ELMUn treeniksiltä ovat ponnistaneet HIM, 69 Eyes ja lukuisat muut menestystarinat – onnea 40-vuotiaalle musakulttuurin mahdollistajalle!

Elävän musiikin yhdistys on vuosikymmenien ajan tarjonnut resursseja muusikoille ja sen kuuntelijoille.

Elmun baarissa riittää kävijöitä joka kesä.
Elmun baarissa riittää kävijöitä joka kesä. Kuva: Elmun baari / Facebook

Vuonna 1978 helsinkiläinen musiikkikulttuuri oli hyvin erilainen. Ei pelkästään vuosikymmenittäin vaihtuvien musiikkigenrejen vuoksi, mutta myös näkyvyyden ja toteuttamisen suhteen.

Potentiaalinen Helsinki oli kulttuurisesti kasvavassa asemassa, mutta vailla resursseja: treenikämppiä ja esiintymistiloja oli niukasti ja niihin pääsivät vain valitut. Tähän keskittyneenä syntyi ELMU, joka halusi pelastaa helsinkiläisen musiikkielämän – ja onnistui.

Nykyisin ELMU tunnetaan ehkä parhaiten sen kotipesästään Nosturista sekä sen ohella toimivasta Elmun baarista.

“Yhdistyksemme lähti vastaamaan keikkamestojen puutteeseen silloin 70-80 lukujen vaihteessa. Idean isäksi voisi nimetä Hasse Wallin, joka oli yksi ELMUn perustajajäsenistä", kertoo ELMU Ry:n puheenjohtaja Tuomas Finne.

“Hän ja moni muu kokivat tärkeäksi, että nuorille annetaan mahdollisuus toteuttaa itseään”, Finne jatkaa.

Kun ELMUn ensimmäiset rattaat pyörähtivät käyntiin, siitä kiinnostuttiin kovasti. Kolmessa viikossa ELMUn jäseniksi rekisteröityi yli kolmetuhatta henkeä. 

Yhdistys on vuosinaan saanut aikaan paljon. Muun muassa Kaivopuistossa järjestetyt Kansanjuhlat ja Radio City olivat ELMUn aikaansaannosta. Lisäksi yhdistys on järjestänyt musiikkimatkoja eri maiden festareille, esimerkiksi Tanskan Roskildeen sekä tuonut ulkomaalaisia isoja bändejä esiintymään Suomeen.

ELMUssa ollaan hyvin ylpeitä sen aikaansaannoksista. Moni tunnettu bändi on hyötynyt ELMUn tarjoamasta ponnahduslaudasta.

“Meidän treenikämpiltä on lähtenyt matkaan muun muassa 69 Eyes ja HIM. Myös Michael Monroella oli treenikämppä ELMUn tiloissa”, Finne fiilistelee.

ELMU on joutunut kokemaan myös hankalia aikoja, kuten 90-luvun laman, joka aiheutti kävijäkatoa. Siihen aikaan paikoissa ei ollut anniskelua, jolloin rahavirtaa tuli vain lipputuloista. Ajan mennessä eteen päin, ELMU sai luvat baarin pitämiseen, joka on nykyisin osana koko toimintaa.

“Pelkillä lipputuloilla mentiin ja se ei riittänyt. Lama pääsi vaikuttamaan toimintaamme kahtena kertana, 90-luvulla ja sitten uudelleen 2008. Ulkomaalaisia bändejä oli vaikea silloin saada Suomeen ja se verotti toimintaa", Finne kertoo.

"Nyt menee hyvin. Pahimpia kilpailijoitamme taitavat olla Circus ja kotisohva", Finne naurahtaa.

Nosturissa on aina kova meininki.
Nosturissa on aina kova meininki. Kuva: Nosturi / Facebook

Kansanjuhlat Alppipuistossa 2010.
Kansanjuhlat Alppipuistossa 2010. Kuva: Tuomas Puikkonen /Flickr

ELMUa juhlitaan kahdesti tänä vuonna

Toukokuun 19. päivä ELMU astuu keski-ikäisyyteen. Tiedossa on suuret juhlat Nosturilla, jossa esiintyvät Mopo, Yari ja Solju. Sisäänpääsy on ilmainen ja tapahtuma on täysi-ikäisille.

Synttäribileet saavat jatkoa syksyllä, jolloin Kaivarissa järjestetään perinteikäs konsertti yhdessä Helsingin Juhlaviikkojen kanssa. Juhla on perintöä suositulle Kansanjuhlalle, jota vietettiin vuosittain 2000-luvulle asti. Kansanjuhla siirtyi Kaivarista Alppipuistoon muutamaksi vuodeksi ennen kuin se jäi pitkälle tauolle.

“Kyseessä on kaksi juhlaa. Juhlaviikot 50 vuotta ja ELMU 40 vuotta, joten isosti mennään! Siellä on vaikka ketä esiintymässä, muun muassa Paperi T, Töölön Ketterä ja Von Hertzen Brothers. Niistä tulee bileet, johon saapuu kymmeniä tuhansia”, Finne paljastaa.

ELMU on elävä yhdistys, jonka uudet sukupolvet löytävät osaksi elämäänsä. Jäseneksi pääsee kuka tahansa musiikin rakastaja iästä ja paikkakunnasta riippumatta. Juhlavuoden kunniaksi ELMU tarjoaa kaikille pääkaupunkiseudun 15-18 vuotiaille ilmaisen jäsenyyden vuodelle 2018.

Yhdistys on jättänyt Helsingille musiikkiperinnön, jota monet fiilistelevät ja tulevat fiilistelemään pitkään.

“On mahtavaa, että meille tulee välillä yli neljäkymppisiä henkilöitä, jotka kertovat kuinka siistiä oli olla ELMUssa nuorena”, Finne iloitsee.

ELMU 40-vuotta 19. toukokuuta Nosturissa Telakkakatu 8. Ovet aukeavat kello 19. Vapaa sisäänpääsy. K-18.

Elmun baari palvelee lounaan ja kesäterassin kera sekä Nosturin katto on auki kesäbileille.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi