Tiiviimpi rakentaminen toisi kaupungille enemmän vuokratuloja – Hernesaareen kaavaillaan asuntoja 7000:lle, vaikka enemmänkin mahtuisi

Urban Helsinki -ryhmä esittää Hernesaaren suunnitelmien tuplaamista. Se tarkoittaisi parempaa kaupunkia ja enemmän tuloja Helsingille.

Havainnekuva kaupunkisuunnittelulautakunnan esityksestä.
Havainnekuva kaupunkisuunnittelulautakunnan esityksestä. Kuva: Havainnekuva: KSV / Tietoa oy

Hesari kertoo, kuinka Helsingin Hernesaareen suunnitellaan asuntoja 6 900 ihmiselle. Löyly-saunaravintolan lähistölle toivotaan syntyvän myös 3 000 työpaikkaa. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee kaupunkisuunnitteluviraston ehdotusta tiistaina ja lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto. Esitykseen voi tutustua kaupunkisuunnittelulautakunnan sivuilla.

Kaupungin laskelmissa suunnitelmien toteuttaminen maksaisi kaupungille 182 miljoonaa euroa ja tonttimyynnistä kaupunki tienaisi 280 miljoonaa. Alueelle oli kaavailtu 900 venepaikan satamaa, mutta sitä on pienennetty suunnitelmissa huomattavasti.

Kun kaupunkiin synnytetään asuntoja, herää Lisää kaupunkia Helsinkiin -Facebook-ryhmässä kiinnostus. Tiheän kaupunkirakentamisen puolestapuhumiseen erikoistuneen ryhmän aktiiveihin ja moderaattoreihin kuuluva Juhana Rantavuori ottaa kantaa kaupungin suunnitelmiin. Rantavuori nostaa esiin Urban Helsinki -ryhmänsä kanssa tekemänsä kannanoton, jonka mukaan Hernesaaren rakennusalueelle mahtuisi helposti 10 000–15 000 asukasta. Rantavuoren mukaan kaupunkisuunnitteluviraston tulisi selvittää mahdollisuudet rakentaa suunniteltua tiiviimmin.

“Tiiviimpi rakentaminen lisäisi myös huomattavasti kaupungin tontinmyyntituloja. Kaupunkitalous pitäisikin ottaa huomattavasti nykyistä näkyvämmin päätöksenteon pohjaksi. Kaupunkisuunnittelulautakunnalle tulisikin esittää useampia vaihtoehtoja Hernesaaren alueesta eri asukas-/työpaikkamäärillä ja niiden tuomat tulot ja menot kaupungille”, Rantavuori kirjoittaa.

Urban Helsinki on seitsemän hengen kollektiivi, jonka tavoitteena on auttaa Helsinkiä kasvamaan entistä urbaanimmaksi paikaksi. Hernesaaren visiossaan ryhmä näkee mahdollisuuden tuulensuojaisille puistoille, kaduille ja rantapromenadeille. Alueen keskelle tulisi liikuntakenttiä sekä koulut ja päiväkodit. Urban Helsingin visio luottaa isompaan väkimäärään, koska sen kautta alueelle on mahdollista synnyttää myös “kaupunkitasoisia” palveluita.

Kaupungin ja rakennuttajien välinen tonttikauppa on ison rahan bisnestä ja valtapeliä, jossa määritellään, millaisessa kaupungissa elämme tulevaisuudessa. Urban Helsinki -ryhmän laskujen mukaan Hernesaaressa rakentamisen kaksinkertaistaminen tuplaisi kaupungin maan myynnistä saatavat tuotot. Jos rakennusoikeusneliömetristä irtoaa kaupungille 1 000 euroa, saatava lisätulo olisi arviolta 300 miljoonan euron luokkaa.

6 kommenttia

Päätösvalta

30.1.2017 19:45

Kaupunkilaisten pitäisi saada päättää "uudesta" kaupunginosastaan, EI RAHAN!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Espoolainen kans

1.2.2017 20:10

Mites noi 30% asunnoista jotka eivät pääse nauttimaan auringosta ollenkaan kun liian tiheästi rakennetaan? Rakennuskaavaneliöt voidaan myydä nyt tai tulevaisuudessa, toki miksi rahastaja möisi kun voi vuokrata. Lienee myös joku raja ihmismassoissa joilla on varaa maksaa 8+k/m^2 - jos pakosta haluavat tunkea tiheään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tobyforrester

2.2.2017 21:46

Annetaan ihmisten itse päättää haluavatko he kämpän, jonne aurinko ei kauheasti paista. Jos ei kelpaa niin kukaan ei hanki niitä kämppiä. Vaan Helsingin asuntokysynnällä epäilen tätä. Luulen, että ihmisten hinku päästä kantakaupunkiin / sen lähelle on monilla sen verran iso, että auringonvalosta ollaan valmiita tinkimään. Ihan yhtä lailla vanhassakin kantakaupungissa jossain Kalliossa ja Töölössä on kämppiä, joihin aurinko ei koskaan paista, enkä muista kenenkään nostaneen sitä esille jonakin kamalana kärsimyksenä. Pikemminkin se on vain yksi miinus muuten kivassa kämpässä.

Että näin

1.2.2017 22:02

Siis onko ihmisistä oikeasti mukava asua taloissa, jotka on rakennettu kiinni toisiinsa? Vastapäinen parveke metrin päässä ja auringon valon on turha toivoa yltävän asuntojen ikkunoihin. Pimeää, ankeaa, ruuhkaista, ahdistavaa...mutta ah, niin tuottoisa ja hyvä bisnes jollekin. Tämä on se, mihin urbaanit ajattelijat pystyvät. Olisi mukava tietää, millaisissa asunnoissa nämä tyypit itse asuvat?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Helsinkiä kaikille

3.2.2017 00:48

Miksi kaupunki hukkaisi näin hienon mahdollisuuden rakentaa aidosti tiivistä kaupunkia paraatipaikalle. Lisää työpaikkoja ja parempia palveluita ihmisille. Nykyinen kaavaesitys on aivan liian vaatimaton. Plus menetetyt 300M€.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Robin Hood

12.2.2017 10:25

Hah hah...keskiajalla talojen väliset kadut olivat kapeita, koska riitti että niillä mahtui kulkemaan jalan ja hevosilla. Muutenkin rakentaminen oli todella tiivistä, kun piti mahtua suojamuurien sisään. Nyt viherhipsterit ihannoivat tätä samaa "luonnonsuojelun" ja "taloudellisten tuottojen" nimissä. Kelatkaa nyt edes vähän: hevoset = polkupyörät, linnoitusmuurit = tietullit. Linnanherrat haluavat koota kaikki ihmiset pienelle alueelle, jotta niitä on helpompi valvoa ja verottaa. Nykyajan urbaani kaupunkisuunnittelu on paluu keskiajalle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi