Töölöläinen keittoravintola Soup sulki ovensa tammikuussa monen kaupunkilaisen pettymykseksi. Ovea ei kuitenkaan pantu säppiin ilman, että uutta tulisi tilalle: Runeberginkadulta pyöritetään nykyisin Soupin catering-toimintaa, ja lisäksi tilassa isännöidään sarja vegaanisia pop up -illallisia, jotka kulkevat nimellä ( V e ).
“Tämä on tilaisuus kokeilla jotakin erikoista ja hauskaa”, sanoo Christopher Dare, 29, mies ( V e ):n takana.
Pop up -illoissa nautitaan neljän ruokalajin vegaaninen menu. Sellaiset ovat harvassa Suomessa. Daren mielestä vegaaninen ruoka ei ole Helsingissä vielä saanut kunnollista jalansijaa, vaikka sen suosio onkin kasvussa. Miehen kotimaassa Englannissa ollaan reilusti Suomea edellä.
“Veganismilla on täällä jokseenkin vakava maine, jonka haluaisin karistaa. Melkein niin, että ruoasta voisi tehdä pilaa.”
Ja niin hän tekeekin. ( V e ) -ravintolan ensimmäisessä menussa on esimerkiksi jälkiruoka, joka näyttää koirankakalta. Läjään tökätään pikku sateenvarjo, eikä Dare voi olla nauramatta puhuessaan siitä.
“Hauskuus on tärkeää. Yritämme kehitellä menuun hodaria, joka tarjoillaan tulessa. Se ei tee annoksesta yhtään paremman makuista, mutta se on hauskaa. “
Dare kutsuu itseään kotivegaaniksi. Kodin ulkopuolella hän on enemmänkin kasvissyöjä.
“Juusto on suurin ongelmani. Juustojen kompleksisuutta on vaikea saada aikaan vegaanisena versiona.”
Ja kun valmista tuotetta ei löydy, mitä tekee kokki? Kehittelee oman, vegaanisen mozzarellan.
“Sen nimi on Mozzerella, kunnianosoituksena Morrisseylle.”
Mozzer on yksi maailman tunnetuimmista vegaaneista. Hänen nimikkojuustoaan Dare tarjoilee ( V e ):n toisella kierroksella huhtikuussa, kun menuun tulee mozzerella-pizza.
Tuotekehittely ei lopu siihen. Dare kehittelee villiyrttikokkina tunnetun Sami Tallbergin kanssa suomalaista, luonnollista energiajuomaa Brutalia, joka tulee todennäköisesti kauppojen hyllyille jo kesäksi. Sitä odotellessa: ( V e ).
( V e ), Runeberginkatu 54. Menu 1: 2.-3.3. ja 9.-11.3., menu 2: 5.-14.4.