Puurakentaminen on ekologista ja edullista, muttei itseisarvo

Jätkäsaaren Wood City edustaa korkeinta suomalaista puurakentamista.

Puu pääsee oikeuksiinsa Wood Cityn aulassa.
Puu pääsee oikeuksiinsa Wood Cityn aulassa.

Helsingin Jätkäsaareen nousee suomalaisen puurakentamisen malliesimerkki, kahdeksankerroksisten puutalojen kortteli, josta löytyy asuntoja, toimistoja ja hotelli. Anttinen ja Oiva Arkkitehtien suunnittelemaan, noin 30 000 neliön Wood Cityyn tulee lähes sata huoneistoa.

Materiaalina puu on loistava: 100-prosenttisesti uusiutuva, eikä siitä ole Suomessa pulaa. Kun puu kaadetaan, siihen on sitoutunut hiilidioksidia. Tilalle kasvaa uusi puu, johon sitoutuu lisää. Puutalossa hiili varastoituu koko elinkaarensa ajan, minkä takia rakennuksen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin kilpailevista materiaaleista rakennetun rakennuksen.

Kahdeksankerroksisesta puutalosta kaavaillaan Jätkäsaaren uutta "porttia".
Kahdeksankerroksisesta puutalosta kaavaillaan Jätkäsaaren uutta "porttia".

Puuarkkitehtuuria on turha eristää omaksi erikoisalakseen. Suunnittelua ei voi erottaa materiaaleista, eli suunnitteluun liittyvien valintojen tulisi ohjata myös materiaalivalintoja.  

Esimerkiksi Guggenheim-suunnitelmissa mennään perse edellä puuhun, jos päätetään materiaali ennenkuin mitään muuta on suunniteltu. Päälaelleen kääntynyt toimintamalli on tuttu leffamaailmasta: ensin valitaan näyttelijä ja sen jälkeen kirjoitetaan käsikirjoitus.

SRV:n ja Stora Enson rakennuttaman Wood Cityn on tarkoitus toimia nimenomaan suomalaisen puurakentamisen taidonnäytteenä, joka on hinnaltaan kohtuullinen ja ekologinen vaihtoehto. Kuvien perusteella tässä on onnistuttu.

Hesarin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan suomalainen puurakentaminen tökkää monesti siihen, että alalla on totuttu toimimaan vanhan kaavan mukaan ja uuden kokeileminen pelottaa. Esimerkkinä mainittiin Helsingin Keskustakirjastokilpailun voittanut Käännös, joka herätti huomiota puisella ulkoseinällään.

”Olen ihan varma, että rakennusteollisuus yrittää vielä vääntää siitä betonirakennusta”, Aalto-yliopiston puuarkkitehtuurin professori Pekka Heikkinen sanoi HS:lle.

Arkkivahti-blogi otti kantaa puurakentamiskeskusteluun muun muassa seuraavasti:

"Betonista nopeasti rakentaminen oli meillä uutta, ei suinkaan puurakentaminen. Siitä ja juuri siitä on tulossa kansantaloudellisesti pelottava lasku."

Wood Cityn kaltaisia ”käyntikortteja” puusta on tehty jonkin verran, mutta isompien kohteiden perusrakentamisessa ollaan vielä lapsenkengissä. Elementtivalmistajat pystyvät tarjoamaan rakennuttajille tuttuja ratkaisuja, helposti ja vaivattomasti. Rakentamisessa on aina kiire ja helpot ratkaisut houkuttavat. Siitä syystä puurakennuksissa rakennetaan pilottikohteita todennäköisesti vielä seuraavat 50 vuotta.

Espanjan Sevillan Metropol Parasol on erinomainen esimerkki puurakentamisesta: se ei ole rakenne, vaan rakennelma. Komea, muttei kovin käytännöllinen.

Metropol Parasol, Sevilla.
Metropol Parasol, Sevilla. Kuva: Flickr.com / Juan ACP

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi