Pääkaupunkiseutu saa oman outlet-kylän – edullista ostosta, HopLopia ja pikaruokaa vastaiskuna trendikkäille kauppakeskuksille

Helsinki Outlet -kylä ei sijaitse Helsingissä, vaan Vantaan Ikean vieressä.

Vantaalle rakennetaan hieman erilaista kaupunkia.
Vantaalle rakennetaan hieman erilaista kaupunkia. Kuva: Fortus AS

Helsingin ja Vantaan rajalla avataan uusi Helsinki Outlet -kylä, joka tulee pitämään sisällään noin 40 liikettä, lastenleikkimaan ja pari ravintolaa. Helsingissä ja Suomessa outlet-keskittymiä on nähty vähän, kun taas perinteisiä kauppakeskuksia on rakennettu ahkerasti. Kehätien varrelle rakennettu, edullisilla hinnoilla kilpaileva outlet-kulttuuri tarjoaa vaihtoehdon kalasatamalaiselle tai tulevalle pasilalaiselle urbaanille kauppakeskukselle.

Vantaan Ikean viereen rakentuvan, marraskuussa valmistuvan kylän 40 liiketilasta lähes kaikki on vuokrattu ja sinne tulee merkkejä kuten Hugo Boss, GANT, Tiger of Sweden, Guess, Luhta, Peak Performance, Pomar, Samsonite, Icepeak, Jack & Jones, Marimekko, Vallila, Ecco ja Turo. Kylkeen rakennetaan HopLop sekä Espresso House, Wok Wok ja Pizza Hut.

Kauppakeskus Redin alkutaival ei ole mennyt täysin odotusten mukaan, vaikka alkusekoilujen jälkeen paikka on tullut monille tutuksi ja ihmiset ovat löytäneet paremmin paikalle. Pian avautuva Pasilan Tripla on myös kysymysmerkki: ohikulkevaa ihmismassaa on paljon, mutta pysähtyvätkö ihmiset Triplaan ostoksille siinä määrin, että jättisatsaukset kannattavat?

Ehkä molemmille keskuksille on syytä antaa aikaa löytää todelinen paikkansa, sillä molempiin kohteisiin rakennetaan jatkuvasti lisää, mikä tuo vuosien myötä paljon lisää potentiaalisia asiakkaita.

Outlet-kylää voi silti pitää kiinnostavana vastaiskuna. Ostoskulttuuri on ollut jo pitkään isossa murroksessa. Kenttä on pirstaloitunut ja muuttunut ja yhä useampi ostaa netin kautta.

Monista kivijaloista on tullut enemmän showroom-tyyppisiä elämyksellisiä kohteita ja varsinainen myynti tehdään verkon kautta. Kauppakeskukset paketoivat myös valikoimaansa entistä enemmän elämyksiä, kun virtuaalipelihallit, leffateatterit ja kiipeilypaikat ja vastaavat vievät isoja neliömääriä keskuksista. Myös ravintolamaailmat ovat luonnollisesti tärkeässä roolissa, kun ostosten kylkeen tuotetaan elämyksiä. Outlet-kylän vahvuudet ovat toisaalla, kun se kilpailee syrjemmässä edullisilla hinnoilla.

Vantaan Sanomien mukaan Outlet-kylä haluttiin Helsingin tuntumaan, koska on poikkeuksellista ettei sellaista siellä vielä ole.

"Helsinki on ainoita merkittäviä eurooppalaisia pääkaupunkeja, joissa ei ole ollut omaa outlet-kylää", Helsinki Outlet -kylän rakennuttaja, norjalaisen Fortus AS:n hankejohtaja Ådne Søndrål sanoi.

Søndrålin mukaan outlet-kylät ovat olleet voittajia kentällä, jossa kivijalat ja ostoskeskukset ovat eläneet haastavia aikoja.

Suomen ensimmäiseksi outlet-kyläksi nimetty Zsar Outlet Village Kotkan-Haminan seudulla Vaalimaalla avasi ovensa viime joulukuussa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi