Tee-se-itse-musiikki

Tässä juttukokonaisuudessa sukelletaan suomalaisen musiikin D-I-Y-kulttuuriin. Suomalainen underground on täynnä tee-se-itse-tyyppejä, jotka pitävät langat omissa käsissään ja välttävät kompromisseja. Omapäisyys saattaa johtaa pieniin yleisöihin tai ainakin pieniin rahavirtoihin, etenkin suomenkielisen musiikin kanssa. Se ei menoa haittaa, sillä musiikki on niin tärkeä osa elämää, ettei turhien käytännön asioiden voi antaa sitä häiritä.

Tutustumme tässä juttusarjassa viiteen omaehtoiseen artistiin: studiota rakentaneeseen Super Janneen, miljoonien kuuntelujen kotistudiotuottajaan Axel Thesleffiin, Tampereen undergroundin taistelijaan Maria Mattilaan, tuoreeseen lupaukseen Oliveraan sekä pitkän linjan ug-räppäriin Tono Slonoon. Lisäksi selvitämme suomalaisen musiikkikentän näkemyksen alan tulevaisuudesta ja tutustumme musiikkia tuottaviin robotteihin. Tervetuloa kyytiin!








Axel Thesleff ja sata miljoonaa kuuntelua roihuvuorelaiskämpästä käsin

Roihuvuorelainen Axel Thesleff sadoilla miljoonilla kuunteluillaan osoittaa, että kotistudiolta käsin voi tavoittaa jättimäisen yleisön. Thesleffin etuna on paitsi itää ja länttä yhdistävä moderni instrumentaalinen konesaundi, myös uuden ajan digitaaliset kanavat, joiden kautta yleisöä löytyy ympäri maailman. Soundcloudista Youtube-kanavien kautta Spotifyhin ja sieltä tuhansien ihmisten eteen keikalle Romaniaan.

Lue artikkeli: Tämän roihuvuorelaisoven syntyy satoja miljoonia kuuntelukertoja











Räppi on Tono Slonon rakas harrastus, jolla ei onneksi tarvitse elättää itseään

Suomalaisen hiphopin kentällä tee-se-itse-tekijöitä riittää. Juttukokonaisuudessa tutustumme heistä pariin. Tony Sheng aka Tono Slono aka Tantrr Slangrr on erinomainen esimerkki omaehtoisesta pitkän linjan artistista. Räppi on rakas harrastus ja vaikka nimi on monien tiedossa, on pelkällä musalla vaikea elättää itsensä. Sheng on valinnut siksi päivätyön kameran ja leikkauspöydän takana. Levyä voi tehdä seitsemän vuotta, mutta räppiä tehdään koko ajan.

Lue artikkeli: Tono Slono hankki perheen ja kiinnostavan duunin, jotta voisi räpätä ilman paineita











Studion rakentaminen oli Super Jannelle matka aikuiseksi

Super Jannen kohdalla tee-se-itse-tekeminen johti rakennushommiin. Kaveri päätti pistää kasaan huippuluokan studion oman ja frendien musiikin tukikohdaksi. Vaatimustaso oli korkealla ja sitä myötä tekijälle tuli matkan varrella paljon opittavaa. Puunkäsittely ja työkalut tulivat tutuiksi, kun herkullinen studio rakentui pala palalta. Kohta siellä tehdään musiikkia.

Lue artikkeli: Super Janne päätti rakentaa itselleen tulevaisuuden omin pikku kätösin











Ne voivat purkaa talon, mutta eivät viedä Maria Mattilan ideaa

Tampereella underground elää vahvana. Elintilaa on tosin pyritty kaventamaan raivaamalla aktiivisten vaihtoehtotaiteilijoiden Keltainen talo matalaksi, jotta paikalle saadaan tie, jota pitkin jengi voi ajaa tunneliin ja sieltä ostoksille. Keltainen talo kuitenkin elää Maria Mattilan unelmissa ja se ilmenemismuotoja tulevaisuudessakin. Mattialle Keltainen talo oli ihmiskoe, jossa kaikki oli yhteistä, jos uskalsi ylittää kynnyksen. Ihmiskoe jatkui tuntemuksilla, jotka syntyivät taiteilijalle itselleen siitä, kun hän näki rakkaan rakennuksen revittävän maan tasalle ja jatkuu edelleen uuden vapaan taiteen tukikohdan etsimisenä.

Lue artikkeli: Maria Mattila ja unelma keltaisesta talosta











Olivera maksaa vuokransa Spotify-tuloilla

Olivera on 22-vuotias muusikko, joka on ponnistanut ihmisten tietoisuuteen Spotifyn ansiosta. Hänen Golden Plate -kappaleellaan on jo yli miljoona toistoa Spotifyssa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Olivera maksaa vuokransa musiikkipalvelusta virtaavilla tuloilla.

“Unelmat voi saavuttaa vain tekemällä ruohonjuuritasolla kovasti hommia, sillä määrä ratkaisee biisien tekemisessä. Niitä kaikkia ei todellakaan julkaista, vaan tarkoitus on saada homma pyörimään ja tekemällähän sitä oppii.”

Lue artikkeli: Olivera maksaa vuokransa spotify-tuloilla











Miltä kuulostaa robottien säveltämä musiikki?

Tekoäly tunkeutuu tänä päivänä kaikille elämän aloille, myös musiikkiin. Sitä käytetään eri tavoin apuna musiikintuotannossa. Voi hyvin sanoa, että ensimmäisten rumpuraitojen ohjelmoiminen oli tekoälyn hyödyntämistä ja tänä päivänä oppivat koneet ovat jo päässeet lähelle kokonaisia kappaleita. Onneksi ihmistä ei vielä, ja tuskin koskaan, pystyy poistamaan yhtälöstä, jos halutaan mielekästä ja tunteikasta musiikkia. Kuuntele, millaista musiikkia tekoäly tekee jo tänä päivänä ja lue artikkeli.

Lue artikkeli: Mihin tarvitaan ihmistä, kun robotit tekevät musiikkimme?











Suomalainen musiikki lukuina

Viime syksynä Music Finland tuotti ensimmäistä kertaa kyselyn suomalaisen musiikkialan toimijoiden keskuudessa. Siinä kartoitettiin vastaajien, 670 henkilön, joista 86 prosenttia muusikoita, mielipiteitä alan tulevaisuuden näkyvistä ja muutoksista. Haasteista huolimatta alan työläiset näkevät tulevaisuuden positiivisessa valossa. Juttuun on poimittu kiinnostavia yksityiskohtia tuoreesta musiikkibarometrista sekä vuotta aiemmin julkaistusta, alan tunnuslukuja esittelevästä Musiikkialan talous Suomessa -tutkimuksesta.

Lue artikkeli: Ala uskoo elävään musiikkiin, ihmettelee suoratoistoa ja ei diggaa soittolistoista







Vastaa musakyselyyn

Haluamme tietää, miten musiikkia kuunnellaan ja tehdään tänä päivänä. Julkaisemme kyselyn tuloksista suomalaisten musiikinkuuntelua ja -tekemistä kartoittavan artikkelin. Toivottavasti saamme mahdollisimman paljon musiikin ystäviä mukaan vastaamaan!



Powered byTypeform

Tilaa Cityn uutiskirje!

Jätä tyhjäksi
Näytä kampanjan ehdot ja säännöt

Säännöt ja ehdot

Kysely musiikin tekemisestä ja kuuntelemisesta on käynnissä 20.3. asti. Arvomme kaikkien vastaajien kesken 10 kpl keikkalippuja G Livelabiin ja 2 kpl KRK-studiomonitoreita DLX Musicista.

Järjestäjä

Kilpailun järjestää City (CityTableOnline Oy). Kilpailun järjestäjä ei vastaa kolmansien osapuolien aiheuttamista ongelmista osallistumiselle, esim. internet-yhteyden ongelmista.