Alvar Tallskog: Kun elämysten tuottaminen on intohimo, kotona pleikkarin pelaaminen ei ole vaihtoehto

Haastattelussa Valkoinen Sali -tapahtumatilan uudelleen elävöittänyt Alvar Tallskog.

Alvar Tallskog saa itse nautintoa tuottaessaan elämyksiä muille.
Alvar Tallskog saa itse nautintoa tuottaessaan elämyksiä muille.
Oma yökerho, ravintola tai muu kaupunkikulttuuria edistävä tapahtumapaikka on monen luovalla alalla työskentelevän suurin haave. Sen toteuttaminen on haastavaa, mutta kovalla työllä mahdollista. Sen tietää 22-vuotias Alvar Tallskog, joka te​ki Valkoinen Sali -tapahtumatilan eteen töitä vuoden päivät ilman minkäänlaisia takeita projektin onnistumisesta.

 

”Pahoittelen jos jouduit odottamaan. Nämä maanantait ovat aina vähän tällaisia, vähän kuin kolmea tulipaloa yrittäisi sammuttaa samaan aikaan”, Alvar Tallskog naurahtaa avatessaan Helsingin kaupunginmuseon kupeessa sijaitsevan Valkoisen Salin ovea.

Kiireisellä maanantailla hän viittaa sekä edeltävään että tulevaan viikkoon, jonka aikana tiloissa järjestetään yritystapahtumia sekä klubi-iltoja. Näistä erityisesti jälkimmäinen kuuluu Tallskogin vastuualueeseen, jonka vuoksi hänen viikonloppunsa kuluvat tiiviisti Valkoisessa Salissa.

”Tilat suunnitellaan ja rakennetaan joka viikko täysin tapahtumien tarpeiden mukaisesti. Sitten tässä on tietenkin markkinointia, artistien buukkaamista ja kaikkea muuta hoidettavaa. Toistaiseksi ei ole kertaakaan ollut illalla nukkumaan mennessä sellainen olo, että nyt on kaikki tehty” hän naurahtaa.

Oman klubin tai muun tapahtumapaikan perustaminen alkoi kytemään Tallskogin mielessä ensimmäisen kerran teini-iässä, jolloin hän opetteli soittamaan levyjä. Isoin liikahdus nykyiseen pisteeseen tapahtui muutaman vuoden takaisena vappuna, jolloin hän ryhtyi ideoimaan ystäviensä kanssa erään Helsingissä sijaitsevan, tyhjillään olevan tilan käyttöönottomahdollisuuksia.

”Alkuperäinen tila oli jo myyty toiseen käyttöön, mutta siitä jäi sellainen vahva innostus ja usko siihen, että tämä voi oikeasti olla mahdollista. Yhtenä iltana surffailin erään kiinteistövälitysfirman sivuilla, ja siellä vastaan tuli uusia tekijöitä hakeva, tyhjillään oleva Valkoinen Sali. Sitä kautta sitten asia johti toiseen, ja virallisesti vuokrasopimus allekirjoitettiin viime keväänä.”

 

 

LOCALS#3 @djk2salute @d.r.e.a.m_official #localshki #valkoinensali #torikorttelit

Henkilön Valkoinen Sali (@valkoinensali) jakama julkaisu

 

Ennen allekirjoitustilannetta ratkottavana oli monia kysymyksiä aina tilojen akustiikasta yleisesti toimivaan liiketoimintamalliin. Toimivaan ratkaisuun päästiin tilojen kahden muun osakkaan, Ville Tikkasen ja Erno Ovaskan, sekä muiden alalla työskentelevien tuttavien neuvoilla ja yhteistyöllä.

”Sen kaiken taustatyön aikana tuli kyllä hyvin testattua, että haluaako tätä oikeasti. Kovin monen projektin takia ei viitsisi tehdä yli vuotta töitä ilman, että tietää meneekö se edes maaliin” Tallskog toteaa.

Toiminnan käynnistämiseen liittyi alusta alkaen paljon riskejä, joista yrittäjä oli hyvin tietoinen. Taloudellisten sijoitusten lisäksi tapahtuma-alalla paljon huomiota saa myös omat kasvot ja sosiaalinen pääoma, joka kulkee lähes käsi kädessä muun menestyksen kanssa. Epäonnistumisen pelko on usein läsnä, ja siitä Tallskog puhuisi mielellään avoimemmin.

”Tämä kulttuuri on tosi onnistumiskeskeinen. Kaikki tuo aina omia onnistumisiaan esiin ja rakentaa omaa juttuaan sitä kautta. Epäonnistumisesta ja sen pelosta useimmiten vaietaan. Tämän asian kanssa pyörin paljon itsekin, kunnes sisäistin sen, että joskus on täysin ok epäonnistua. Kun sen ymmärtää, niin olosta tulee huomattavasti rennompi” hän pohtii.

Kahtiajakautunut yöelämä

Myös helsinkiläiseen yökerhokulttuuriin liittyy omanlaisiaan haasteita. Yleinen taloudellinen tilanne on heikko, terveellisten elämäntapojen ihannoiminen trendikästä ja ihmiset pariutuvat enenevissä määrin klubien sijaan Tinderissä tai muualla sosiaalisessa mediassa. Tämän lisäksi pääkaupunkiseudun bilemaailma on vahvasti kahtiajakautunut: keskustaa dominoivat isot ketjuyökerhot, toinen paikkansa vakiinnuttanut bilekeskittymä löytyy Kalliosta.

”Tuntuu, kuin näiden kahden maailman välissä olisi muuri. Jos edustat sitä toista puolta, et todennäköisesti pysty esimerkiksi seurustelemaan ihmisen kanssa, jonka maailma ja arvot ovat ihan päinvastaiset. Se on tosi mielenkiintoista” Tallskog pohtii.

Valkoisen Salin lauantaiklubien tarkoitus on tarjota omanlaisensa ratkaisu edellä mainitun, kahtiajakautuneen bilemaailman väliin. Ajatuksena on kehittää tarjontaa entistä asiakaskeskeisemmäksi, kuitenkaan isoa kokonaiskuvaa unohtamatta. Konkreettisesti uudenlaiset ratkaisut näkyvät esimerkiksi dj-valinnoissa ja niiden yhdistelyssä. 

”Esimerkiksi viime viikonloppuna levyjä soittivat DJ K2 sekä D.R.E.A.M. Kummatkin edustavat tavallaan sitä omaa juttuaan, mutta sopivat samalla hyvin yhteen. Tuonkaltaisia yhdistelmiä ja sellaista hyvää rajojen rikkomista tänne nimenomaan tarvitaan. Ihan turha lähteä tekemään jo olemassa olevaa konseptia uudelleen” hän sanoo.

Tallskogin lähipiiri koostuu lähes kokonaan kulttuurialalla vaikuttavista henkilöistä, jonka ansiosta motivaatio ja rohkeus uuden yrittämiseen on ollut aina vahvasti läsnä. Vaikka parhaimmat kaverit työskentelisivätkin täysin toisella alalla, ”kaupan kassalla oleminen ja kotona pleikkarin pelaaminen” eivät ole koskaan olleet Tallskogille vaihtoehto.

”Itselläni on aina ollut syvä intohimo tehdä elämyksiä ihmisille. Koen, että juuri siitä saan eniten buustia tähän. Olen saattanut miettiä kokonaisen yön, että miten joitakin lamppuja kannattaisi suunnata oikein, vaikka eihän siihen loppupeleissä kovin moni kiinnitä huomiota. Se nautinto tulee kuitenkin siitä, kun näkee oman työnsä jäljen ja ihmisillä hyvän fiiliksen.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi