Mihin sinä uskot? Satu kulkee timanttipolkua: “Kukaan ei ole vielä jäänyt ikuisiksi ajoiksi tänne pyörimään”

Nainen arvostaa myös muita uskontoja, jotka pitävät tasa-arvoa ja myötätuntoa tärkeinä.

Torstai-iltapäivänä keskuksessa on hiiren hiljaista ja asukkaat ovat vasta palaamassa takaisin arkisista askareistaan. Vain muutama ihminen ilmestyy haastattelun aikana paikalle, mutta jokainen heistä tervehtii ystävällisesti heille entuudestaan tuntematonta toimittajaa. Paikalla on eri ikäisiä buddhalaisia ja Itä-Euroopasta kotoisin oleva parikymppinen nainen on asumassa keskuksessa vain tilapäisesti.

Satu on jo asunut täällä pidempään, mutta naisen ensikosketus buddhalaisen elämäntyyliin tapahtui kuitenkin muualla kuin Helsingissä. Lukion loppu häämötti horisontissa ja nuori nainen kaipasi elämäänsä uusia kokemuksia sekä maiseman vaihtoa. Kirjoitusten jälkeen Satu huomasi mielenkiintoisen ilmoituksen netissä, jossa itävaltalainen perhe tarvitsi ylimääräistä käsiparia auttamaan arjessa lasten kanssa. Oli aika pakata laukut ja tarttua tilaisuuteen.

Yhtenä iltana istuessaan kahdestaan perheen äidin kanssa keskustelu siirtyi meditointiin ja itämaisiin filosofioihin. Tietämättään Satu loi pohjan uudelle elämänsuunnalleen sinä iltana.

”Kävi ilmi, että hän on timanttipolku-buddhalainen ja minulla oli paljon kysymyksiä aiheesta. Hän kutsui minut mukaan seuraavalle kerralle, kun ryhmä kokoontui meditoimaan paikalliseen keskukseen. Ihmiset siellä olivat inspiroituneita, iloisia sekä voimakkaita”, Satu sanoo rauhallisesti artikuloiden.

Koko touhu teki naiseen ensisilmäyksellä syvän vaikutuksen ja siksi tuntui luonnolliselta jatkaa uuden uskonnon harjoittamista vielä kotona Stadissa.

Esikuvaa metsästämässä

Vuodesta 1979 asti lama Olen oppilaana ollut Karola Schneider kuvaili luennolla buddhalaista turvautumista seuraavasti:

”Turvautuminen on jotain, mitä kaikki olennot tekevät. Se on onnellisuuden ja jonkin luotettavan asian etsimistä. Buddhalaisille turvautuminen on jatkuva harjoitus, ja se on paljon enemmän kuin vain kerran tapahtuva seremonia. Se on pikemminkin lanka, joka kulkee läpi elämämme. Turvautuminen on portti buddhalaiseen harjoittamiseen.”

Ole ja Hannah Nydahl edustavat ikkunalaudalla.
Ole ja Hannah Nydahl edustavat ikkunalaudalla.

Satu sai turvautumisen opettajaltaan Ole Nydahlilta vuonna 2005 Helsingissä sekä seremonian päätteeksi uuden tiibetiläisen turvautumisnimen. Tilaisuuteen kuului myös osio, jossa pieni määrä hiuksia leikataan pois symbolisesta syystä.

”Timanttipolusta on länsimaissa karsittu paljon itämaisia rituaaleja ja juhlapäiviä. Me juhlimme vappua, juhannusta ja joulua niin kuin muutkin suomalaiset.”

Aatteessa ei ole tiukkoja säädöksiä meditaation suhteen, mutta sitä kehotetaan harjoittamaan päivittäin, jotta tästä voi saada täyden hyödyn irti ja näin tarkkaavainen henkilö voi huomata muuttuuko arki jollain tavalla meditaation kautta. Ravinnon tai päihteiden käytön suhteen ei ole myöskään yleisiä rajoituksia.

Tietoisuuden eri tilat

”Meidän opetuksissa kuolema on yhtä luonnollista kuin syntyminen. Keho on syntynyt eli se on ehdollinen ja siksi se tulee väistämättä kuolemaan, mutta mieli on tuhoutumaton.”

Satu sanoo virnistäen: ”Kukaan ei ole vielä jäänyt ikuisiksi ajoiksi pyörimään tänne maapallolle.”

Phowa eli tietoinen kuolema on ikivanha tiibetiläinen menetelmä, jossa henkilö pystyy kuoleman hetkellä siirtämään mielensä korkeamman onnen tilaan. Lama Ole on pitänyt phowa-meditaatiokursseja kymmenille tuhansille ihmisille ympäri maailmaa ja varmasti helpottanut monien seuraajiensa stressiä ja kuolemanpelkoa.

”Laman mieli edustaa päämäärää eli buddhaa ja hänen puheensa buddhan opetuksia eli dharmaa. Hänen mielensä on kehittynyt siihen pisteeseen, että pystyy antamaan buddhan opetuksia ja olemaan tuki sekä turva tällä polulla”, Satu kertoo ja katsoo keskittyneesti silmiin. 

Nainen näkee arvokkaana myös muut uskonnot, ideologiat ja filosofiat, joissa painotetaan myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan ja naiset ovat tasa-arvoisessa asemassa miesten kanssa.

”Tämä aate auttaa olemaan hyödyksi kaikille olennoille sekä pääsemään omaan täyteen potentiaaliinsa ihmisenä. Voi päästä käsiksi sellaisiin todellisiin ominaisuuksiin kuten iloon, viisauteen ja pelottomuuteen, mitkä eivät ole vain tilapäisiä asioita.”

 

 
powered by Typeform

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi