Hampurilaisfanit ylistävät nyt smash burgereita – burgeriguru paljastaa, mistä ilmiössä on kyse

Miksi kaikki puhuvat smash burgereista? City otti asiasta selvää.

Social Burgerjoint -ketju tuo smash burgerit yhä useampien suomalaisten saataville.
Social Burgerjoint -ketju tuo smash burgerit yhä useampien suomalaisten saataville. Kuva: Social Burgerjoint

Jos napolilainen pizza on viime vuosina vallannut suomalaisten sydämet, sen ovat toden teolla tehneet myös hampurilaiset. Uusien ravintoloiden lisäksi burgereita kokkaillaan paljon myös kotikeittiössä, ja täydellisen hampurilaiseseptin metsästys herättääkin innoikkammissa kotikokeissa suuria tunteita.

Ennen hampurilaisfanit vannoivat paksun hampurilaispihvin nimeen, mutta tällä hetkellä monet ylistävät ohuita, rapean paistopinnan omaavia pihvejä. Kyseessä olevat smash, eli suomalaisittain murskatut burgerit, ovat nousseet suureen suosioon paitsi kotikokkien, myös ravintoloissa burgerinsa nauttivien asiakkaiden keskuudessa. Yhä useampi ravintola onkin vastannut kysyntään ja ottanut tämän uuden suosikin ruokalistallaan.

LUE MYÖS OPPAAT HELSINGIN BURGERIVIIDAKKOON: Helsingin parhaat hampurilaiset & Helsingin parhaat vegeburgerit

Yksi smash burgereiden himoon vastaava ravintola on Social Burgerjoint -ketju, joka lanseerasi lokakuun alussa Helsingin Citycenterin toimipisteeseen smash burgereita kolmin kappalein.

Social Burgerjointin perustajan, ”The Burgermeister ”Pikkis Tuomonen mukaan smash burgerit on otettu erittäin hyvin vastaan, ja yhteenlaskettuna nämä burgerit ovat nousseet Social Burgerjointin myydyimmäksi tuotteeksi. Smash burgereille voidaan siis ennustaa vahvaa suosiota myös tulevaisuudessa.

Rapea ja herkullinen paistopinta kaiken a ja o

Burgerigurun mukaan täydellisen smash-pihvin resepti on "aika simppeli”; tarvitaan vain naudan jauhelihaa, josta muotoillaan 70-100 gramman painoinen pihvi. Rasvaa jauhetussa lihassa saa olla reilusti: 27-30 prosenttia.

Muotoiltu pihvi painetaan lastalla tulikuumaa, 225–250-asteista paistoparilaa vasten. Kuuman parilan ja painamisen ansiosta pihviin saadaan erittäin rapea ja herkullinen paistopinta.

Kuuma parila ja painaminen tekevät smash burgerin pihvistä ihanan rapean.
Kuuma parila ja painaminen tekevät smash burgerin pihvistä ihanan rapean. Kuva: Social Burgerjoint

”Se mitä tässä haetaan on rapea, ihanan maillardt-pinnan saanut pihvi. Pinnan saa aikaiseksi edellä mainitulla reseptillä ja lihan vahvaalla smashaamisella parilaan”, Tuomonen kertoo.

Tiesitkö? Maillard-reaktossa kypsennettävän ruoan sisältämien sokerien, aminohappojen tai proteiinien välinen kemiallinen reaktio. Kemiallisen reaktion seurauksena muodostuu aromeja ja ruskeita väriaineita, jotka tuovat ruokaan sekä väriä että makua.

Smash burgerit myyntiin pian ympäri Suomen

Täysin uudesta trendistä smash burgereissa ei ole kysymys, vaan Tuomosen mukaan kyseisiä burgereita on valmistettu pitkään paitsi Amerikassa, myös naapurimaassamme Ruotsissa. Smash burgerit ovat rantautuneet Suomeen kiihtyvää vauhtia kasvavan hampurilaisbuumin myötä.

Tuomolan mukaan noin viitisen vuotta sitten Suomessa startannut hampurilaisbuumi hakee vielä vahvasti omaa identiteettiään ja oikeaa suuntaa.  Uusia hampurilaistrendejä testataan monissa paikoissa – niin myös Social Burgerjointissa. Hyvän vastaanoton ansiosta smash burgerit eivät jää pelkiksi testikappaleiksi, vaan pian näitä herkkuja pääsee maistelemaan eri puolilla Suomea.

”Tampereella smash otetaan myyntiin tiistaina. Ensi viikolla on vuorossa Lahti, Kerava ja Oulu. Ja loputkin paikat heti ensi kuun alussa”, Tuomonen lupaa.

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi