Suomi-palkinnon saanut Jani Leinonen käytti tilaisuuden kritisoidakseen hallituksen “rasistista, synkkää ja epäinhimillistä” politiikkaa

Leinonen lupaa, ettei palkinto vaikuta häneen kykyynsä olla kriittinen niitä kohtaan, joilla on valtaa.

Kuva: Jani Leinonen / Facebook

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi eilen Suomi-palkinnot ansioista kulttuurin saralla. Ansioituneiden taiteilijoiden ja ryhmien joukkoon kuuluivat X Factor -kisailija Saara Aalto, Löyly-saunarakennuksen suunnitelleet Avanto Arkkitehdit Ville Hara ja Anu Puustinen, kirjailija Sirpa Kähkönen, räppäri ja äänisuunnittelija Kasperi Laine, taiteilija Jani Leinonen ja ohjaaja Saara Turunen.

Kriittisenä taiteilijana ja muun muassa Ronald McDonaldin kipnappaamisesta ja teloittamisesta sekä Kiasman Tottelemattomuuskoulu-näyttelystä tuttu Jani Leinonen käytti kunnianosoituksen tilaisuutena kommentoida hallituksen menoa.

“En ole ennen viime kuukausia koskaan elänyt maassa, jossa valtion vaikutusvaltaisin ihminen yrittää vaientaa ne, jotka esittävät kritiikkiä häntä kohtaan”, Leinonen sanoi Zetterberg Galleryn tiedotteen mukaan.

“En ole ennen viime vuosia koskaan elänyt maassa, jossa hallituksen harjoittama politiikka on niin rasistista, synkkää ja epäinhimillistä, että se saa myös kaiken valtion tekemän hyvän, kuten tämän Suomi-palkinnon, näyttämään vain hallituksen tahriintuneen kuvan kiillottamiselta – vaikkei se sitä todellisuudessa olisikaan.”

”Koska Suomi-palkinnon jakaa Suomen valtio, tarkemmin Opetus- ja kulttuuriministeriö, koen sen edustavan myös niitä kenen käsissä valta Suomessa nyt on, hallituspuolueita, ministereitä, ja kenen etuja he nyt ajavatkin. Ottaessani palkinnon vastaan voin luvata vain tekeväni parhaani, ettei tämä palkinto vaikuta kykyyni olla kriittinen niitä kohtaan, joilla on valtaa. Kiitos.”

Myös palkinto-diplomi muokattiin uuteen uskoon.

1 kommentti

JesseJokunen

21.12.2016 18:55

Just, kaveri puree kättä joka syottää, ei osoita käytostapoja. Ei sitä palkintoa ole pakko ottaa vastaan... no saa sillä kaljaa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi