässä hän käyttää rekisteröidyn tavaramerkin r-kirjainsymbolia.

Ehkä erottautuakseen Free to Heal -kirjasta, joka löytyy googlatessa ensimmäisenä. Taitaa olla täysin sattumaa, että sen kirjoittajan Dr. Shaunnan elämäntehtävä on opettaa “terveysvalmentajia pääsemään kuusinumeroisiin lukuihin”. 

Mikä tässä on ongelma? (Joku voi kuolla)

Mielen ja aivojen toimintaa on tutkittu paljon ja siksi meillä on psykiatrian ja psykologian ammattilaisia. On hienoa, jos ihmiset kokevat saavansa apua ongelmiinsa DNRS:tä tai vastaavista menetelmistä, mutta se ei korvaa vuosien koulutuksen saaneen psykoterapeutin kanssa käytävää terapiaa.

Toisaalta traumojen käsittely ja mielenhallinta voi helpottaa erilaisten oireiden kanssa, mutta on täysin eri asia väittää, että itse sairaudesta voisi parantua ajatuksen voimalla.

Tässä kohtaa Nordinin mopo tuntuu keulivan liian pitkälle. Edes DNRS-menetelmän kehittäjä Annie Hopper ei väittänyt menetelmän toimivan sairauksien parantamiseen vaan erilaisten oireiden lievittämiseen. Nordin on kyllä nimennyt kurssinsa Eroon oireista -kurssiksi, mutta väittää sen silti toimivan parannuskeinona moniin sairauksiin.

Hän kuitenkin asettelee sanansa varovasti ja kiertää väitteissään asiakkaidensa kertomusten taakse. Eroon oireista -kurssin sivuilla listataan sairauksia otsikon "kurssilaiset ovat kertoneet saaneensa kurssin opeilla helpotusta mm. näihin" alla ja kurssin sivuilla kerrotaan parantumisen sijaan elämänlaadun parantamisesta ja siitä, miten "lääkkeet helpottavat oireita, mutta eivät lievitä itse ongelmaa", kun taas "verkkokurssin opeilla voit parantaa elämänlaatua ja vähentää lääkkeiden tarvetta".

Pahimmillaan väärät ohjeet sairausten hoitoon johtavat kuolemaan. Suomessa vuonna 1991 viisivuotias poika kuoli sokeritautiin vanhempiensa lopetettua insuliinin annon kuhne-hoitajan suosituksesta. Kuhne-hoitojen eli kuumien kylpyjen piti korvata insuliinin antaminen Lääkäriliiton blogissa kerrataan. 

Psykiatrisen vankimielisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma kertoi Ylelle vuonna 2016 ainakin kolmen ihmisen kuolleen, koska psykoosipotilaita on hoidettu yrteillä tai homepatialla oikean lääkityksen sijaan.

Mitä pitäisi tehdä? Puoskarilaki voimaan

Ylen Satu Miettinen ihmetteli jo kolme vuotta sitten, kuinka puoskarilaki oli jo silloin ollut juuttuneena kahdeksaksi vuodeksi ministeriön kaappiin. Puoskarilain ideana on säädellä vaihtoehtoisia hoitomuotoja ja niiden antajia. Esimerkiksi Ruotsissa laki kieltää syöpäsairaiden, raskaana olevien sekä alle 8-vuotiaiden lasten hoidon muilta kuin terveyden- ja sairaanhoidon koulutuksen saaneilta.

Puoskarilaki on kuitenkin jäänyt syystä tai toisesta toteuttamatta. Syyksi on epäilty sen vaikutusta ihmisten elinkeinoon ja siitä aiheutuvaa lobbausta sekä sitä, että muutos on jäänyt isompien asioiden kuten sote-uudistuksen jalkoihin. Käytännössä uusi laki voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että syöpäpotilasta tai psykoosista kärsivää hoitavan luontaisterapeutin pitäisi olla yhteydessä potilaan lääkäriin.

Nordinin toiminta on jatkoa huuhaan pitkälle perinteelle. Viime vuosina on puhuttu “mustasta salvasta”, jolla on yritetty parantaa syöpää huonoin seurauksin tai “hopeavedestä”, jonka juominen saattaa aiheuttaa sisäelinvaurioita. On erilaisia uskomushoitoja, homeopaatteja ja enkeliparantajia, jotka pystyvät sosiaalisessa mediassa lupaamaan maan taivaalta ilman että viranomaiset puuttuvat asiaan.

Uskomushoitojen, tehottomien lisäravinteiden ja huuhaan myyminen ei ole kiellettyä, sillä aikuiset ihmiset saavat itse päättää ostoksistaan. Myyjällä on kuitenkin vastuu siitä mitä lupaa. Terveyslupausten antaminen markkinoinnissa on jo nyt lailla kiellettyä, jos kyseessä ei ole lääkkeeksi luokiteltu tuote.

Some-vaikuttajien aikakaudella markkinoinnin ja muun viestinnän rajaa pyritään hämärtämään. Yksi raja on kuitenkin yksiselitteinen: kun raha liikkuu taustalla tai viestiä välitetään myynninedistämiseksi, on kyse markkinoinnista ja markkinoijalla on vastuu viestistään. Puoskarilain avulla tuota vastuuta voitaisiin kasvattaa ja turvata kaikista heikompiasemaisia joutumasta huuhaan uhriksi.

 

EDIT: Jutun otsikkoa muokattu ja lisätty kuvatekstit kuvakaappauksiin Maria Nordinin asianajajan pyynnöstä.

5 kommenttia

Sutje

4.9.2019 20:01

Loistava artikkeli vakavasta ja tärkestä aiheesta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

en voi uskoa tätä

5.9.2019 19:56

Se mikä tässä on ehdottomasti kauheinta ja nolointa on se, että HUS om esittänyt yhteistyöpyynnön Nordininille ja mm. Jyväskylän yliopiston sähköpostiosoitteella eräs psykologi etsii "kokemusasiantuntijoita", joka pyyntö on osoitettu tarkoituksella ilmeisesti vain Nordinin Eroon oireista kurssilaisille. HUS tai tämä psykologi K.K ei ole ottanut yhteyttä esim potilasyhdistyksiin saadakseem kokemusasiantuntujoita mukaan hyvinvointiohjelmansa kokeiluun vaan yhteistyöpyyntö on lähetetty nimenomaan Nordinille jo joka etsinyt vapsaehtoisia kurssilaisistaan. Eniten olen huolissani siis siitä että viralliset tahot kuten HUS tekee yhteistyötä M. Nordinin kanssa ja edistää puoskarointia. Tässä ei siis puoskaroi vain Nordin vaan myös tietty porukka HUSista ja Työterveyslaitokselta jotka puuhastelevat kulisseissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TutkitaanTutkitaan

22.9.2019 11:47

Ilmeisesti halutaan tutkia erityisesti tuon tietyn kurssin osallistujien kokemuksia. Kuten psykiatri voi kysyä skitsofreenikolta yksityiskohtia hänen harhoistaan. Samoin placebo-vaikutusta mm. kivunlievityksessä on tutkittu paljonkin.

M.N. tai vastaava toimija saattaa tietysti käyttää markkinoinnissaan mainintaa "yhteistyöstä" lääketieteen ammattilaisten kanssa. Mitä tietyllä tavalla onkin, jos välittää kurssilaisilleen kutsun osallistua tutkimukseen.

Healey

6.9.2019 06:21

Mistä nämä mindfullness, shamaani, yrttiparantaja NAISET kuvittelevat saaneensa tietoa, jota yliopistojen ja laboratorioiden ammattilaiset eivät tiedä ?
Mistä he tietävät, mitä kemiallisia yhdisteitä heidän tien laidalta niittämänsä rehut sisältävät ja mitä ne aikaansaavat elimistössä.
Alalla toimivat miehet ovat yleensä reiluja huijareita, jotka itse eivät usko puheisiinsa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

puoskariton

6.9.2019 14:08

Tämä lienee samaa sarjaa: https://www.hoitavahengitys.fi/

Kuulemani mukaan asiakaskokemuksien mukaan tuo myös auttaa uniapneaan. En väitä etteikö jokin harjoitus oikean uniapneahoidon (CPAP jos tarpeeksi vakava, yms.) _lisänä_ voi saada jotain hyötyäkin, mutta nuo "Pääsin eroon hankalista astman ja allergian oireista" yms. väittämät voivat tuossakin luoda vaarallista mielikuvaa jollekin.

Tuo toki on huomattavasti edullisempi kurssi ja mikäli tuon linkitys tässä on aiheetonta ja tuo olisikin oikeasti täysin ok, niin kuvastaa toisaalta sitäkin että Nordin vetää muut mukanaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi