Grönlannin koskemattomilta aromailta Himalayan vuoristoon – Luonto vie valokuvaaja Konsta Punkan maailman ääriin

Suomen suosituimmasta Instagram-tilistä vastaa oravakuiskaaja ja luontokuvaaja Konsta Punkka.

Konsta Punkka miettii tarkkaan, miten saisi tallennettua ketun katseen.
Konsta Punkka miettii tarkkaan, miten saisi tallennettua ketun katseen. Kuva: Konsta Punkka/Riikka Möhkölä

Viime vuonna Konsta Punkka istui pienlentokoneessa matkalla pohjois-Grönlantiin. Edessä odotti 15 päivän kuvausmatka tuntemattomille alueille kylmyyden keskellä ja oleskelu kontissa neljän muun tutkijan kanssa. Luontokuvaajalle matka oli ainutlaatuinen, sillä Punkka pääsi astelemaan sellaisissa paikoissa, joissa kukaan ei aiemmin ollut käynyt. Grönlanti oli osoitus aidosta luonnosta.

“Grönlannin matka on ollut tähän mennessä siistein juttu. (Kasvihuonekaasujen tutkimukseen keskittynyt organisaatio) Icos tutkii siellä ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja kuvasimme heille. Kun vietti aikaansa jääkarhujen ja muiden eläinten keskellä kontissa, niin todella tajusi kuinka kaukana on sivilisaatiosta. Jalan murtuessa olisi pelastusoperaatio helikopterilla Tanskasta tai Islannista kustantanut miljoonia euroja”, Punkka muistelee.

Pienestä pitäen paljon luonnossa aikaansa viettäneen nuoren miehen intohimo valokuvaamista kohtaan syntyi 15-vuotiaana kavereiden skeittaamista kuvatessa. Kesätöissä sai käyttää kameraa, joten siitä tuli jokapäiväinen väline ja kuvaus alkoi kiinnostaa koko ajan enemmän.

Suuri vaikutus oli myös Keski-Suomen kesämökillä. Siellä Punkka vietti kaikki kesät ja kuvasi perhosia ja muita “helppoja kohteita”.

“Tunsin myös Helsingissä valokuvausta työkseen tekeviä ihmisiä, joilta sain lainata kalustoa. Luontoon pääsin helposti, joten aloin sitä kautta kuvata sitä.”

Eläinkuvaajana omassa liigassaan

Punkan tie suosituimman suomalaisen Instagram-tilin ylläpitäjäksi alkoi, kun hän alkoi kuvata eläimiä pitkällä putkella. Eritoten kuvat oravista siivittivät hänet suureen suosioon ja oravakuiskaajan titteliin. Nimenomaan eläinkuvissa Punkka näkeekin syyn omaan suosioonsa.

“Mut tunnetaan myös luonto- ja maisemavalokuvaajana, mutta toisaalta nimenomaan eläinvalokuvaajana. Ei ole Instagramissa montaa, jotka painivat sillä saralla samassa liigassa. Nyt on ollut hauska huomata, kuinka Helsingissä ja muualla Suomessa tulee näitä nuoria eläinkuiskaajakuvaajia. Kaikki kuvaavat hyvin eri tavalla. Oma menestys on alkanut siitä, että olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan.”

Harrastuksena alkanut valokuvaus on muuttunut kokopäiväiseksi työksi. Instagram tuo näkyvyyttä omalle osaamiselle, ja sitä voi käyttää alustana kaupallisille yhteistöille. Instagramin ulkopuolella omaa yritystä pyörittävä Punkka ansaitsee rahansa kuten muutkin valokuvaajat. Vaikkei valokuvaaminen ei tunnukaan työltä.

“Onhan se ihan mahtavaa, kun alusta alkaen on ollut haaveena olla luontokuvaaja ja että voisi matkustaa pitkin maailmaa ja kuvata. Nyt on mahdollista reissata 200 päivää vuodessa ja lopun aikaa olla Suomessa kuvaamassa. Olen todella iloinen ja kiitollinen. Suuret seuraajamäärät eivät tunnu ihmeelliseltä: enemmän olen fiiliksissä siitä, kuinka montaa ihmistä kiinnostaa just ne mun kuvat.”

Punkka toteuttaa unelmaansa Suomessa ja maailmalla

Monen muun vielä teini-ikäisen tavoin Punkkakin oli hukassa, kun pääsi lukiosta. Hänestä olisi tullut varmaankin opettaja, jos valokuvaushommat eivät olisi ottaneet tuulta alleen.

Punkka haluaa myös vaikuttaa töillään. Ilmastonmuutoksen vaikutusten esiin tuominen kiehtoo enemmänkin tulevaisuudessa. Yllättäen suomalaista miestä eivät kylmät paikat haittaa; päinvastoin, juuri niitä Punkka haluaa kuvata. Hän asettaa itselleen maaleja vuodelle, mitä kautta hänen tekemisensä kasvaa.

 

~ Found my favorite owl today. Great Grey owl watching my moves 

Henkilön Konsta Punkka (@kpunkka) jakama julkaisu

“Pääosin kiehtoo olla enemmän ja enemmän Suomessa ja kylmissä paikoissa. Kun matkustaa ympäri maailmaa ja sitten löytääkin jonkun upean ilveksen vaikkapa itä-Suomesta, saattaa siitä saada enemmän kiksejä. Toteutan parhaillani unelmaani ja seuraavaksi laitan sitä vain eteenpäin. Tämä on parasta, mitä voisin haaveilla tekeväni.”

Suomi saa kuitenkin taas jäädä hetkeksi. Haastattelun jälkeen Punkka suuntaa kohti Nepalia. Edessä on jälleen 15 päivän matka, joka vie miehen aina legendaariseen Base Campiin Mount Everestin juurelle.

“Tämä on prokkis semmoiselle trekkiyritykselle. Haikataan Nepalissa ja kuvataan Mount Everestiä ja muita Himalajan vuoria.”

Punkka kertoo Nepalin reissusta kuin toiset tulevasta kevätsiivosta. Kun työ vie jatkuvasti mitä eksoottisimmille alueille, tulee reissaamisesta uusi normi. Kesän tullen on miehellä myös aikaa levähtää: minkäs muunkaan kuin omien kuvausprojektien parissa.

Lue myös Konsta Punkan vinkit valokuvaamisen aloittamiseen: Kuinka vangitset loistavan luonto-otoksen

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi