Tinder-treffien tuplastandardit: eikö nainen voi hypätä sänkyyn ensimmäisillä treffeillä?

Mediahuomiota seurannut kommenttiaalto sai suomalaistaiteilijan poistamaan videonsa.

Elämme aikaa, jossa seksuaalisuus on vapaampaa ja tasa-arvoisempaa kuin koskaan. Samaan aikaan naiseuteen kohdistuu ristiriitaisia odotuksia: toisaalta pitäisi olla siveellinen, mutta seksikkyyden käyttäminen kaupallisessa maailmassa on enemmän kuin ok. Mutta ilmeisesti vapaan ja tasa-arvoisen naisen ei ole ok harrastaa seksiä ekoilla treffeillä. "Horo. Halpaa. Säälittävää." Ja niin edelleen.

Tähän törmäsimme seuratessamme kommenttiaaltoa, jonka kahden taiteilijan kuvaama deittivideo aiheutti.

Lontoossa asuva suomalainen Daniéla Sea (oikealta nimeltään Daniéla Vainio) ja britti Andy Leek matchasivät Tinderissä 20. huhtikuuta. Leek kertoi Sealle ideastaan, jossa Tinder-matchin saanut pari kuvaisi treffit kokonaisuudessaan. Sea suostui yhteistyöhön, koska on luova artisti itsekin. He halusivat tuottaa projektin, jossa ilmenee kahden eri osapuolen näkökulma samoihin treffeihin. Laittautuminen, vaatteiden valitseminen, matkat, odotukset, ensivaikutelmat ja lopputunnelmat. Se, miten paljon miehen ja naisen treffit voivat erota toisistaan ja mihin he kiinnittävät huomiota.

"Video kertoo kahden ihmisen aidosta kohtaamisesta. Koko ajatuksena oli se, ettemme tunne vielä toisiamme ja halusimme pitää sen niin, sillä emme halunneet alitajunnassamme käsikirjoittaa sitä. Tarina kirjoitti itse itseään. Se oli dokumentaarinen taideprojekti, joka sisälsi aidosti rehellisiä tunteita", Sea kertoo Citylle.

Sea ja Leek tapasivat ravintolassa ja heillä synkkasi hyvin, erittäin hyvin. Heidän ensisuudelmansa tallentui myös kameralle. Pari vietti mukavan illan ja päätyivät yhdessä Leekin asunnolle, jossa molemmat olivat samaa mieltä siitä, että oli aika sulkea kamerat. Seuraavana aamuna, parin vietettyä yön yhdessä, molemmat jatkoivat kuvaamista ja kertoivat viimeisiä fiiliksiään treffeistä. Myöhemmin molempien kuvatut videot editoitiin yhteen. Projekti oli valmis.

Two Sides of a Tinder Date -videon täyspitkä versio kestää noin 35 minuuttia. Video ladattiin videopalvelu Vimeoon, jossa se saavutti yli 27 000 katselukertaa viidessä päivässä. Tempauksesta kirjoitti yli 20 kansainvälistä mediaa, muun muassa Metro, Cosmopolitan ja Vice.

"Yhtäkkiä minulle soitetaan eri medioista, mutta tyrmäsin haastattelupyynnöt. Video oli jo tuomittu, koska makaamalla ensitreffeillä tein jotain niin sanotusti väärin", Sea sanoo.

Videon saama vastaanotto ei vastannut tekijöiden odotuksia ja negatiivista kommentointia syntyi paljon. Alkuperäinen idea rehellisestä ja avoimesta deittivideosta hautautui vihaisen kommentoinnin alle. Tekijät päättivät poistaa videon.

"Minua haukuttiin ja rumasti. Ihmiset tuomitsevat normaalia spontaania käytöstä, joka muuttuu tilanteiden mukaan. Uskallan väittää, että suurella osalla on samankaltainen kokemus ainakin jossain elämänvaiheessa. Ja ei ole yllätys, ettei mies osunut haukunnan kohteeksi. Nainen joutuu kritisoinnin kohteeksi ja mies saa ylistyksiä. Se näkyi myös kommenteissa", asiaa ihmettelevä Sea sanoo.

"Naisten lehdissä minua puolustettiin ja porukka oli enemmän tällä aikakaudella. Lontoolaiset taiteilijat näkivät videon taiteellisen puolen. Pidän kommenteista näyttelyä Lontoossa, jossa video on mahdollista myös nähdä", negatiivisuuden voimaksi kääntänyt Sea kertoo.

Vielä on länsimaillakin matkaa tasa-arvoisuuteen seksiasioissa. Naisten oikeuksista puhutaan jatkuvasti, mutta tietyt asiat eivät näytä koskaan muuttuvan. Ihan oikeasti, kuinka yllättävää edes on, että ensimmäisillä Tinder-treffeillä päädytään sänkyyn, oli mies tai nainen? Järki käteen.

2 kommenttia

Abloyt rapisee

15.5.2016 21:41

Kaikki lukot avaava avain on superavain. Joka avaimella aukeava lukko on surkea lukko.

Suurin osa naisista saa seksiseuraa baarista, yökerhosta, netistä jne., kunhan vain käy hakemassa. Tarjolle hoippuvat kullinkantotelineet usein eivät ole juuri sellaisia kuin haluaisi, mutta tarjontaa on. Naiselle panemaan pääseminen siis ei ole mikään sankariteko.

Useimmat ei-julkkismiljonääriurheilustara-miehet joutuvat paiskimaan paljon hommia saadakseen (ei-prosituoidun) seksiä. Miehelle panemaan pääseminen siis on saavutus.

Koska sukupuolten tilanne tuossa asiassa on niin epäsymmerinen, ei ole ihme, että suhtautuminen on erilaista.

Suurimman osan huorittelusta tekevät naiset. Miehille sopii hyvin, että tarjolla on paljon helppoa pimppiä. Koko kylän polkupyörän kanssa ei tietenkään haluta parisuhteeseen. Koska naiset halveksivat pimpinhintaa laskevia naisia, miesten kannattaa julkisesti teeskennellä olevansa samaa mieltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

arvorelativismi

18.5.2016 19:54

jos tämä oli se oikea avain oikealle lukolle ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi