Kotiruoka on pohjoismainen ruokailmiö, joka hakee jalansijaa myös Suomesta – Skøgul tarjoilee "husmanskostia" Jätkäsaaressa

Marja ja Patrick Karlssonin 20 vuoden kokemus ravintolan pyörittämisestä maistuu nyt Jätkäsaaressa.

Savusärkimousse osoittaa, miten särki taipuu ravintola-annokseksi.
Savusärkimousse osoittaa, miten särki taipuu ravintola-annokseksi.

Yhteistyössä Skøgul.

Ysin ratikka kaartaa vaikuttavien uusien rakennusten valloittamalla Jätkäsaaren asuinalueella oranssin sillan alle, josta löytyy perinteiseen pohjoismaiseen ruokaan keskittyvä ravintola Skøgul. Marja ja Patrick Karlsson ottivat ravintolan haltuunsa viime syksynä. He ehtivät pyörittää 20 vuotta Fiskarsin ruukin kehuttua ravintolaa ennen kuin kutsu kävi Helsinkiin.

Fiskarsin Wärdhusissa eli Wärssyssä Karlssonit keskittyivät laadukkaisiin lähiraaka-aineisiin nojaavaan, perinteiseen pohjoismaiseen ruokaan ja sama meininki jatkuu Aalto-yliopiston opiskelijaosakunnan Teknologföreningen omistamassa Jätkäsaaren Skøgulissa.

"Ei ravintolaruoan tarvitse aina olla niin hienostelevaa. Se voi olla vähän tavallisempaakin", keittiöstä vastaava Patrick sanoo.

Skøgul tarjoilee "husmanskostia" eli pohjoismaista kotiruokaa, joka on noussut esimerkiksi Tukholmassa ja Göteborgissa ruokailmiöksi. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, mutta vanhan tutun voi tehdä aina paremmin. Sesongin noudattaminen, tuoreet ja reilut raaka-aineet sekä kekseliäästi soveltava tai äärimmäisen perinteikäs toteutustapa takaavat laadun.

"Savusärkimoussessa halusin tuoda esiin särkikalaa, joka ei ole hirveän yleisesti käytetty. Siinä on lisäksi mummonkurkkua ja rapeata perunaa. Pitää käyttää luovuutta, niin kyllä siitä saa tehtyä", Patrick antaa esimerkin valikoimasta.

Toinen esimerkki perinteisemmästä päästä voi olla esimerkiksi hirviwallenberg, jossa perinteinen pannupihvi tehdään laatulihasta ja perunamuussi ja puolukat viimeistelevät klassisen kokonaisuuden.

Alkuperä selvillä

Marja Karlsson vastaa salista, missä asiakkaiden vaatimukset nousevat vuosi vuodelta.

"Me halutaan tietää, mistä se ruoka tulee, mikä siinä lautasella on. Salihenkilökunnan pitää pystyä kertomaan tarkkaan, mistä kala on, mistä sienet, marjat ja perunat, mistä ihan joka ikinen asia on", Marja kertoo.

Karlssoneilla on pitkät suhteet lähituottajiin, mutta aina voi löytää uutta.
Karlssoneilla on pitkät suhteet lähituottajiin, mutta aina voi löytää uutta.

Vuodet Fiskarsissa loivat Karlssoneille erinomaiset suhteet lähituottajiin. Ravintoloitsijat ovat nykyisin siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että laadukasta tarjontaa löytyy runsaasti.

"Länsi-Uusimaa mulla on hyvin hallussa, nyt pitää alkaa tutkimaan Itä-Uusimaata. Valinnanvaraa on nykyään vaikka kuinka paljon."

Harkittu juomapuoli

Husmanskost tarvitsee rinnalleen laadukkaan ja alkuperätietoisen juomapuolen. Siitä Skøgulissa vastaa sommelier Jenna Kemppainen.

"Me käytetään paljon lähiraaka-aineita, joten siinä kohtaa aloin itsekin miettiä, mitä haluan lasiin kaataa", Kemppainen sanoo.

"Juomapuoli koostuu autenttisista viineistä, joita ei ole hirveän paljon prosessoitu tai käsitelty."

Se tarkoittaa eurooppalaista naturalviiniä, minkä lisäksi valikoimaan kuuluu pohjoismaisia tisleitä, kotimaisia oluita sekä sommelierin käsityön näytteitä.

"Teen paljon myös holittomia juomia. Mulla on muutamia itsetehtyjä mehuja, muutama eri kombucha."

 

Skøgul, Välimerenkatu 14 A, Jätkäsaari.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi