Pieni poika kysyi Linda Liukkaalta onko internet paikka – hän ei osannut vastata, mutta kirjoitti aiheesta kirjan

Uusi Hello Ruby päätyi kauppoihin ja tulee opastamaan lapsia eri puolilla maailmaa koodauksen ihmeellisyyksiin.

Linda Liukas
Linda Liukas

“Tämä kirja lähti pienen pojan kysymyksestä ‘Linda, onko Internet paikka?’ En osannut vastata kysymykseen, sillä minulla ei ollut sanoja selittää sitä, mikä on näkymätön”, tietokirjaileva koodari-ilopilleri Linda Liukas kirjoittaa Facebookissa.

“Muistan omasta lapsuudestani miten jännittävä ja villi Internet oli. Hiirenklikkauksella saattoi mennä mihin tahansa, olla kuka tahansa ja tehdä mitä tahansa. Lähiölapselle vapaus tuntui valtavalta. Kun kaksikymmentä vuotta myöhemmin yritin etsiä materiaalia, joilla opettaa lapsille miten internet toimii, törmäsin pelkkiin varoituksiin. 'Kolme uhkaa jotka vaanivat lastasi' ja 'Kymmenen tapaa turvata lapsen netin käyttö' kertoivat artikkelit. En löytänyt ollenkaan sitä seikkailun ja uuden rakentamisen iloa, joka väritti omaa matkaani internetiin.”

Hello Ruby -kirjasarjan kolmannessa osassa ollaan Löytöretkellä Internetissä. Kirjan kolmikko Ruby, Django ja Julia päättävät rakentaa internetin, mutta törmäävät matkalla muun muassa kysymyksiin siitä, onko se pilvi vai läjä johtoja? Miten tieto huristelee internetissä? Ja miksi netissä tarvitaan ihmisiä?

Satuja ja harjoituksia yhdistävä kirja on enemmän kuin tarpeellista kasvatusta lapsille, jotka kasvavat internetin ihmeelliseen maailmaan. Liukkaan kommenttien perusteella siitä voisi olla apua netin keskusteluissa kipuileville aikuisillekin.

“Perusymmärrys ja uteliaisuus siitä, miten internet toimii auttaa myös suhtautumaan pelottomasti internetiin aikuisena. Lapsille pitää tarjota sopivassa suhteessa löytöretkiä ja pakettimatkoja internetiin. Mutta seikkailuun ei pidä lähteä ilman kompassia ja karttaa. Moni aikuiselle itsestään selvä asia ei lapselle ole sitä. Diginatiivit tarvitsevat yhtälailla opastusta ja läsnäoloa.”

Linda Liukas ja Hello Ruby ovat todistaneet toimivuutensa. Siitä kertoo esimerkiksi Liukkaan alkukesästä voittama Kiinan suurin muotoilupalkinto. Dia Gold Awardin voitto ja 130 000 euron palkinto irtosi Hello Rubylle 2 700 ehdokkaan joukosta. Viime syksynä Liukas vieraili Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman vieraana South by South Lawn -tapahtumassa, mihin presidentti oli kutsunut joukon maailman luovimpia ajattelijoita.

2 kommenttia

Hello World

26.8.2017 21:56

Varsin hyvin tuo Liukas on menestynyt siihen nähden, että hän operoi kuitenkin pelkästään ylioppilaspohjalta. Hänhän on korkeakoulu-drop-out. Näistä haastatteluista ja lehtijutuista ei oikein koskaan käy se ilmi, että minkä tason koodari hän oikeasti on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Koodikikkare

15.9.2017 16:02

Eh? Korkeakoulutusko se tekee koodarin? Itsehän operoin ihan peruskoulupohjalta ja olen menestyneempi kuin suurin osa multimaistereista yms. näennäisesti osaavista. Suomessa varsinkin on lähtenyt täysin lapasesta kaikki IT-alaan liittyvät tutkintovaatimukset. Niillä on lopulta hyvin vähän tekemistä todellisen kompetenssin kanssa. Sinänsä en pidä tuota Lindaakaan minään erityisenä koodarina.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi