Poromuijasta pesunkestäväksi poppariksi – Julia Rautio: "Parasta on, että valmiiksi ei tulla koskaan"

Artistinalulta on ilmestynyt debyyttisinkku Tiikeri.

Toisilla on tarkkaan mietityt viisivuotissuunnitelmat. Toisille elämän suola on siinä, kun tulevaisuutta ei voi tietää. Hetkessä eläminen ja askel kerrallaan eteneminen on se juttu.

Oulusta alun perin ponnistava 23-vuotias Julia Rautio elää jälkimmäisen filosofian mukaisesti.

“Jännittäviä aikoja! Se on sairaan siistiä tässä alassa, että ei tiedä mitä tapahtuu vaikkapa viikon päästä”, Rautio pohtii.

Poromuijanakin lemmikkiporonsa Turjakkeen vuoksi tunnetuksi tullut Rautio säväytti esityksellään Idolsin kahdeksannen tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa. Siitä hetkestä tie vei kilpailun finaaliin, josta lohkesi kolmas sija. Kenties se onnen sija, mikäli katsoo aikaisemmin Idolsissa kilpailleita. Muuan Antti Tapani Tuiskukin sijoittui aikanaan ohjelmassa kolmanneksi. Ja loppuhan on Suomen pophistoriaa.

Matka Idolsista perjantaina 13. heinäkuuta ilmestyneeseen debyyttisinkkuun ‘Tiikeri’ on ollut “superantoisa”. Raution aika on mennyt pitkälti studiolla biisejä tehtaillessa.

“Parasta on, että saa tehdä sitä, mitä rakastaa. Toki olen jo aikaisemmin saanut tehdä, mutta nyt ihan uudella tasolla. Olo on aika häkeltynyt. En tiedä, sisäistääkö tätä kaikkea vielä ihan täysin.”

Rautio on jo vuosien ajan tähdännyt tähän pisteeseen. Työ kulminoituu debyyttisinkun julkaisuun, mutta se on vasta alkua.

Biisien kirjoittaminen on tärkeää popparille

Rautio nimeää ydintiimikseen kirjoittaja-tuottaja Rafael Elivuon ja Robinin basistinakin toimineen Minna Koiviston. Hän osallistuu kaikkeen biisien tekemisessä, sillä Rautiolle on tärkeää, että musiikissa kuuluu hänen oma sanomansa. Muutamat viimeisimmät sessarit studiossa on vedetty vain Raution ja tuottajan voimin.

“Superhienojen kirjoittajien kanssa oon saanut tehdä töitä. Osallistun prosessiin kuitenkin koko ajan enemmän ja olen kirjoittanut kokonaisia biisejä itse. Työmoraalini on korkea ja on hienoa, kun haasteita tulee koko ajan lisää,” Rautio kertoo.

Biisien lyriikat syntyvät Raution oman elämän tapahtumista ja tarinoista, joita hän kuulee muilta ihmisiltä. Monet biisit on kirjoitettu parisuhdemuotoon, mutta taustalla voi olla suurempikin kertomus. Samaistuttavuus on todella tärkeää, jotta hän voi antaa ihmisille musiikillaan takaisin.

Tiikeri on herännyt

23-vuotias Julia Rautio on nyt lähempänä unelmaansa kuin koskaan.
23-vuotias Julia Rautio on nyt lähempänä unelmaansa kuin koskaan. Kuva: Riikka Möhkölä

Debyyttisinkku Tiikeri on lähtenyt hittibiisimuusikko Aleksanteri Hakaniemen kynästä. Biisi on pesunkestävä kesäjami maustettuna seksikkäillä lyriikoilla ja ajankohtaisella soundimaailmalla. Rautio haluaa voimaannuttaa debyyttisinkullaan.

“Haluan rohkaista ihmisiä olemaan juuri sitä, mitä he haluavat olla.”

Itsevarmuutta ei Rautiolta itseltään puutu. Hän uskoo tuovansa radioaalloille jotakin erilaista tuotannollisestikin.

“Mulla on kuitenkin aika erilainen soundi laulajana kuin monella muulla. Mä en oo kuullu kenelläkään Suomessa samanlaista, ja se tuntuu kutkuttavalta.”

Esikuvia nainen ei varsinaisesti halua nimetä, vaikka myöntääkin juuri Ruisrockin Niittylavalla ihastuttaneen Dua Lipan ja Demi Lovatolle ja Britney Spearsillekin biisejä kirjoittaneen Julia Michaelsin vaikuttaneen häneen. Tärkeintä on lopulta tehdä omaa juttua.

Kreisiä ja räjähtävää – mutta ei valmista

Visuaalisuudestakin inspiroituvan Raution ihoa koristaa tatuointi jos toinenkin. Hiljattain hyvän kaverin kanssa otettu ystävyystatuointi saa pian seuraa sekin: Tiikeri-debyyttisinkusta päätyy muisto Raution iholle isona kuvana. Minkälaisena, se jää vielä mysteeriksi.

Isoista festarilavoista ja intiimeistä akustisista keikoista unelmoiva Rautio kuvailee mahdollista tulevaa livemeininkiään eeppiseksi.

“Kyllä se on mun mielessä. Jotain todella räjähtävää ja kreisiä!”

Hulluksi hän kuvailee myös Tiikerin musiikkivideota. Ensimmäisen musiikkivideon tekeminen oli kokemuksena jännittävä ja adrenaliinihöyryjä täynnä. Videoita Rautio haluaa tehdä lisää jatkossakin.

Jatkuva uuden oppiminen on nuorelle laulajalupaukselle ensiarvoista. Valmista hänestä ei kuitenkaan tule ikinä.

“Se on musta parasta, että ihminen ei ole koskaan valmis! Ei musiikissa, tai muutenkaan.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi