Italiasta inspiroituva Retro Enoteca haluaa rikkoja rajoja - yhtä ikisuosikkia ei listalla nähdä!

Vuorikadulle avautunut Retro Enoteca on Jussi Hukkasen toteen käynyt unelma.

Retro Enoteca avasi ovensa syyskuun 10. päivä Vuorikadulle.
Retro Enoteca avasi ovensa syyskuun 10. päivä Vuorikadulle. Kuva: Laura Paavola

Helsingin ravintolakenttä on saanut uuden mielenkiintoisen tulokkaan, kun italialaiseen ruokaan keskittyvä Retro Enoteca avasi ovensa syyskuun 10. päivä Vuorikadulle.

Ravintolan taustalta löytyvät suosikkiravintola Passionia menestyksekkäästi jo yli 10 vuoden ajan pyörittäneet Jussi Hukkanen ja Jesse Vottonen sekä Hämeentien Ruuhkasta tuttu Jari Paananen.

City pääsi testaamaan uutuuden ja kuulemaan, mistä kaikki sai oikein alkunsa.

Retro Enotecassa istutaan 70-luvun Isku-tuoleilla.
Retro Enotecassa istutaan 70-luvun Isku-tuoleilla. Kuva: Laura Paavola

Tarkkaan harkitut yksityiskohdat luovat ainutlaatuisen tunnelman

Italialaisen ravintolan avaaminen ei ole ollut mikään päähänpisto, vaan ajatus on ehtinyt muhia ravintoloitsijan päässä jo lähes kymmenen vuoden ajan.

"Ravintolaa varten on kerätty systemaattisesti tavaraa jo vuosien ajan. Yhtenä esimerkkinä tästä on 1930-luvulta peräisin oleva vanhan lihakaupan kylmiö, joka on laitettu kuntoon niin ulkokuorta kuin konetta myöten. Tällaista ei ole muualla, mutta se kyllä maksoi - ja paljon”, Hukkanen nauraa ja kertoo yhdestä ravintolan mielenkiintoisesta yksityiskohdasta.

Retro Enoteca on täynnä pieniä hurmaavia yksityiskohtia.
Retro Enoteca on täynnä pieniä hurmaavia yksityiskohtia. Kuva: Laura Paavola

Myös lihakoukuista valmistetut naulakot, viinilaatikoista käsityönä valmistetut pöydät sekä seinällä riippuva Bianchi-pyörä ovat vain muutamia esimerkkejä Retro Enotecan pienistä, tarkkaan harkituista yksityiskohdista.

Nämä yksityiskohdat osuvat silmiin sitten, kun katse on päässyt irti maagisen upeista, kaupungin vilinää suuntaavista kaari-ikkunoista.

Carbonara di Mare ja muut erikoisuudet

Vaikka Italia on Retro Enotecan kantava teema, se ei halua lukkiutua monen suomalaisenkin suosikkikohteena tunnetun maan perinteisiin resepteihin. Modernit valmistustavat ja pohjoismaiset raaka-aineet tuovat annoksiin ainutlaatuista twistiä.

"Haluamme kunnioittaa italialaisen keittiön perusmakuja, mutta samalla rikkoa rajoja ja luoda jotain uutta," Vottonen kertoo.

Rapeat kaprikset viimeistelevät Poronkieli Tonnato -annoksen.
Rapeat kaprikset viimeistelevät Poronkieli Tonnato -annoksen. Kuva: Laura Paavola

Yhdeksi asiakkaiden suosikkialkupalaksi onkin noussut poronkieli tonnato, jossa perinteisen reseptin vasikka on korvattu kotimaisella poronkielellä.

Rooman alueelta alun perin oleva Carbonara di Mare on myös herättänyt asiakkaissa suurta mielenkiintoa. (Jos tämä ruokalaji sai silmät pyörimän päässäsi, älä huoli. Kukaan ruokatoimittajista koostuvassa ryhmässämmekään ei ollut kuullut tästä ennen.) Tässä pastaruoassa merenelävät pääsevät päärooliin aina kastikepohjaa myöten.

Häränhäntäraviolit saivat rinnalleen suppilovahveroita.
Häränhäntäraviolit saivat rinnalleen suppilovahveroita. Kuva: Laura Paavola

Myös tutusta pekonipastasta muokattu Risotto Carbonara, 10 tunnin ajan oliiviöljyssä ja valkoviinissä hautunut Mustekala Confit sekä punajuuresta valmistettu vegaaninen tartar ovat maistamisen arvoisia elämyksiä. Aivan kuten Passiossakin, myös tässä ravintolassa käsillä tekeminen on itsestäänselvyys.

“Me teemme kaiken itse aina gluteenitonta pastataikinaa myöten”, Vottonen toteaa.

Vaikka Retro Enoteca nojaa Italiaan, pizzaa ei nähdä - eikä tulla näkemään ravintolan ruokalistalla.

"Pizza on hyvää, mutta sitä saa kaikkialta. Me haluamme tarjota jotain muuta, jotain, mitä ei löydy joka kulmasta," Hukkanen selittää.

Käsityötä aina juomia myöten

Ravintolan viinivalikoima on harkiten koottu ja se painottuu luonnollisesti Italian viineihin. Vain muutama samppanja tekee linjaan pienen poikkeuksen, mutta se sallittakoon.

"Meillä on oma viinimaahantuonti, ja suurin osa valikoimastamme tulee Italiasta, erityisesti Pohjois-Italian alueelta. Mukana on myös löytöjä Napolin seudulta sekä Calabriasta," Hukkanen kertoo.

Kuva: Laura Paavola

Ravintolan juomapuolella on tarjolla myös omia luomuksia ja cocktaileja, kuten ruusuterälehtilikööriä ja omaa limoncelloa. (Toimituksen huomio: Torta della Nonna -jälkiruoasta löytyvä limoncellosorbetti oli taivaallista!)

Torta della Nonna ja limoncellosorbetti ovat täydellinen päätös aterialle.
Torta della Nonna ja limoncellosorbetti ovat täydellinen päätös aterialle. Kuva: Laura Paavola

Ruoan, juoman ja tunnelman lisäksi Retro Enotecassa panostetaan myös tunnelmaan, jossa salihenkilökunnalla on iso merkitys.

“Pyrimme luomaan välitöntä tunnelmaa ja tavoiteenamme on, että asiakkaalla olisi mahdollisimman rento olo. Tästä pitää huolta kokenut ja ammattitaitoinen salihenkilökuntamme”, Paanen lisää.

Hinta-laatusuhde on mitä mielettömin

Retro Enoteca paikkaa alueen laadukkaan italialaisen ravintolan aukkoa. Keskeisellä paikalla sijaitsevaan ravintolaan on helppo suunnata niin teatteri- ja elokuvareissun yhteydessä kuin vaikkapa työpäivän päätteeksi, sillä Retro Enoteca pitää ovensa avoinna peräti seitsemänä päivänä viikossa.

Hyvän sijainnin ja laajojen aukioloaikojen lisäksi helpon kohteen Retro Enotecasta tekevät sen hinnat. Jos kalleimman pääruoan saa 22 €:lla, voidaan todella puhua hyvästä, ellei erinomaisesta hinta-laatusuhteesta.

Jussi Hukkanen esittelee 60-luvulta peräisin olevaa leikkelekonetta.
Jussi Hukkanen esittelee 60-luvulta peräisin olevaa leikkelekonetta. Kuva: Laura Paavola

Eikä tässä suinkaan kaikki! Retro Enoteca kannattaa painaa mieliin myös hyviä lounaspaikkoja silmälläpitäen. Arkisin kello 11-14 on tarjolla a’la carte -listalta poimittujen herkkujen lisäksi päivittäin vaihtuvia kotiruoka-annoksia.

Retro Enoteca on avoinna ma-to klo 11 – 23, pe klo 11 – 24, la klo 14 – 24 ja su klo 14 – 23.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi