HSL uudistaa liput ja vyöhykkeet ensi vuoden alussa – kaupunkirajat eivät enää määritä lipunhintaa

AB-vyöhykkeen lippu on viisi euroa nykyistä sisäistä kalliimpi. Eniten hyötyy seutulippulainen.

Kuva: HSL

HSL haluaa uudistaa joukkoliikenteen maksuvyöhykkeet ja liput heti, kun valtaosa matkakorteista on vaihdettu uusiin. Uusia lippuja toivotaan käyttöön vuoden 2019 alusta.

Uusi 30 vuorokauden AB-vyöhykkeiden lippu maksaa 5 euroa enemmän kuin nykyinen sisäinen kausilippu. Uusi alue on myös Helsingin sisäistä laajempi. Suurin ilo uudistuksesta on siis nykyisille seutulipun käyttäjille, joille riittää AB- tai BC-lippu, sillä kuukausilipun hinta laskee peräti 47 euroa eli 44 prosenttia. Lisäksi HSL tuo tarjolle uuden kerran kuussa laskutettavan vuosilipun, joka on edullisin tapa matkustaa joukkoliikenteessä.

Kuva: HSL

”Uudet vyöhykkeet vastaavat kasvavan Helsingin seudun tarpeisiin, kun kaupunkirakenne tiivistyy ja väkiluku kasvaa. Helsingin seutu muodostaa yhtenäisen työssäkäyntialueen, jossa liikutaan kuntarajoista riippumatta. Monissa paikoissa lähin kauppakeskus, kirjasto tai uimahalli voi olla naapurikunnan puolella. Myös seudun kunnat kehittävät palveluitaan niin, että niitä voi käyttää yli kuntarajojen. Vyöhykeuudistus muuttaa monia kuntarajan ylittäviä matkoja huomattavasti nykyistä edullisemmiksi”, HSL:n Suvi Rihtniemi toteaa.

Uusilla lipuilla halutaan selkiyttää valikoimaa ja puuttua siihen, että nykyisin etenkin lyhyet kuntarajan ylittävät matkat ovat matkan pituuteen nähden kalliita. HSL:n mukaan uudet ABCD-nimetyt vyöhykkeet ovat myös helpompia hahmottaa kuin nykyiset termit seutu, lähiseutu 2 ja lähiseutu 3.

6 kommenttia

Apuawestendiin

18.6.2018 23:09

Kiitos vaan, sporalippuni hinta nousee 65 prosenttia!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ärsyyntynyt

1.7.2018 19:05

pitää ostaa 2 vyöhykettä vaikka tarvitsee vain yhden, älytöntä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Homma ei toimi

1.7.2018 20:11

Miten voi olla helpompi muka hahmottaa uudet ABCD vyöhykkeet kun entiset kuntarajat seutuliikenteessä. Uusissa epämääräiset rajat esim. Vantaalla osa kuuluu B vyöhykkeeseen ja osa C. Vaikeampi hahmottaa/tietää mikä pysäkki kuuluu mihinkin vyöhykkeeseen. Kuntarajat helpompi. Ja ilmeisesti ABC vyöhykkeen lipun hinta nousee mikä nostaa kustannuksia kun useampi meidänkin perheestä joutuu hankkimaan kolmen vyöhykkeen loppun. HSL vois parantaa joukkoliikenteen yhteyksiä ja vuorovälejä. Nyt se meinaa vaan lisätä vaihtoja jottei vaan matkusta pääse liian helpolla päämääränsä. Tämmönen avautiminen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Yks vaan Vantaalta

5.11.2018 11:10

Kanssasi aivan samaa mieltä. Vaikeeta hahmottaa rajat, hinnat todennäköisesti nousee kolmen vyöhykkeen lipulla niikun mainitsit. Meilläkin 3 joutuu ostaa ABC- vyöhykkeen lipun

Jes!

5.7.2018 11:59

Tätä olikin jo kaivattu! Helsingistä matkustavana tuntuu turhalta maksaa seutulippua muutaman pysäkin vuoksi, koska työpaikkani sijaitsee juuri ja juuri Espoon puolella. Sen sijaan itään päin olisin sisäisellä lipulla päässyt vaikka kaksinkertaisen matkan, vaikka asun ns. keskellä Helsinkiä. Kuntarajat ovat huono peruste lippujen hinnoittelulle ainakin poikittaisliikenteen osalta. Edelliselle kirjoittajalle: Uudet vyöhykkeet ovat yhtä helppo tai vaikea hahmottaa kuin epäkäytännölliset kuntarajatkin. Vyöhykkeet ovat itseasiassa loogisemmat ja säännönmukaisemmat!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Yks vaan vantaalta

5.11.2018 11:03

Ei muuten ole helpompi hahmottaa rajoja kun Vantaakin kahta eri vyöhykettä. Jos et tiedä mihin kuuluu B vai C, niin tulet ostaneeks väärän lipun.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi