Voiko matkustaminen olla vastuullista? – Visit Finland haluaa nostaa Suomen vastuullisten matkailumaiden kärkijoukkoon

Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää uudenlaista vastuuta matkailusta sekä lomailijoilta että matkailuyrityksiltä.

Oulangan kansallispuisto kylpee syksyn väreissä.
Oulangan kansallispuisto kylpee syksyn väreissä. Kuva: Julia Kivelä/Visit Finland

Ihmiset tulevat matkustamaan lomareissuilleen jatkossakin, vaikka ilmastonmuutos asettaa ilmiselvät rajoitukset sille, miten usein ja minne on järkevää matkustaa. Suomi ei halua luopua tänne tulevista turisteista, vaan pikemminkin haluaa niitä lisää. Se pitää kuitenkin tehdä mahdollisimman vastuullisesti ja siksi Visit Finland on käynnistänyt Arktinen kestävä matkailudestinaatio -ohjelman, jonka avulla Suomi pyritään nostamaan vastuullisten matkailumaiden kärkijoukkoon.

Projektissa tehtyjen selvitysten mukaan vastuullisuuden painoarvo matkanjärjestäjien kohdevalinnoissa lisääntyy ja erityisesti matkailualueiden vastuullisuudelle ja ilmastonmuutoksen hillitsemiselle annetaan arvoa. Yhä useampi matkailuyritys Suomessa haluaa johdonmukaisesti kehittää toimintaansa entistä vastuullisemmaksi. 

“On selvää, että Suomessakin on saatava matkailuyritykset ja alueorganisaatiot sidosryhmineen mukaan kehittämään matkailua entistä kestävämpään suuntaan”, sanoo kestävän matkailun kehittämisestä vastaava projektipäällikkö Liisa Kokkarinen Visit Finlandista.

Visit Finland pyrkii projektissaan vaikuttamaan myös Suomeen saapuvien matkailijoiden asenteisiin.

“Tiedotuskampanjoilla haluamme matkailijoiden ja matkailuyritysten oikeasti miettivän, miten hauraassa arktisessa luonnossamme tulee liikkua ja miten paikalliskulttuuria kunnioitetaan. Vastuullisuusviestintää palvelemaan luodaan Suomeen matkailun yhteinen sateenvarjomerkki ”Sustainable Finland”. Sen määrittely on parhaillaan työn alla”, kertoo Visit Finlandin kehityspäällikkö Terhi Hook.

Etelä-Savossa lasketaan matkailun alueellinen hiilijalanjälki ja tehdään suunnitelma sen seuraamiseksi. Laskennan mallinnusta tehdään Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kohti vastuullista matkailua -hankkeessa ja alustavia tuloksia, Suomessa ensimmäisiä laatuaan, saadaan ensi vuoden alussa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi